-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU studentus papiktino fiksuotas mokestis už gyvenimą bendrabutyje

Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučiuose – nauji vėjai: nustatomas fiksuotas mokestis už gyvenimą bendrabučiuose. Nauja tvarka sukėlė nr. 14 pažymėtame bendrabutyje gyvenančių studentų pasipiktinimą.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

„Asmeniškai esu labai pasipiktinusi nauja tvarka dėl nustatyto nuolatinio mokesčio už bendrabutį (KTU 14 bendrabutis – aut. past.). Gyvenu dviviečiame kambaryje ir 2013–2014 m. mano apgyvendinimas palyginti su 2012–2013 m. pabrangs 35 proc., nors administravimo kaštai apgyvendinimo centrui turėtų sumažėti, nes mažiau skaičiavimo, sąskaitų nebereikia administruoti. Vis dėlto mokesčių žymiai daugiau“, – socialiniame tinkle „Facebook“ tarp šio bendrabučio studentų užvirė aštri diskusija.

Didžiausią studentų nepasitenkinimą kelia tai, kad vienodai teks mokėti ir už vasaros mėnesius, kai daugelis gyventi bendrabutyje nelieka.

„Kuo remiantis gyventojai, vasarą negyvenantys bendrabutyje, turi mokėti už patarnavimus?“ – klausia viena iš į diskusiją įsitraukusių studenčių.

„Mokėti už tai, kad negyveni, yra apiplėšimas vidury baltos dienos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paantrina jai kitas studentas.

Gyvenimas renovuotuose bendrabučiuose atsieis daugiau

15min.lt susisiekus su KTU Infrastruktūros tarnybos Paslaugų centro direktoriumi Viliumi Sekevičiumi, šis teigė, kad šįmet iš bendrabučiuose gyvenančių studentų planuojama surinkti tą pačią sumą kaip ir praėjusiais metais.

„Gali kilti klausimas, kodėl ta pati suma, jei dalis studentų už gyvenimą bendrabučiuose mokės daugiau? Atsakymas paprastas. KTU turi renovuotų ir nerenovuotų bendrabučių, sudėjus studentų mokamą nuomą ir komunalines paslaugas paaiškėjo, kad gyvenantys tiek renovuotuose, tiek nerenovuotuose pastatuose moka labai panašiai. Tai nelabai teisingai, nes gyvenimo sąlygos šiuose pastatuose skiriasi“, – situaciją dėstė V.Sekevičius.

Gyvenantys renovuotuose bendrabučiuose nuo dabar mokės kiek daugiau, o gyvenantys nerenovuotuose – kiek mažiau, nei iki šiol.

Ne visiems bendrabučių gyventojams šie sprendimai buvo priimtini, tačiau vadovavomės daugumos bendrabučių nuomone. Tvirtino V.Sekevičius.

„Taip balansas liks toks pat. Kadangi kainos iki šiol labai skyrėsi, jas suvienodinus 342 bendrabučių gyventojams kaina padidėjo, 1406 gyventojams – sumažėjo, 977 – liko nepakitusi. Nuo šiol gyvenantys nerenovuotų bendrabučių triviečiame kambaryje mokės 160 Lt, vienviečiame ar dviviečiame – 190 Lt, renovuotų bendrabučių dviviečiame kambaryje – 250 Lt, vienviečiame – 350 Lt“, – teigė V.Sekevičius.

Tiesa KTU 14-ame bendrabutyje anksčiau nuoma buvo kiek mažesnė, nei kituose bendrabučiuose, todėl suvienodinus kainas renovuotų ir nerenovuotų pastatų grupėse, kaina minėto bendrabučio gyventojams pakilo kiek daugiau, tačiau jie mokės ne daugiau, nei kitų bendrabučių gyventojai.

Vasarą vietos bendrabutyje galima bus atsisakyti

Iki šiol šiltesniuoju metų laiku mokestis buvo mažesnis, o žiemą dėl šildymo kainos jis gerokai padidėdavo.

„Tai studentams ir jų tėvams sudarydavo sunkumų, nes žiemą ir jų pačių sąskaitos yra išaugusios. Įvedus vieną fiksuotą mėnesinį mokestį, į kurį įeis per 12 mėnesių išdalinta nuomos kaina ir mokestis už komunalines paslaugas, bus lengviau planuotis savo išlaidas“, – teigė KTU Infrastruktūros tarnybos Paslaugų centro direktorius V.Sekevičius.

Nenorintys mokėti už vasaros mėnesius galės vietos bendrabutyje tais mėnesiais atsisakyti, o nuo rudens vėl stoti į bendrą eilę.

Nusvėrė balsų dauguma

Anot V.Sekevičiaus, šios reformos klausimai ne kartą buvo aptariami ir suderinti visų bendrabučių pirmininkų, Studentų atstovybės, Studentų reikalų tarnybos, Apgyvendinimo skyriaus atstovų susitikimuose, visos nuomonės buvo išklausytos ir aptartos.

„Ne visiems bendrabučių gyventojams šie sprendimai buvo priimtini, tačiau vadovavomės daugumos bendrabučių nuomone“, – tvirtino V.Sekevičius.

Bendrabučių pirmininkas Zigmas Bagdonas išsamiau 15min.lt paaiškino, kaip tokie klausimai sprendžiami bendrabučiuose.

„Su spręstinu reikalu susijusi informacija perduodama bendrabučių pirmininkams, jie viską perduoda aukštų seniūnams, kad šie išsiaiškintų bendrabučių gyventojų nuomones. Per kitą susirinkimą seniūnai, kaip aukštų atstovai, išsako nuomones ir priimamas bendrabučio sprendimas. Susirinkę bendrabučių pirmininkai pateikia savo bendrabučių pozicijas ir priima galutinį sprendimą“, – aiškino Z.Bagdonas.

Už šią mokesčių reformą pasisakė 10 bendrabučių, prieštaravo du. Taigi, anot bendrabučių pirmininko, nusvėrė balsų dauguma.

Priminsime, kad prie fiksuoto mėnesinio mokesčio už gyvenimą bendrabutyje jau perėjusios beveik visos Lietuvos aukštosios mokyklos.

VIDEO: KobraTV - Reportažas - KTU Bendrabučių gyventojams įvedamas fiksuotas mokestis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius