Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 26 /16:48

Lietuvos kalbos instituto atsakas dėl nustatytų pažeidimų: ministerija skleidžia melą

Sausio viduryje atlikus Lietuvių kalbos instituto (LKI) veiklos po audito patikrinimą, buvo nustatyta neištaisytų ir naujų teisės aktų pažeidimų, pirmadienį pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Tuo metu LKI šį ir kitus ministerijos organizuotus auditus įvardija kaip „politinį tikslą asmeniškai paveikti instituto direktorę“.
Prof. dr. Jolanta Zabarskaitė / KSU nuotr.
Prof. dr. Jolanta Zabarskaitė / KSU nuotr.

Direktorei gresia atleidimas

Ministerijos teigimu, institutas neįvykdė finansinių įsipareigojimų grąžinti į valstybės biudžetą netinkamai panaudotas lėšas, LKI direktorė buvo papildomai save įdarbinusi instituto vykdomame Europos Komisijos finansuojame projekte, darbuotojams, užimantiems vienodas pareigas, nustatyti nepagrįstai skirtingi darbo užmokesčio koeficientai.

„Direktorė Elena Jolanta Zabarskaitė dėl audito metu rastų pažeidimų įspėta ir informuota, kad darbo sutartis su ja gali būti nutraukta, jei per dvylika mėnesių antrą kartą bus nustatyti tokie pat darbo pareigų pažeidimai“, – pranešime žiniasklaidai rašo ŠMM.

ŠMM paskelbtą informaciją LKI vertina kaip neatitinkančią tikrovės ir teigia, kad ministerija išplatino klaidinantį pranešimą.

Audito duomenimis, institutas neįvykdė finansinių įsipareigojimų grąžinti į valstybės biudžetą netinkamai panaudotas lėšas po to, kai šis pažeidimas buvo nustatytas 2015 m. atlikto audito metu.

ŠMM: institutas netinkamai panaudojo lėšas

„Tuo metu institutas netinkamai panaudojo lėšas, skirtas vidaus struktūros pertvarai, optimizuoti mokslo darbuotojų personalą ir atnaujinti mokslininkų darbo vietas. LKI buvo įsipareigojęs per 3 metus į valstybės biudžetą grąžinti 47,7 tūkst. eurų dalimis po trečdalį sumos kasmet. Tačiau atlikus šiemetinį auditą, nustatyta, kad Institutas per 2017 m. grąžino tik 30 proc. metinės sumos (4840 Eur)“, – teigia ministerija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai

Tuo metu LKI tikina, kad ministerija lėšas skyrė kompensacijoms atleidžiamiems darbuotojams sumokėti.

„Dėl objektyvių priežasčių dalis kompensacijos lėšų buvo perkelta mokėti į 2015 m., o didžioji dalis lėšų dėl nuo 2009 m. drastiškai sumažėjusio biudžetinio LKI finansavimo buvo panaudota Instituto darbuotojų darbo užmokesčiui išmokėti, nes Instituto darbuotojams vėluodavo atlyginimai, o Institutas siekė išlaikyti mokslinį potencialą, todėl darbuotojų stengėsi neatleisti. Šias būtinąsias išlaidas ŠMM pripažino „netinkamai panaudotomis“ ir 2016 m. įpareigojo jas grąžinti per trejus metus iš Instituto uždirbtų lėšų.

ŠMM informacija apie per 2017 m. sumokėtos 30 proc. metinės sumos yra pasenusi ir nebeaktuali, nes įsiskolinimas jau likviduotas, grąžinus visas 2016 m. įsipareigotas grąžinti lėšas. Institutas 2016 m. ŠMM negalėjo grąžinti visų lėšų, nes didesnę dalį uždirbtų lėšų skyrė Dabartinės lietuvių kalbos žodyno, kurio poreikis visuomenei yra nuolatinis, leidybai“, – pranešime žiniasklaidai dėsto LKI.

LKI: direktorę įdarbino įgaliotas asmuo

LKI direktorė E.J.Zabarskaitė, ministerijos teigimu, neatsižvelgdama į 2017 m. pradžioje atlikto audito pateiktas pastabas dėl kitų direktorės sudarytų darbo sutarčių ir jos darbo laiko nederinimo su ministerija, be ministerijos, kaip darbdavio, žinios, 2017 m. papildomai įsidarbino Instituto vykdomame EK finansuojamame projekte „eTranslation TermBank“ kaip projekto vadovė ir vyriausioji specialistė.

Tačiau LKI teigia, kad E.J.Zabarskaitę projekte oficialiai įdarbino įgaliotas asmuo – direktoriaus pavaduotojas mokslo reikalams, „o pati direktorė dar anksčiau buvo gavusi pačios ŠMM oficialų leidimą papildomai dirbti mokslinį darbą – būtent tokioms funkcijoms atlikti ji ir buvo įdarbinta Europos Komisijos projekte“.

Nustatė diskriminaciją dėl koeficientų

Audito metu ŠMM konstatavo pažeidimus planuojant ir vertinant instituto veiklą: instituto veiklos planavimo dokumentai buvo tvirtinami direktoriaus įsakymais be LKI Mokslo tarybos pritarimo; nerasta įrodymų, kad LKI Mokslo taryba būtų vertinusi, kaip institutas įgyvendina savo tikslus ir uždavinius.

„Audito metu fiksuoti pasikartojantys pažeidimai nustatant darbo užmokestį, kai vienodas pareigas Institute užimantiems mokslo darbuotojams taikomi nepagrįstai skirtingi darbo užmokesčio koeficientai. Pavyzdžiui, vieniems vyriausiesiems mokslo darbuotojams nustatytas darbo užmokesčio koeficientas – 8,84, kitiems – 7,35“, – tikina ministerija.

„Instituto vyriausiųjų mokslo darbuotojų darbo užmokesčio koeficientų nustatymo ŠMM Vidaus audito skyrius patvirtintame priemonių įgyvendinimo plane 2018 m. vasario mėnesio pradžioje rekomendaciją įvertino kaip jau įgyvendintą, todėl 2018 m. kovo 26 d. viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie darbo užmokesčio koeficientų netolygumus jau nebėra aktuali“, – atrėžia LKI ir priduria, kad darbo užmokesčio koeficientai instituto mokslo darbuotojams nustatomi pagal darbo užmokestį galinčius diferencijuoti kriterijus bei Mokslo ir studijų įstatymą.

ŠMM auditoriai 2018 metais LKI auditą atliko siekdami patikrinti, kaip institutas taiso ankstesnių auditų metu nustatytus pažeidimus.

LKI: auditai turi politinį tikslą asmeniškai paveikti E.J.Zabarskaitę

Ministerija institute kovo 19 dieną tikina pradėjusi dar vieną – instituto veiklos ir finansinį – auditą. Šio audito metu bus tikrinami 2017 ir 2018 metų veiklos ir finansiniai dokumentai.

„ŠMM nutylėjo, kad jos kasmet atliekami LKI veiklos ir finansiniai auditai turi politinį tikslą asmeniškai paveikti Instituto direktorę E.J.Zabarskaitę (tai 2018 m. sausio 28 dieną viešai pripažino ŠMM viceministras G.Viliūnas), o patys audito veiksmai atliekami galimai nesilaikant galiojančių teisės normų ir etikos taisyklių ir todėl buvo apskųsti Seimo kontrolieriams ir Seimo Audito komitetui. Seimo kontrolieriai įpareigojo ŠMM per 30 dienų pateikti motyvuotą atsakymą, bet ministerija šį prašymą ignoravo: atsakymas iki šiol nėra gautas.

Seimo Audito komiteto atsakymo dėl ŠMM atliekamų audito veiksmų Lietuvių kalbos institute taip pat laukiama“, – savo pranešimą apie ŠMM paskelbtą informaciją užbaigia LKI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius