Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 14 /16:29

Lietuvos edukologijos universitetas gali netekti leidimo vykdyti studijas

Pakartotinio vertinimo metu Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) veikla įvertinta neigiamai, tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą. LEU rektorius Algirdas Gaižutis sako, kad ekspertai buvo neobjektyvūs ir žada išvadą skųsti.
Algirdas Gaižutis
Algirdas Gaižutis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Studijų ir kokybės vertinimo centras pranešė, kad spalio mėnesį vizitavusi tarptautinė ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių LEU veiklos sritis. Atsižvelgiant į ekspertų grupės vertinimo išvadas bei Aukštųjų mokyklų vertinimo komisijos pritarimą, Studijų kokybės vertinimo centro direktorius priėmė sprendimą LEU veiklą vertinti neigiamai.

Studijų ir kokybės vertinimo centro direktorė Nora Skaburskienė BNS sakė, kad dėl leidimo naikinimo spręs Švietimo ir mokslo ministerija. Jis taip pat teigė, kad tapęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) padaliniu LEU galėtų naudotis šios aukštosios mokyklos leidimu vykdyti studijas.

„Įstatyme yra parašyta, kad Švietimo ir mokslo ministerija turi sudaryti komisiją, kuri sprendžia, ką daryti su esamais studentais. Toks atvejis jau yra buvęs Lietuvoje praėjusiais metais su Žemaitijos kolegija“, – sakė N.Skaburskienė.

Šiuo metu svarstoma LEU akademijos statusu jungti prie VDU. N.Skaburskienė aiškina, kad leidimo vykdyti studijas LEU negali persinešti į VDU, bet galės naudotis VDU leidimu.

„Jeigu įvyktų reorganizacija, tai tikėtina, kad kaip juridinis asmuo LEU išnyktų. Viskas priklausys nuo to, kaip pertvarka dėliosis. Akademija taptų VDU dalimi, o VDU turi leidimą vykdyti studijas ir bet kuriam jos padaliniui tas leidimas galioja“, – sakė Studijų ir kokybės vertinimo centro direktorė.

Studijų ir kokybės vertinimo centras pranešė, kad spalio mėnesį vizitavusi tarptautinė ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių Lietuvos edukologijos universiteto veiklos sritis. Atsižvelgiant į ekspertų grupės vertinimo išvadas bei Aukštųjų mokyklų vertinimo komisijos pritarimą, Studijų kokybės vertinimo centro direktorius priėmė sprendimą Lietuvos edukologijos universiteto veiklą vertinti neigiamai.

Yra pagrindas naikinti studijas

Tai jau antras kartas, kai ši aukštoji mokykla įvertinta neigiamai: pirmą kartą LEU veikla neigiamai įvertinta 2012 metais. Dėl LEU inicijuotų apeliacijos ir teisminių procesų sprendimas įsigaliojo tik 2015 metais, kada universitetas akredituotas trejų metų terminui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos Universitetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos Universitetas

Pasak vertinimo centro, vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymo nuostatomis, pakartotinis neigiamas aukštosios mokyklos veiklos įvertinimas yra pagrindas panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Sukurtą universitetą, kuris nuo Antano Smetonos gyvuoja 80 metų, paimsi ir uždarysi? Taigi čia galų gale ne UAB, ne daiktas, ne dėžė ar bačka, kurią galima nuridenti į Kauną ar iš Kauno, – sako A.Gaižutis.

Tarptautinė ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių LEU veiklos sričių – išskyrė šiuos universiteto valdymo trūkumus:

  • universiteto strateginis planas neatspindi išorinės aplinkos keliamų iššūkių, todėl nėra pagrįstas kaip galintis padėti universitetui įgyvendinti jo misiją;

  • strateginis planas yra pernelyg ambicingas, jam trūksta aiškumo, ypač kokybinių rodiklių srityje; aiškiai nesuvokiama strateginio plano stebėsenos įgyvendinimo prasmė;

  • universitetas neatlieka rizikos analizės ir nevaldo rizikos, nors tai yra neišvengiama, pvz., susijungimo, finansų, personalo valdymo srityse.

Išvada: dabartiniai vadovai nepajėgūs pašalinti trūkumų

„Apibendrindama Strateginio valdymo srities vertinimą, ekspertų grupė teigia nemananti, kad dabartiniai vadovai yra pajėgūs ar turi pakankamai išteklių nustatytiems trūkumams pašalinti“, – teigiama pranešime.

Ekspertų grupė neigiamai įvertino ir LEU mokslo ir arba meno veiklą. Pagrindiniai jos trūkumai:

  • Nepakankamai edukologijos krypties mokslinių publikacijų skelbiama pripažintuose tarptautiniuose žurnaluose.

    mokslinių tyrimų darbotvarkė turi būti dar kryptingesnė ir ne tik edukologijos mokslų srityje, kad geriau atitiktų universiteto profilį. LEU mokslinis produktyvumas yra menkas ir pastaruoju metu dar labiau sumažėjo;

  • nepakankamai edukologijos krypties mokslinių publikacijų skelbiama pripažintuose tarptautiniuose žurnaluose;

  • yra mažai įrodymų, kad mokslo veiklos strateginis valdymas vykdomas ne tik valdant žmogiškuosius išteklius, bet ir organizuojant tarptautinį mokslinį bendradarbiavimą;

  • neatlikta ilgalaikių mokslinių tyrimų partnerių poveikio universiteto vykdomiems moksliniams tyrimams analizė.

LEU, nesutikdamas su Studijų ir kokybės vertinimo centro vertinimu, per 14 dienų gali pateikti skundą Švietimo ir mokslo ministro sudarytai komisijai, taip pat per 30 dienų jį skųsti teismui.

LEU rektorius: „Universitetas – ne UAB, lengvai neuždarysi“

LEU rektorius A.Gaižutis sako, kad išvada neabejotinai bus skundžiama ir ragino nepanikuoti. Pasak jo, ekspertų vertinimas gali būti neobjektyvus.

„Tie vertinimai toli gražu nuo objektyvumo todėl, kad kai kurie dalykai dėl iššūkių vertinimo, kad mes nesugebėjom jų įžvelgti ir panašiai, šiuo atveju yra abejotini, nes strateginio valdymo planų yra keli: yra trimečių, yra iki 2020 m. Visos tos procedūros yra atliktos pakankamai skrupulingai. (...) Čia kaip šauksi – taip atsišauks. Reikia turėti galvoje, kad ekspertai taip pat ne šventieji. Vieniems gali atrodyti vienaip, kitiems – kitaip“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Algirdas Gaižutis, Antanas Maziliauskas ir Juozas Augutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Algirdas Gaižutis, Antanas Maziliauskas ir Juozas Augutis

Pasak rektoriaus, studijas sustabdyti galima ir dabar, nė nelaukiant rudens, kai jau turėtų įvykti susijungimas su Vytauto Didžiojo universitetu, tačiau paprastai su universitetais niekas šitaip nesielgia.

„Kas čia mus gali paimti ir uždaryti? Formaliai tai gali, bet ką tu laimėsi? Na, ką laimėsi? Sukurtą universitetą, kuris nuo Antano Smetonos gyvuoja 80 metų, paimsi ir uždarysi? Taigi čia galų gale ne UAB, ne daiktas, ne dėžė ar bačka, kurią galima nuridenti į Kauną ar iš Kauno. Su universitetais niekas taip nesielgia. Net sovietiniais laikais ne taip lengvai uždarydavo ar atidarydavo. Čia gąsdinti per daug nereikia“, – kalbėjo A.Gaižutis.

LEU rektorius sakė kalbėjęsis su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene ir bandęs ją įtikinti, kad LEU dabar vertinti išvis nereikia – geriau pataupyti pinigus, tačiau ministrė neva pasakė, kad sužinoti silpnąsias vietas nebus blogai. Rektorius gailisi, kad universitetas savo ruožtu neužsakė atskiros ekspertizės, kuri galbūt paneigtų ketvirtadienį paviešintą išvadą.

Tačiau A.Gaižučio teigimu, reikia vertinti ir tai, kaip jausis tokias išvadas perskaitę dabartiniai LEU studentai, ar jiems nebus įvarytas menkavertiškumo kompleksas.

A.Gaižutis sako, kad tokios išvados priėmimas tuomet, kai universitetas jau kuria jungimosi su Vytauto Didžiojo universitetu ir Aleksandro Stulginskio universiteto planą, apskritai yra keistas.

Jis įsitikinęs, kad jau kitąmet bus skelbiamas vienas priėmimas į VDU su Edukologijos akademija Vilniuje, tačiau jis tikisi, kad studijos toliau vyks Vilniuje ir bus išsaugota akademijos autonomija.

E.Jovaiša: „Nieko naujo“

Būtent antradienį Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša registravo Seimo nutarimo projektą Lietuvos edukologijos universitetą (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universitetą (ASU) prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

E.Jovaiša sako, kad projekto registravimas nėra susijęs su neigiamu LEU vertinimu, tačiau neslėpė dar prieš mėnesį žinojęs, kad tokia išvada gali atsirasti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

„Tai, kad tos išvados nėra geros, tai seniai žinoma. Jau visas mėnuo, nes tas vertinimas kažkada vyko, o dabar tik oficialiai paskelbtas. Nieko naujo apskritai nėra. Nei LEU vadovybei, nei ministrei, nei premjerui“, – sakė jis.

Pasak E.Jovaišos, LEU studentai gali likti ramūs, nes neigiamai yra įvertintas tik strateginis universiteto valdymas ir mokslo, o ne studijų kokybė.

„Mokslas pirmą kartą įvertintas neigiamai, bet ne studijos. Studijos įvertintos pozityviai ir labai pozityviai“, – sakė E.Jovaiša.

Komiteto pirmininkas viliasi, kad Seimas per pusmetį spės priimti universitetų jungimuisi būtinus dokumentus ir jau rudenį įvyks realus aukštųjų mokyklų susijungimas.

„Gali būti pasipriešinimo, gali būti klausimų dėl pagrįstumo, dėl reikalingumo, bet nelabai noriu tikėti, kad Seime kas nors priešinsis tam, ką mes turime padaryti“, – kalbėjo E.Jovaiša.

Anot jo, pagal valdančiųjų planą, Lietuvoje turi būti sukurti net trys mokytojų rengimo centrai – Vytauto Didžiojo universitete su Edukologijos akademija, Vilniaus universitete su padaliniu Šiauliuose ir Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius