Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviška mokykla Seinuose iš Lenkijos atgaus pusę milijono eurų

Išsprendus daug metų trukusį ginčą, Lenkijos Seinų mieste veikianti lietuviška „Žiburio“ mokykla iš vietos valdžios atgaus daugiau kaip pusę milijono eurų.
Vilniaus Mikalojaus Daukšos vidurinėje mokykloje nuaidėjo paskutinis skambutis
Lietuviška mokykla Seinuose iš Lenkijos atgaus pusę milijono eurų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Lenkija Seinai

Seinų valdžia pripažino, kad ankstesni miesto vadovai lietuviškai mokyklai pervesdavo per mažai pinigų. Teisme sutarta, kad skola bus grąžinta iki 2022 metų, BNS antradienį sakė gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

Taikos sutartimi patvirtinta, kad per dešimtmetį susidariusios skolos dydis siekia 2,2 mln. Lenkijos zlotų, arba 522 tūkst. eurų. Gegužę mokyklai Seinų miestas jau sumokėjo milijoną zlotų, o likusią sumą sutarta sumokėt per penkerius metus, maždaug po ketvirtį milijono zlotų kasmet.

Skola susidarė, nes miestas atsisakydavo pervesti dalį lėšų už kai kuriuos vaikus.

Mokyklą valdantis fondas savo ruožtu įsipareigojo iki šio mėnesio pabaigos grąžinti savivaldybei dalį delspinigių – 468 tūkst. zlotų (110 tūkst. eurų). Šias lėšas savivaldybė įsipareigojo panaudoti kultūros vystymui bei paramai nevyriausybinėms organizacijoms.

„Manau, kad čia pats geriausias sprendimas, nes pavyko išvengti konfliktų. Mes parodėme geranoriškumą, kad prisidėtume prie miesto vystymosi, lauksime tokio pat geranoriškumo“, – BNS sakė A.Vaicekauskas.

Mokyklą ir kartu veikiantį darželį dabar lanko 108 vaikai. Įstaigai ir toliau išlieka Lietuvos valstybės parama – iš Lietuvos mokykla gauna apie penktadalį lėšų, teigė direktorius.

Lenkijos lietuviai teigia, kad didžiausia problema lietuviškoms mokykloms yra vadovėlių trūkumas – per pamokas lietuvių kalba moksleiviai mokosi iš lenkiškų vadovėlių, ir ši problema nesprendžiama daugelį metų. Be to, Lenkijoje nekokybiškai į lietuvių kalbą išverčiamos egzaminų užduotys, ir tai atgraso moksleivius nuo egzaminų laikymo gimtąja kalba.

Lenkijoje gyvena apie 5 tūkst. lietuvių. Rugpjūčio mėnesį Lenkijos lietuvius aplankęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pažadėjo, kad Vyriausybė sutelks kelių ministerijų pajėgumus ir priims „sisteminius sprendimus“ labiau remti lietuvių bendruomenes, istoriškai gyvenančias Lenkijoje, Rusijos Karaliaučiaus krašte, Baltarusijoje, Latvijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius