Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurie Lietuvos nuomonės lyderiai svarbūs Y kartai?

„Influenceris“ – vienas mįslingiausių šiuolaikinės komunikacijos reiškinių. Lietuvių kalboje net nėra tikslaus šios sąvokos vertimo – vieni juos vadina nuomonės formuotojais, kiti – nuomonės lyderiais, treti – tiesiog influenceriais. Bendradarbiavimas su šiais žmonėmis – neatsiejama viešųjų ryšių dalis ir efektyvi prekės ženklo žinomumo didinimo priemonė. Tad nieko keisto, kad šis reiškinys aptariamas ir komunikacijos studijų programose.
Influenceriai socialinėje medijoje
Influenceriai socialinėje medijoje / 123RF.com nuotr.

Apie nuomonės lyderius pasakoja MRU viešųjų ryšių vadybos magistrantė Gabija Rakauskaitė ir MRU Komunikacijos ir skaitmeninės rinkodaros bei Viešųjų ryšių vadybos magistro studijų programos lektorė Gintarė Gulevičiūtė.

MRU nuotr. /MRU Komunikacijos ir skaitmeninės rinkodaros bei Viešųjų ryšių vadybos magistro studijų programos lektorė Gintarė Gulevičiūtė
MRU nuotr. /MRU Komunikacijos ir skaitmeninės rinkodaros bei Viešųjų ryšių vadybos magistro studijų programos lektorė Gintarė Gulevičiūtė

Y karta jau neatsiejama nuo socialinių medijų

Pasak Gintarės Gulevičiūtės, šiandien influenceriai internetinėje erdvėje turi tūkstančius sekėjų, o didžiausia jų gerbėja – Y karta, kuriai „Wall Street Journal” priskiria 1977–1994 metais gimusius žmones. G. Gulevičiūtė atkreipia dėmesį, kad jau 2020 metais Y ir po jos einanti Z karta (gimę 1995–2012 metais) sudarys 75 proc. visos darbo jėgos pasaulyje.

„Šios dvi kartos jau neįsivaizduoja savo gyvenimo ir kasdienybės be socialinių tinklų ir medijos, kurios ir yra pagrindinis jų komunikacijos kanalas su nuomonės lyderiais, – sako G. Gulevičiūtė. – Y kartos atstovai socialinių medijų platforma naudojasi kaip vienu svarbiausių komunikacinių įrankių, padedančiu jiems realizuoti savo neišsenkamus socializacijos, savirealizacijos ir pripažinimo poreikius.“

Pašnekovė sako, kad nuomonių lyderiai būtent socialinėje medijoje yra aktyviausi, joje jaučiasi puikiai ir maksimaliai išnaudoja jos galimybes.

Y kartos numylėtiniai

MRU viešųjų ryšių vadybos magistrė Gabija Rakauskaitė atliko tyrimą, kuriame siekta išsiaiškinti, kokie Lietuvos nuomonės lyderiai yra populiariausi ir kuo pasižymi jų komunikacija.

Pasak G.Rakauskaitės, apklausoje dalyvavę respondentai A.Tapiną vertina už aktualias temas, kritišką požiūrį ir jų pačių nuomonės atitikimą. A.Jagelavičiūtė Y kartai imponuoja dėl jos aptariamų temų įvairovės ir patrauklaus turinio pateikimo.

„Apklausėme 175 Y kartos atstovus, kurie įvardino net 110 skirtingų, jų nuomone, svarbiausių nuomonės lyderių Lietuvoje, – pasakoja G.Rakauskaitė. – Į populiariausių trejetuką pateko žinomos, bet gana skirtingos asmenybės – tai Andrius Tapinas, Agnė Jagelavičiūtė ir Olegas Šurajevas. Didžiausią žinomumą jiems pelnė aktyvi komunikacija socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasak G.Rakauskaitės, apklausoje dalyvavę respondentai A.Tapiną vertina už aktualias temas, kritišką požiūrį ir jų pačių nuomonės atitikimą. A.Jagelavičiūtė Y kartą traukia aptariamų temų įvairove ir patrauklaus turinio pateikimo. O.Šurajevas mėgstamas dėl sarkastiško požiūrio į aktualijas ir jo pateikimo.

A.Jagelavičiūtės fenomenas

Tiesa, tyrimas atskleidė, kad A.Jagelavičiūtė yra sekama ne dėl jos politinių ir ekonominių žinių demonstravimo ar tvirtos nuomonės turėjimo – ši nuomonės lyderė subūrė sekėjų ratą, kuriems yra įdomios jos stiliaus rekomendacijos ir asmeninio pobūdžio turinys.

Vien tai, kad ją „Facebook“ socialiniame tinkle seka daugiau kaip 168 000 žmonių patvirtina, kad net ir nekomunikuojant aktualiausiomis temomis, sekėjus galima sudominti: tereikia pasirinkti tinkamas ir patrauklias komunikacijos formas ir priemones. Įdomu ir tai, kad net 64 proc. Y kartos respondentų teigia nemėgstantys rekomendacinio (reklaminio) turinio, nors didžiąją dalį A.Jagelavičiūtės komunikuojamo turinio sudaro būtent rekomendacijos ir patarimai. Vis dėlto tai nesutrukdė A.Jagelavičiūtei patekti tarp populiariausių ir žinomiausių Y kartos nuomonės lyderių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius