Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros sektoriaus darbuotojams – naujos žinios apie sutelktinį finansavimą

Šakių rajono suaugusiųjų švietimo specialistai susirūpino kultūros sektoriaus darbuotojų profesiniu tobulinimu ir visos Lietuvos kultūrinės veiklos administratoriams ateinantį rudenį rengia seminarą apie sutelktinio finansavimo galimybes. Įgyvendinant šį projektą tikimasi pakelti respublikos kultūros sektoriaus darbuotojų, kūrėjų kvalifikaciją, plėsti jų akiratį ir gebėjimus pritraukti papildomų lėšų savo naujoms ar tęstinėms veikloms.
Verslo konferencija
Verslo konferencija / 123RF.com nuotr.

Regionuose – žinių stokos problema

Lietuvos regionus kultūros sektorių naujos žinios, tendencijos ir veiklos modeliai pasiekia gerokai vėliau nei didžiuosius miestus, kur sutelkti kultūros, švietimo, inovacijų, finansiniai, infrastruktūros, žmogiškieji ir kt. ištekliai. Regionus gerokai vėliau pasiekia ir informacija apie sutelktinį finansavimą ir jo teikiamas galimybes – apie šį alternatyvų, šiuolaikiniame kultūriniame, socialiniame kontekste plačiai prieinamą reiškinį mažai žinių turi didžioji dalis kultūros darbuotojų.

Šakių rajono švietimo pagalbos tarnyba (ŠPT) kartu su partneriais (asociacija Kultūros savivaldos kolegija, Šakių rajono savivaldybe bei jai priklausančiomis įstaigomis) įgyvendina projektą, kuriuo siekiama užpildyti šią spragą – visuose Lietuvos regionuose tolygiai didinti kultūros sektoriaus darbuotojų, meno kūrėjų kvalifikaciją ir jiems suteikti žinių apie sutelktinio finansavimo platformas.

Minėto projekto „Sutelktinio finansavimo galimybės kultūros sektoriui“ vadovė Tatjana Vrubliauskienė pabrėžia, kad svarbiausias jo tikslas – didinti visos Lietuvos savivaldybių kultūros sektoriaus administratorių, darbuotojų ir meno kūrėjų žinias apie sutelktinį finansavimą ir jo platformų teikiamas galimybes bei skatinti pritraukti lėšų kultūrinei veiklai.

Asmeninio archyvo nuotr./Projekto vadovė T.Vrubliauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Projekto vadovė T.Vrubliauskienė

Teorinių žinių ir praktikos derinys

Šakių rajono ŠPT turi ilgametę mokymų ir seminarų organizavimo patirtį ir, vykdydama šį projektą, 2022 m. rugsėjį Šakių rajone rengia dviejų dienų mokymus. Į projekto veiklas pirmiausia bus įtraukti kultūros administratoriai – pagrindiniai naujų žinių ir tendencijų regionų kultūros sektoriuje skleidėjai, taip pat projekto įgyvendinimo vietoje veikiančios kultūros organizacijos.

Pirmoji mokymų dalis bus skirta teorinių žinių sklaidai – jų metu žinomi lektoriai išsamiai susipažindins su sutelktinio finansavimo esme, jo reikšme, teikiamomis galimybėmis, pasidalys šios iniciatyvos įgyvendinimo patirtimi užsienyje.

Bus pristatytos Lietuvoje veikiančios platformos, supažindinta su jų veikimo principais ir, svarbiausia, su šių platformų teikiamomis finansavimo galimybėmis kultūros sektoriui Lietuvos regionuose. Mokymus „Sutelktinio finansavimo platformos – kas tai?“ ves patyrę lektoriai.

Antroji mokymų dalis skiriama praktiniams dalyvių gebėjimams gerinti: nagrinėjami praktiniai sutelktinio finansavimo atvejai, kuriuos ir komunikacijos gaires dalyviai modeliuos patys. Mokymų praktinę dalį ves lietuviškos sutelktinio finansavimo platformos įkūrėjai, taip pat savo patirtimi dalysis sutelktinį finansavimą jau naudojantys kūrėjai ar organizacijos.

Pasibaigus abiem mokymų dalims bus suburtas vieno vakaro debatų klubas, kurio metu dalyviai galės aptarti įgytas žinias, neformalioje aplinkoje pasidalyti kultūrinės veiklos patirtimi ar įžvalgomis, kilusiomis užsiėmimų metu.

Dviejų dienų mokymai organizuojami Šakių rajone, Zyplių ir Gelgaudiškio dvaruose. Ši lokacija pasirinkta neatsitiktinai: Šakių rajonas yra patogi vietovė iš skirtingų Lietuvos regionų atvykstantiems mokymų dalyviams. Mokymams pasirinkti reprezentatyvūs šio krašto kultūros paveldo objektai, siekiant atkreipti dėmesį į tai, kad 2022-ieji paskelbti Sūduvos metais.

Gerai apgalvota žinių platinimo sistema

Pasak projekto organizatorių, visa mokymų medžiaga bus susisteminta ir paruošta elektroninė versija, kurią patogu platinti regionų kultūros administratoriams – šie savo ruožtu žiniomis dalysis su įstaigų, asociacijų darbuotojais. Tokiu būdu, naudojant skėtinę informacijos platinimo sistemą, mokymų metu pateiktos žinios pasieks visuose Lietuvos regionuose veikiančias kultūros ir meno bei nevyriausybines organizacijas, jose dirbančius vadybininkus ir visuomenininkus, individualiai dirbančius meno kūrėjus.

Projekto organizatoriai tikisi, kad įgiję daugiau žinių apie sutelktinių platformų teikiamas galimybes, kultūros darbuotojai gebės pritraukti papildomų lėšų savo naujoms ir/ar tęstinėms veikloms. Siekis plėsti kūrėjų, kultūros sektoriaus darbuotojų akiratį prisidės ir prie Kultūros tarybai teikiamų projektų gyvybingumo.

Po mokymų bus atlikta grįžtamojo ryšio apklausa apie įgytas žinias ir jų sklaidos rezultatus regionuose. Mokymų refleksijos gyvą sesiją apie gautą efektą projekto dalyviams ketinama surengti Lietuvos nacionalinio kultūros centro mokymuose, kurie tradiciškai vyksta spalio mėnesį.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Asociacija Kultūros savivaldos kolegija, Šakių rajono savivaldybė bei jai priklausančios įstaigos.

Projektą finansuoja
Projektą finansuoja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius