-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvių kalbos egzamino neišlaikė net tie lenkų mokyklos auklėtiniai, kurių metinis lietuvių kalbos įvertinimas svyravo apie 8

Iš 37 valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikiusių Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos auklėtinių net trys negavo teigiamo įvertinimo.
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tai mums didžiulė staigmena, nes egzamino neišlaikė pažangūs mokiniai, kurių metinis lietuvių kalbos įvertinimas sukosi apie 8 balus. Vaikai sukrėsti, jie žada teikti apeliacijas“, – portalui 15min.lt sakė gimnazijos direktorė Irena Wolska.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

Ji atkreipė dėmesį, kad pernai gimnazijos abiturientų rezultatai buvo nepalyginti geresni. Visi auklėtiniai įveikė egzamino barjerą, o keli net džiaugėsi ypač aukštais įvertinimais.  

Vaikai sukrėsti, jie žada teikti apeliacijas.

„Turėjome ir 100, ir 94, ir 92 balus”, – lygino I.Wolska. Šiemet aukščiausias įvertinimas už valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą siekia vos 82 balus.

„Smarkiai pasikeitė vertinimo sistema. Anksčiau, jei kandidatas už egzaminą gaudavo daugiau nei 50 balų, jis jau galėjo galvoti apie brandos atestatą su pagyrimu (jei metiniai visų dalykų rezultatai nebuvo mažesni nei 9–10 balų – red. past.) Šiemet, įvedus kriterinį vertinimą, reikia pasiekti aukštesnį lygį – 86 balus. Deja, šio rezultato neturime, nors buvome visai šalia“, – svarstė gimnazijos direktorė.

Pernai už valstybinį lietuvių kalbos egzaminą nuo 50 iki 100 balų gavo 18 Jano Sniadeckio gimnazijos mokinių. Tai sudarė apie 58 proc. visų laikiusiųjų egzaminą.

„Šių metų statistiką dar tik apdorojame, nes rezultatus gavome tik šįryt. Tiesa, jų laukimas šiemet buvo labai įtemptas ir nervingas. Ir tėvai ne kartą buvo atėję į mokyklą, ir vaikai užsukdavo kasdien. Kažkas paskleidė informaciją, kad jau turime duomenis ir kad yra daug neišlaikiusių. Tačiau mes tik šįryt gavome rezultatus“, – portalui sakė direktorė.

Ji atkreipė dėmesį, kad dauguma auklėtinių tikėjosi geresnių įvertinimų. Tiesa, yra ir tokių, kurie džiaugiasi tiesiog išlaikę egzaminą.

Iš viso Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnaziją šiemet baigia 53 abiturientai. 37 iš jų laikė valstybinį lietuvių kalbos egzaminą.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą šiemet iš viso laikė 23 227 kandidatai. Iš viso valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą išlaikė 90,11 proc. visų laikiusių.

Lietuviškose mokyklose egzaminą išlaikė 90,19 proc. kandidatų. Tautinių mažumų mokyklų abiturientams sekėsi šiek tiek prasčiau – jose egzaminą išlaikė 88,83 proc.

Šimto balų įvertinimą gavo 1,62 proc. kandidatų. Iš tų, kurie mokėsi mokyklose lietuvių mokomąja kalba, šimtukus gavo 1,70 proc., o iš kandidatų, kurie mokėsi mokyklose tautinių mažumų mokomosiomis kalbomis – 0,42 proc.

Valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino neišlaikė 11, 17 proc. tautinių mažumų mokyklų abiturientų, lietuviškose mokyklose tokių buvo 9, 81 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius