Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legalus būdas užsidirbti ar internetinė prostitucija?

Internete knibždėte knibžda daugybė vienodo ar panašaus turinio skelbimų su iššaukiančiais pavadinimais ar bent jau jų dalimis. Siūloma lengvai užsidirbti arba studentiškai kalbant – praturtėti.
Tyrimas
Tyrimas / „Studžio“ nuotr.
Temos: 1 Internetas

Siūlomas uždarbis figūruoja apie (skelbiama, kad tai tik pradžia!) 2000 litų. Ir darbas nesunkus – bendrauti internetinės kameros pagalba. Trinate rankas iš džiaugsmo? Nuvilsime. Jei esate vaikinas, tokio darbo greičiausiai negausite. Vis dėlto, nors dideli pinigai vilioja, „Studis“ domisi šio darbo pobūdžiu ir subtilybėmis.

Tyrimo herojė Milda

Tyrimas pradėtas Vytauto Didžiojo universiteto skaitykloje pertraukos tarp paskaitos ir seminaro metu. Visų pirma reikėjo sugalvoti veikėją. Pasirinktas gražiausiu išrinktas lietuviškas moteriškas vardas Milda. Tam, kad viskas atrodytų labai įtikinama, reikėjo pavardės. Išsirinkome statistiškai dažniausią lietuvišką pavardę, kuri prasideda raide „K“. Taigi, tyrimo dalyvė Milda K. Ji turi asmeninę elektroninę laiškų dėžutę, su savo vardu ir pirmąja pavardės raide. Studentė sumanė ieškoti darbo, mat po paskaitų lieka laisvo laiko, o sėdėti tėvams ant pečių nesinori. Žinoma, ne paskutinėje vietoje ir pinigai, kurie atiteks pramogoms ir kitiems reikalingiems dalykams. Mergina susidomi skelbimais siūlančiais darbą su internetinėmis kameromis, liaudyje vadinamomis tiesiog web.

Reikalavimai skelbimuose

Skelbimai tikrai patraukiantys akį. Siūloma patogi, įdomi, lengvai su studijomis ar net su kitu darbu suderinama veikla, tačiau akis kabina kai kuriuose skelbimuose esančios užuominos apie erotiką, kuri kartais įtraukiama prie reikalavimų tokiai darbuotojai. „Ieškome web modelio bendrauti internetu, naudojant kamerą, galima dirbti ir namuose. Būtinos anglų kalbos žinios, bendravimas su užsieniečiais, reikia šiek tiek erotikos, flirtavimo“, – rašoma viename skelbime.

Ieškome web modelio bendrauti internetu, naudojant kamerą, galima dirbti ir namuose. Būtinos anglų kalbos žinios, bendravimas su užsieniečiais, reikia šiek tiek erotikos, flirtavimo. Rašoma viename skelbime.

Vien erotika reikalavimai nesibaigia ir ne prasideda. Pirmiausiai darbdaviai reikalauja, kad modeliai būtų bent jau aštuoniolikos metų, vidutinių anglų kalbos žinių. Kai kuriuose skelbimuose priduriama, kad reikalinga ir simpatiška išvaizda, kituose rašoma, kad tai nebūtina, mat kiekvienas žmogus grožį suvokia savaip. Vienas skelbimas reikalauja net mokėti flirtuoti.

Metamas jaukas „darbdaviams“

Tyrimo veikėjos Mildos galvoje ima suktis įvairios mintys. Studentas nebūtų studentas, jei nepasiklaustų. „Juk per galvą niekas neduos“, – byloja liaudies išmintis. Štai Mildos K. laiškas, siųstas skelbimuose nurodytais adresais:

„Laba diena, internete radau Jūsų firmos patalpintą skelbimą, kuris siūlo darbą su web kameromis. Skelbimas mane sudomino, nes siūlote labai gerą atlyginimą, o Jūsų iškeltus amžiaus, išvaizdos (bent jau tikiuosi) ir kalbos reikalavimus atitinku. Visgi, norėčiau pasiteirauti tam tikrų dalykų. Visų pirma mane domina pats darbo pobūdis. Su darbu web kameromis tikrai nesu niekada susidūrusi ir nesu beveik nieko girdėjusi, todėl norėtųsi sužinoti, ką tiksliai ir kaip tektų dirbti. Taip pat mane domintų koks yra darbinės veiklos įforminimas, t.y. darbas legalus ar nelegalus, kokios garantijos ir panašiai. Ar dirbama pilna darbo diena, ar įmanomą tokią darbinę veiklą derinti su studijomis (šiuo metu mokausi universitete) Tikiuosi malonaus bendradarbiavimo. Iš anksto dėkoju už atsakymus.

Milda domisi toliau...

Iš karto tenka pripažinti, kad ši tyrimo dalis nebuvo sėkminga. Visą savaitę laukusi atsakymo Milda jo taip ir negavo. Bet rankos išgalvotai veikėjai nenusviro, ji viską nusprendė išsiaiškinti pati. Visų pirma verta pastebėti tai, kad vienos firmos užsiimančios tokia veikla turi savo biurus ir dirbti reikalauja juose, kitos suteikia galimybę darbinę veiklą vystyti namuose. Vienos iš tokių įmonių tinklapyje teigiama, kad biuras dirba visą parą ir viskas ko reikia, tai flirtuoti su įdomiais žmonėmis patogiu sau metu. Pavyzdžiui, kita studija siūlo susidaryti tvarkaraštį net keliems mėnesiams į priekį. Dirbant ten, „online“ reikia praleisti mažiausiai 30 valandų per savaitę. Beje, biurus turinčios įmonės juos giria, esą yra itin patogūs modeliams, todėl tereikia „mėgautis kavos puodeliu ir tiesiog bendrauti su įvairiais įdomiais žmonėmis, kurie lankosi mūsų interneto svetainėje“, – rašoma viename tinklapyje.

Darbo pobūdis

Mildai pavyko išsiaiškinti ir kaip atrodo šis darbas. Visa jo esmė pervilioti klientą iš nemokamos pokalbių svetainės (chat‘o) į mokamą. Klientas savo pašnekovę randa pagal sukurtą anketą. Čia iškyla klausimas kaip tai padaryti: savo erudicija ar kūnišku grožiu? Kainos už minutę, praleistą mokamame pokalbių kambaryje, taip pat nėra vienodos. Pavyzdžiui, tinklapis reikalaujantis užsienio kalbos žinojimo siūlė 10 litų už minutę, kitas skelbimas tik 1 lt/min. Apsilankius šiame skelbime nurodytame tinklapyje susidarė įspūdis, kad jis skirtas vietinei rinkai – Lietuvai. Taigi, galima daryti išvadas, kad lietuviški pokalbiai mažiau pelningi nei užsienietiški. Nors pradžioje teko nuliūdinti stipriąją lytį, anksčiau minėtame tinklapyje buvo matyti ir modelių vaikinų. Beje, internetinis puslapis nė neslėpė savo erotinės paskirties.

Erotika

Viename skelbime Mildai pasiseka rasti keletą sakinių apie šio reiškinio subtilybes. Visų pirma egzistuoja dvi pokalbių rūšys – „nude“ (nuogi) ir „non-nude“ (nenuogi). Pirmasis variantas reiškia tai, kad modelis turės apsinuoginti prieš savo pašnekovą, antrasis – visas dėmesys bus skiriamas ne nuogybei, o flirtavimui. Teigiama, kad sėkmingai dirbant flirtavimo sferoje uždarbis per savaitę bus nuo 600 litų. Tuo tarpu apsinuoginti išdrįsiančios merginos gali tikėtis savo pinigines papildyti 1500 lt ir daugiau. Beje, kai kurie skelbimai iš karto pažada suteikti visišką konfidencialumą. Toks nuteikimas tikriausiai suteikia daugiau drąsos ir verčia manyti, jog aplinkiniai nieko nesužinos ir senyvos kaimynės pirštais nebadys. Svarbu ir tai, kad su savo pašnekovais, iš kurių sunkiami pinigai, negalima bendrauti jokiais kitais būdais.

Galutines išvadas daryti paliekame kiekvienam skaitytojui atskirai. Juk kas vienam juoda, kitam gali pasirodyti balta. Milda K. vis dar laukia atsakymo iš tokia veikla besiverčiančių įmonių ir atsiradus naujoms aplinkybėms Jus būtinai informuos.

Aplankykite tinklalapį vdusa.lt.

15min.lt nuort. /Studis
15min.lt nuort. /„Studis“

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius