-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU karjeros ekspertė: „Žaliasis“ mąstymas padeda pasirinkti tinkamą specialybę

Nors šiandien ypač daug šnekama apie „žalėjimą“, energijos tausojimą, darnų sugyvenimą su aplinka, retas kuris susimąsto, kad „žaliai“ elgtis – tai kurti etišką ir darnų gyvenimą su pačiu savimi. Pavyzdžiui, renkantis specialybę. Kiek iš mūsų nuoširdžiai gali pasakyti, kad pasirinktas darbas yra tas, kuriame maksimaliai išnaudojame visus savo gebėjimus (vadinasi, nė vienas iš jų neprapuola veltui)? Kiek procentų žmonių tiki, jog atiduoda savo gabumus, jėgas ir laiką organizacijai, kurios vertybės atitinka jų pačių (vadinasi, vyksta lygiaverčiai mainai)? „Etiškas profesijos pasirinkimas yra toks, kai žmogus nieko nediskriminuoja – visų pirma, savo pamatinių vertybių“, – teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) Karjeros centro karjeros konsultantė Laura Kuzminienė, neseniai viešėjusi Anglijoje surengtuose mokymuose „Etiškas, darnus gyvenimo būdas ir karjeros pasirinkimas“, kuriuos rėmė Švietimo mainų paramos centras.
KTU Karjeros centro konsultantė Laura Kuzminienė. KTU archyvo nuotr.
KTU Karjeros centro konsultantė Laura Kuzminienė. KTU archyvo nuotr.

„Konsultuojame labai daug jaunų žmonių, kurie, jau pradėję studijuoti, supranta, jog pasirinko ne tą specialybę, – pasakoja L. Kuzminienė. – Šie mokymai man dar kartą priminė, jog vaikus jau nuo mažens reikia ugdyti taip, jog jie mylėtų savo pasirinktą profesiją taip, kad atiduotų save visu 100 procentų“.

KTU karjeros konsultantė teigia, jog Anglija galėtų būti įkvepiantis pavyzdys, kai darnus sugyvenimas su aplinka įkvepia etiškus sprendimus visose gyvenimo srityse – kartu ir profesinėje. Jei nuo mažens vaikai mokomi dalintis, rūpintis vienas kitu, maksimaliai išnaudoti esamus resursus, žino kaip veikia pinigai, jie supras, kad tik išnaudodami visus savo resursus gali būti naudingi sau ir aplinkai.

„Reikia ugdyti tokį studentų mentalitetą, kad baigę universitetą ir pradėję dirbti, ugdytų ir tą organizaciją, kurioje atsiduria. Pavyzdžiui, vienas iš mūsų studentų pasakojo apie savo darbovietėje pasiūlytą idėją, kaip sumažinti jaunų rūkančių žmonių skaičių, už kiekvieną surūkytą cigaretę jiems skiriant laisvų minučių“, – pasakoja L. Kuzminienė.

Mes esame tai, ką renkamės

„Ir anksčiau, ir dabar dalis abiturientų renkasi tokias specialybes, kurios „madingos“, kurias jiems parenka tėvai“, – patirtimi dalijasi karjeros konsultantė. Studentams, abejojantiems, ar teisingai pasirinko, L. Kuzminienė padeda prisiminti, ko jie iš tikrųjų norėjo, kai rinkosi specialybę bei atrasti tuos esamos specialybės ar būsimos profesijos aspektus, kurie artimi jų vertybėms.

„Pavyzdžiui, jeigu įmonė gamina cigaretes, o tu esi sveiko gyvenimo šalininkas, ar gerai jausiesi dirbdamas tokį darbą net ir už gerą atlyginimą? Tų, kurie pabaigę studijas staiga supranta, kad nenori dirbti darbo pagal specialybę, klausiu, kas studijų metu jiems labiausiai patiko, ką iš gautų žinių jie galėtų pritaikyti“, – sako L. Kuzminienė.

Karjeros konsultantės teigimu, šiandien renkantis specialybę vis svarbesni tampa klausimai: „Kodėl“ ir „Kas“? Kodėl aš darau vienokius ar kitokius pasirinkimus? Kas aš esu? Ką aš norėčiau pasiekti, įgyvendinti?

Tarptautinė mokymų „Etiškas, darnus gyvenimo būdas ir karjeros pasirinkimas“ komanda. KTU archyvo nuotr.
Tarptautinė mokymų „Etiškas, darnus gyvenimo būdas ir karjeros pasirinkimas“ komanda. KTU archyvo nuotr.

Kas bendro tarp agurkų auginimo ir profesijos pasirinkimo?

KTU Karjeros centro konsultantė teigia, jog studijose įgyjamos ne vien tik žinios, bet ugdomi ir kiti įgūdžiai. Lyderystė, partnerystė, bendruomeniškumas, antreprenerystė – tai savybės, kurios L. Kuziminienės nuomone šiandien labai vertingos. Kaip ugdyti šias savybes per draugišką elgesį su aplinka?

Karjeros konsultantė vardija pavyzdžius: dalijimosi automobiliais ir dviračiais sistema, stiklo ir plastiko atliekų panaudojimas žaidimo ir poilsio zonoms, augalų priežiūra. „Pavyzdžiui, ant vieno iš savo universiteto pastato stogų galėtume įsteigti darželį – studentai, prižiūrėdami augalus kartu ugdytų ir atsakomybės, ir bendradarbiavimo jausmą. Be to, galima būtų valgyti savo pačių išaugintus vaisius ir daržoves“, – dalinasi idėjomis L. Kuzminienė.

Pasak jos, darnus sugyvenimas su aplinka – užkrečiamas. Kai pradedi pats taupyti elektrą, išteklius, galvoti apie kitus žmones, jie atsako tuo pačiu. Toks mąstymo būdas persikelia ir į vidinį pasaulį.

„Kartais studentai skundžiasi, jog išsiuntę šimtus CV negauna jokio darbo pasiūlymo. Tada jų paklausiu, ar įmonės, į kurias kandidatavo yra jų svajonių įmonių sąraše. Ir jei taip, ką galėtų joms pasiūlyti“, – pasakoja L. Kuzminienė.

KTU Karjeros centre skatinama savęs įdarbinimo idėja, kuri populiari kitose pasaulio šalyse. Tai sukuria pridėtinę vertę studijoms. „Skatiname kurti savo verslą, būti atsakingam už tai, ką darai. Studentus raginame savanoriauti“, – pasakoja L. Kuzminienė. Stažuotės metu karjeros konsultantė lankėsi organizacijose, mokymo įstaigose, vietiniuose klubuose, kur jauni žmonės įsilieja į visuomenės gyvenimą ir taip ugdo save kaip savarankiškos asmenybės darniam gyvenimui, etiškam pasirinkimui.

Daugiakultūrėje aplinkoje etiškas profesijos pasirinkimas ypač svarbus

Etiškas karjeros pasirinkimas ir darnus gyvenimas nėra vien tik tolimos idėjos. „Mokymuose buvau vienintelė lietuvė – atstovavau ir Lietuvą, ir mūsų universitetą. Kolegoms iš Prancūzijos, Vokietijos, Slovakijos, Bulgarijos, Lenkijos, kitų šalių padarė įspūdį KTU „Žaliojo universiteto“ veikla, „vieno langelio“ principo diegimas, taupant žmogiškuosius ir energetinius išteklius, galiausiai – darnaus požiūrio įtraukimas į mūsų strateginius tikslus“, – sako L. Kuzminienė.

Karjeros konsultantė teigia, kad šiandien, kai pasaulis vis labiau „traukiasi“, kai vienoje organizacijoje gali dirbti skirtingų tautybių, skirtingų rasių žmonės, etiškas profesijos pasirinkimas tampa vis svarbesnis. „Žmonės daug keliauja, maišosi, patiria įvairiausių kultūrų įtaką. Todėl ypač svarbu vėl ir vėl grįžti prie to, kas esame, kokios mūsų asmeninės vertybės, ir kaip jas galime geriausiai išnaudoti tam, kad būtų gera ir tau pačiam, ir esantiems šalia tavęs“, – teigia KTU Karjeros centro konsultantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius