-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LEU įvėlė studentus į painiavą – be jų žinios pakeistos studijų sutarties sąlygos

Švietimo reformos lemtas universitetų jungimo procesas pareikalaus ne tik papildomų lėšų, bet ir papildomų paaiškinimų. Jau dabar akademinė bendruomenė ir studentai nerimauja dėl dingsiančių studijų programų, o prie šių gandų paneigimo neprisideda universitetuose tvyranti nežinios atmosfera.
Lietuvos Edukologijos Universitetas
Lietuvos edukologijos universitetas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi Lietuvos edukologijos universitete besimokančios studentės mama, kurios teigimu, universitetas savavališkai pakeitė studijų sutartyje įrašytus duomenis, apie tai neinformuodamas nė vieno studento.

Ugdymo mokslų fakulteto psichologijos specialybės studentai, pradėję mokslus rugsėjo mėnesį, po pirmojo semestro sužinojo, kad jų studijų baigimo diplome bus įrašyta ne žadėta psichologo, o pedagogo specialybė. Jų teigimu, savavališkai pakeistas studijų kryptį žymintis numeris.

„Laužomi jaunų žmonių likimai“, – emocingai situaciją apibendrino studentės mama Aušra. Ji pasakojo, kad dukra jau nuo 9-os klasės buvo apsisprendusi studijuoti psichologiją, vėliau persiorientuojant į klinikinę psichologiją.

„Edukologijos universitetas pasiūlė valstybės finansuojamą vietą, psichologijos bakalauras, dieninės studijos... Žmogus po ketverių metų gauna diplomą“, – pasakojo moteris.

Nepaisant to, kad LEU universitetas bus jungiamas su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU), 16 studentų, įstojusių šiemet, galės pabaigti savo studijas. Bent jau taip buvo žadama studijų pradžioje.

„Pasibaigė pirmoji sesija ir dukra paskambino pasakodama, jog studentų gretose pradėjo sklisti kalbos, kad universiteto administracija niekam nežinant panaikino tą studijų kodą, panaikinta pati programa“, – teigė ji, aiškindama, kad vietoje psichologo specialybės diplome turėtų atsirasti pedagogo.

Jos teigimu, studentai pradėjo nerimauti ir pradėta reikalauti atsakymų iš LEU, tačiau jo atstovai nesugebėjo paaiškinti, kodėl vieną studijų programą pradėję studentai staiga pervesti į kitą, pakeisti kodai.

„Jie užėmė poziciją, kad viskas pakeista be jų žinios“, – pasakojo studentės mama. Ji pabrėžė, kad be LEU prašymo Švietimo ir mokslo ministerija jokių pokyčių negalėtų padaryti.

„Išsiunčiau ministerijai laišką ir gavau atsakymą, kad jei situacija nepasikeis, tai turėtume kreiptis į ministeriją. Kaip per dvidešimt darbo dienų jie duomenis pakeitė, taip per dvidešimt darbo dienų jie turi viską atšaukti ir sutvarkyti kaip buvo“, – pasakojo moteris.

„Seimo kancleris pasiūlė, kad raštu surašytume reikalavimus, nes, jo teigimu, ministrės žodžiu pasitikėti negalima. Sako, netikėkit, ką ji sakys, visko reikalaukite raštiškai“, – sakė ji.

15min žiniomis, sužinoję, kad šis incidentas kyla į viešumą LEU atstovai sugrąžino buvusius studijų programos duomenis ir prašė studentų, jog šie komplikuotą istoriją nutylėtų.

Ministerija pripažįsta, kad komunikacija buvo prasta

Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktame paaiškinime pripažįstama, kad situacija nebuvo suvaldyta tinkamai.

„Po naujo Studijų krypčių ir krypčių grupių, pagal kurias vyksta studijos aukštosiose mokyklose, sąrašo patvirtinimo 2016 m. gruodžio mėn. LEU studijų programa Psichologija buvo perregistruota į Ugdymo mokslų studijų krypčių grupę, Pedagogikos studijų kryptį ir teiks šiems studentams ugdymo mokslų bakalaurą ir mokytojo kvalifikaciją“, – rašoma ministerijos pateiktame atsakyme.

Iki tol ši programa buvo Švietimo ir ugdymo krypčių grupėje, Pedagogikos kryptyje ir teikė dalyko pedagogikos, psichologijos bakalaurą ir mokytojo kvalifikaciją.

Aukštoji mokykla, matyt, aiškiau turėjo iškomunikuoti studentams apie šį pokytį.

„Aukštoji mokykla, matyt, aiškiau turėjo iškomunikuoti studentams apie šį pokytį. Jei studentas buvo suklaidintas, paaiškinimų reikėtų kreiptis į patį universitetą“, – pripažino ministerija.

„Kaip numatyta Mokslo ir studijų įstatyme, už studijų organizavimą atsakingos aukštosios mokyklos. Švietimo ir mokslo ministerija kreipsis į Lietuvos edukologijos universitetą ir Studijų kokybės vertinimo centrą, prašydama paaiškinti situaciją“, – sako švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

„Kalbant bendrai apie LEU jungimąsi su VDU, šiuo metu visiems LEU studijuojantiems bus sudarytos sąlygos baigti studijas Vilniuje, o šiemet priėmimas į LEU nebevyks“, – pažymėjo ministerijos atstovai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Viliūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Viliūnas

LEU paaiškinimas: perregistravimas įvykdytas automatiškai

LEU Ugdymo mokslų fakulteto Raidos ir psichologijos katedros vedėjos Alos Petrulytės atsiųstame paaiškinime taip pat pabrėžiama, kad nesusipratimas įvyko dėl pateisinamų aplinkybių.

„Situacija mums yra žinoma, ją bandome spręsti siekdami pateisinti studentų teisėtus lūkesčius“, – teigiama atsakyme.

„2016 metų gruodžio pirmąją dieną buvo patvirtintas naujas studijų krypčių klasifikatorius su naujai teikiamų kvalifikacinių laipsnių pavadinimais ir Psichologijos bakalauro studijų programa, kuri anksčiau priklausė Švietimo ir ugdymo krypčių grupei automatiškai buvo perregistruota į Ugdymo mokslų kryptį, pakeista ir suteikiamo bakalauro laipsnio formuluotė – nuo 2017 metų priimtiems studentams teikia ugdymo mokslų bakalauro laipsnį ir pedagogo kvalifikaciją“, – sakoma LEU atstovės paaiškinime

„Psichologijos bakalauro programa Lietuvos edukologijos universitete yra vykdoma remiantis Studijų kokybės vertinimo centro suteikta akreditacija. Pažymime, kad Psichologijos bakalauro programa 2014 m. tarptautinių ekspertų buvo akredituota maksimaliam laikotarpiui – šešeriems metams iki 2020 m. birželio mėn. 22 d. Programa buvo akredituota kaip suteikianti dalyko pedagogikos ir psichologijos bakalauro laipsnį. Programos vertinimo išvadų pagrindu studentai buvo informuojami, kad studijas galės tęsti socialinių mokslų magistrantūros studijų programose“, – rašė A.Petrulytė.

Šiuo metu vykdomos Psichologijos bakalauro programos turinys, sandara, apimtis kreditais visiškai atitinka tiek Pedagogų rengimo reglamentą, tiek ir EuroPsy psichologų rengimo reglamentą

Ji pažymėjo, kad programos turinys atitinka ir psichologų, ir pedagogų rengimo reglamentą.

„Šiuo metu vykdomos Psichologijos bakalauro programos turinys, sandara, apimtis kreditais visiškai atitinka tiek Pedagogų rengimo reglamentą, tiek ir EuroPsy psichologų rengimo reglamentą“, – teigė LEU atstovė, žadėdama, kad studentų lūkesčiai bus pateisinti.

„Manome, kad būtų nekorektiška studentų atžvilgiu, nevykdyti įsipareigojimų dėl šios programos suteikiamų karjeros galimybių renkantis studijas antroje pakopoje, remiantis tik jos mechanišku priskyrimu Ugdymo mokslų krypčiai. Šiuo klausimu kartu su LEU Ugdymo mokslų fakulteto administracija dedame visas pastangas, kad pripažintų vykdomą programą, kaip suteikiančią psichologijos bakalauro laipsnį ir 2017 metais įstojusiems studentams būtų suteikta galimybė studijuoti socialinių mokslų (psichologijos) antroje studijų pakopoje“, – žadėjo A.Petrulytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius