Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkiškųjų mokyklų Lietuvoje vadovai norėtų sulaukti daugiau vaikų ir tėvų pasitikėjimo

Vilniaus Lenkų diskusijų klubas šįkart pokalbiui pakvietė ne politikus, o pedagogus. Kaip rašo zw.lt, diskusijoje nuskambėjo mintis, kodėl taip susirinkta tik po 25 Nepriklausomybės metų, nes kalbėta itin svarbiais klausimais – apie lenkiškas Vilniaus ir Vilniaus krašto mokyklas, mokyklų įtaką visuomenei ir kitus svarbius švietimo dalykus. Svečiai – dviejų sostinės gimnazijų – A.Mickevičiaus ir Jono Pauliaus II – direktoriai Česlavas Davidovičius ir Adamas Blaškevičius.
A.Mickevičiaus ir Jono Pauliaus II gimnazijų direktoriai Česlavas Davidovičius ir Adamas Blaškevičius
A.Mickevičiaus ir Jono Pauliaus II gimnazijų direktoriai Česlavas Davidovičius ir Adamas Blaškevičius / zw.lt/E.Mokrzeckos nuotr.
Temos: 1 Lietuvos lenkai

Švietimas yra viena iš itin svarbių temų Lietuvos lenkams. Tą patvirtino ir pilna salė susirinkusiųjų į diskusiją, ir klausimai, į kuriuos svečiai vos spėjo atsakinėti.

„Labai dažnai ir mes patys, ir visuomenė kuria negatyvų lenkiškų mokyklų įvaizdį, nes trūksta realaus šių mokyklų įvertinimo. Nediskutuojame apie lenkiškųjų mokyklų lygį“, – apgailestavo Jono Pauliaus II gimnazijos direktorius A.Blaškevičius. Jo teigimu, apie lenkiškąsias mokyklas kalbama tik kilus problemoms.

Todėl tėvai, neretai nesuvokiantys tikrosios situacijos, mieliau leidžia savo atžalas į lietuvišką švietimo įstaigą, nors jos lygis nebūtinai yra aukštesnis.

zw.lt/E.Mokrzeckos nuotr./Česlavas Davidovičius
zw.lt/E.Mokrzeckos nuotr./Česlavas Davidovičius

Č.Davidovičius, A.Mickevičiaus gimnazijos vadovas, palygino situaciją lenkiškose ir rusiškose mokyklose. Jo teigimu, po 1990 metų mokinių skaičius rusiškose mokyklose katastrofiškai mažėjo, bet pastaraisiais metais tai pasikeitė – rusai vėl leidžia savo vaikus į rusiškąsias švietimo įstaigas. Tik įtaką tam padarė ne pakilęs šių mokyklų lygis, o „visų matoma rusiškoji kultūra“. „Rusų jaunimas tebelieka rusiškosios kultūros įtakoje, todėl lanko rusiškąsias mokyklas“, – teigė direktorius.

Lenkiškų mokyklų direktoriai sutaria: lenkiškos mokyklos būtų populiaresnės, jeigu šeimos labiau vertintų savo lenkiškumą. „Pažiūrėkime, kiek Rusijos televizijų galima matyti Vilniuje, kiek laikraščių ir žurnalų rusų kalba parduodama kiekvienoje parduotuvėje. O kiek lenkiškų? Kiek žinomų Rusijos atlikėjų atvyksta į Lietuvą, o kiek – iš Lenkijos? Reikia populiarinti lenkiškumą Lietuvoje“, – kalbėjo Č.Davidovičius.

Pažiūrėkime, kiek Rusijos televizijų galima matyti Vilniuje, kiek laikraščių ir žurnalų rusų kalba parduodama kiekvienoje parduotuvėje. O kiek lenkiškų? – kalbėjo Č.Davidovičius.

„Jeigu dėl Lenkijos televizijos retransliacijos kovotume taip pat kaip dėl dvikalbių lentelių, gal situacija dėl lenkiškumo Lietuvoje pasikeistų. Įtaką tam, kad lenkai savo vaikus leidžia į lietuviškas ar rusiškas mokyklas, daro ir posovietinis mentalitetas, kai norėta pasiekti kuo daugiau mažiausiomis sąnaudomis“, – sakė ir A.Blaškevičius.

Atlikti tyrimai rodo, jog teiginiai, kad lenkiškosios mokyklos Lietuvoje nėra aukšto lygio, tėra mitas. Tačiau prilygti lietuviškosioms švietimo įstaigoms, ypač pačioms geriausioms, sunku, nes mokyklos neturi galimybių rinktis mokinių, kadangi šių nėra daug. Be to, konkuruoti šioms mokykloms tenka ne tik su lietuviškomis įstaigomis, bet ir tarpusavyje dėl mokinių.

zw.lt/E.Mokrzeckos nuotr./Adamas Blaškevičius.
zw.lt/E.Mokrzeckos nuotr./Adamas Blaškevičius.

Diskusijų klubo dalyviai klausė, kodėl Lietuvos lenkų rinkimų akcija, puikiai mokanti suvienyti lenkus per rinkimus, to nedaro tėvams renkantis mokyklas. Tačiau čia dalyvavęs šios politinės jėgos atstovas Vilniaus savivaldybėje ir Nemėžio gimnazijos direktorius Zbignevas Maciejevskis į tai neatsakė. Ir dar elgėsi itin nekorektiškai. – Diskusijų klube dalijo straipsnio, kuriame šmeižiamas tas pats Lenkų diskusijų klubas, kopijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius