-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas koreguoja darbą: Šiauliuose kai kurių mokyklų vaikai jau išleisti atostogų

Gausėjant koronavirusu sergančių mokytojų ir vaikų, Šiauliuose kai kurios mokyklos priėmė sprendimą ankstinti vaikų rudens atostogas. Mokiniai į jas išleisti jau nuo šio pirmadienio. Teigiama, jog sergant dideliam skaičiui mokytojų mokyklos nusprendė, kad šis laikas bus naudingesnis poilsiui nei imitavimui esą mokymas vyksta sklandžiai. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl epidemiologinės situacijos mokyklose ruošiasi tartis su ekspertais.
„Rasos“ progimnazija
„Rasos“ progimnazija / Vadimo Simutkino nuotr.

Praėjusią savaitę viena šiauliškė socialiniuose tinkluose dalijosi žiniomis iš savo šeimos, minėdama, jog serga dešimtmetis sūnus, ir, ko gero, dukra, nes kosti, be to, gerklę skauda ir vyrui.

Moters teigimu, sūnus virusą parsinešė iš mokyklos, kur serga daugiau kaip pusė mokytojų. Šiauliškė teigia, jog sergančiųjų pagausėjo po Mokytojų dienos šventės.

„Šią savaitę vaikams rudens atostogos, nes nebėra kam mokyti vaikų“, – rašė dviejų vaikų mama.

Nusprendė mokyklos taryba

Viena tokių Šiaulių mokyklų, vaikus nuo pirmadienio išleidusi atostogų – „Rasos“ progimnazija.

Jos vadovė Diana Tamutienė 15min patvirtino, jog mokyklos taryba penktadienį priėmė tokį sprendimą tiesiog siekiant neimituoti darbo proceso, o leisti sergantiesiems pasveikti ir grįžti pailsėjus į darbus.

Anot jos, tokių pavyzdžių jau esama ir kituose miestuose.

Anot progimnazijos direktorės, sergančiųjų skaičius išties padidėjo tiek tarp mokinių, tiek tarp mokytojų.

„Neskaičiavau, kiek tų mokytojų, bet yra sergančių ir dalykininkų, ir pradinių klasių mokytojų. 99 proc. mokytojų paskiepyti. Labai džiaugiuosi, kad visi pasiskiepiję, saugūs, liga neina sudėtingu būdu. Kažkam atostogėlės, kažkam – saviizoliacijos laikas,“ – kalbėjo D.Tamutienė.

– Situacija tokia, orai darosi dėkingesni, nebe taip drėgna, šlapia, vėdiname klases, skersvėjai... Sąlygos palankios tiems negeriems dalykams. Bendromis jėgomis prašome, kad kaukes dėvėtų, ne visi tėveliai sutinka testuotis, o jei sutinka, tą lokalų židinuką galima susekti. Tada vaikutį pasiima, išsiveda į namus, daro testą ar ne, o kadangi turime klasių, kur du vaikučiai testuojasi, kokioje pavojingoje situacijoje visa bendruomenė. To supratingumo norėtųsi“.

D.Tamutienė užsiminė, jog mokytojai esant tokioms sąlygoms nėra apsaugoti, tad tėvams siūlė dar kartą pasvarstyti, ar nosies pakutenimas nėra paprasčiau nei sergančiųjų židinys.

Mokyklos nuotr./Atostogų ritmą pakoregavo koronavirusas.
Mokyklos nuotr./Atostogų ritmą pakoregavo koronavirusas.

Gausu sergančiųjų

Šiaulių miesto Visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Renata Jarašūnienė 15min teigė, jog sergančiųjų darželiuose, mokyklose labai daug: tiek vaikų, tiek pedagogų.

„Atvejų labai daug, skaičiuojant net ir savaitgalius, vien mokyklose ugdytinių, mokytojų, fiksuojama po 40-80 atvejų per dieną, o rugsėjį buvo po 15-20“, – sakė R.Jarašūnienė.

Įstaigos specialistai situaciją stebi 33 Šiaulių mokyklose.

Kad situacija prastėja, rodo skaičiai.

Rugsėjį bendrojo ugdymo mokyklose, darželiuose fiksuoti 445 koronaviruso atvejai – sirgo 46 pedagogai bei 24 kitų sričių mokyklų darbuotojai.

Per pusę spalio mėnesio skaičius pasiekė 553. Iš jų sirgo 68 pedagogai, 23 kiti darbuotojai.

Šiaulių mokyklose sergama nevienodai, gausiau sergančiųjų fiksuojama „Medelyno“, „Gegužių“, Rasos“, „Romuvos“, „Jovaro“ progimnazijose, kur ir svarstyta ankstinti atostogas.

Tarp vaikų serga ir pradinukai, ir vyresniųjų klasių moksleiviai.

Anot Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus patarėjos Sandros Bubliauskienės, situacija kinta kone kasdien.

„Atostogos – gali būti toks variantas, kad svarsto su mokyklos tarybomis, jei yra didelis skaičius sergančiųjų ir nėra galimybės net ir per nuotolį vesti pamokų. Variantas galimas rudens atostogų sąskaita. Pernai Vyriausybės nutarimu buvo Kalėdų atostogos ankstinamos, – kalbėjo S.Bubliauskienė.

– Greit juda skaičiai, keičiasi, neatmestinas toks variantas. Stebime situaciją, ji yra labai aštri. Iš savo patirties matau, kas mano vaikų mokyklose vyksta – vieną dieną septyni, kitą dieną devyni serga, didelis judėjimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius