-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje mokosi būsimi biomedikai, užsienyje – verslininkai

Jau ne vienerius metus Lietuvos mokyklų absolventai traukia laimės ieškoti ne tik į šalies aukštąsias mokyklas, bet ir užsienio universitetus bei kolegijas. Studentų srautus stebinčios organizacijos pastebi, kad Lietuvoje pasiliekantys studentai mieliau renkasi biomedicinos mokslus, o išvykstantys į užsienį – verslo ir finansų studijas.
Studijų mugė
Studijų mugė

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, per pastaruosius ketverius metus populiariausių studijų programų dešimtuke šalies universitetuose ir kolegijose aukščiausias pozicijas užima biomedicinos mokslų studijų srities programos (medicina, odontologija, kosmetologija ir bendrosios praktikos slauga).

Praėjusiais metais į universitetus stoję jaunuoliai dažnai rinkosi medicinos, odontologijos, teisės, ekonomikos, programų sistemų, politikos mokslų bei treniravimo sistemų studijas. Tuo tarpu šalies kolegijose geidžiamiausiomis studijų programomis išliko kosmetologija, bendrosios praktikos slauga, transporto logistika, tarptautinis verslas, automobilių techninis eksploatavimas, grožio terapija bei kineziterapija.

„Studijų programų populiarumą lemia tam tikrų specialistų poreikis darbo rinkoje bei darbo užmokesčio dydis. Informacinių technologijų studijų programas, inžinerinius ir technologinius mokslus rinktis skatina Švietimo ir mokslo ministerijos politika, finansavimo šioms studijų programoms skatinimas“, – teigia LAMA BPO administracijos direktorė Ramunė Bakanovienė.

Tuo tarpu stojantys į užsienio aukštąsias mokyklas renkasi tas studijų programas, kurios susijusios su verslo, ekonomikos ir finansų sritimis. Taip pat įvairias menų ir informacinių technologijų krypties disciplinas.

„Be konkurencijos ir toliau pirmauja Anglijos universitetai, nes šioje šalyje puikiai sudėliotas finansavimo procesas, o studijų kokybė gana aukšta. Taip pat studentus vilioja tai, kad bakalauro diplomą galima įgyti per trejus metus ir yra labai daug galimybių įsidarbinti, netgi save pilnai išlaikyti studijuojant. Didžiausi pokyčiai – ženkliai sumažėjęs stojančiųjų skaičius į Danijos ir Škotijos universitetus. Iš dalies, tai susiję su griežtesniais Danijos vyriausybės keliamais reikalavimais ir brangesniu pragyvenimu, iš dalies, ypač Škotijos atveju, su ilgesnėmis studijomis ir atšiauroku klimatu“, – pastebi edukacinių įmonių „Kalba“ grupės, kuriai priklauso „Kalba.Lt“, „Kalba.Lv“ bei „Ego perfectus“ Lietuvos ir Latvijos rinkose, vadovas Rytis Jurkėnas.

Vasario 4–6 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančios parodos „Studijos 2016“ metu Lietuvos ir užsienio aukštųjų mokyklų atstovai pristatys studijų programas, supažindins su studijų baze ir sąlygomis, konsultuos tarp kelių studijų programų besiblaškančius būsimus studentus.

Švietimo ir mokslo viceministro Rolando Zuozos teigimu, abiturientams ir vyresniųjų klasių moksleiviams paroda „Studijos“ atveria didelę tolesnio kelio pasirinkimų įvairovę, tad parodą galima pavadinti pasirinkimų ir sprendimų priėmimo vieta. Be to, jis pastebi, kad parodoje prisistato ne tik aukštosios mokyklos, bet ir darbo rinkoje paklausius specialistus rengiačios profesinio mokymo įstaigos.

„Tiems, kurie jau konkrečiai žino, ką nori studijuoti, paroda suteikia puikią progą palyginti skirtingas aukštąsias mokyklas, pasikalbėti su dominančios krypties studijas siūlančių universitetų ir kolegijų dėstytojais bei studentais ir tokiu būdu sužinoti apie studijas iš pirmų lūpų. Tiems, kurie netrukus baigs mokyklas, bet dar nėra apsisprendę dėl tolimesnio kelio, paroda – tai galimybė susipažinti su dideliu įvairių galimų pasirinkimų spektru. Pasirinkti taip pat padės parodoje vyksiantys profesijų ir karjeros pristatymai, konsultacijos, sėkmingos ir įdomios karjeros istorijos“, – sako R. Zuoza.

Be to, atėję prie Švietimo ir mokslo ministerijos stendo besidomintieji galės sužinoti rūpimą informaciją apie brandos egzaminus, valstybės finansavimą studijoms, stipendijas, paskolas, studijų mainus, studijų kokybės užtikrinimą.

Keturioliktoji tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2016“ vyks vasario 4-6 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Paroda, kaip ir kasmet, supažindins su studijų galimybėmis Lietuvoje ir užsienyje, su reikalingiausiomis profesijomis ir specialybėmis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste. Parodoje dalyvaus per….Lietuvos mokslo įstaigų ir per 60 užsienio mokslo įstaigų iš 12 šalių: Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Danijos, Lenkijos, JAV, Rusijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Latvijos, Airijos, Italijos, Šveicarijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius