Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kolegijų atstovai: ministerija neskaidriai aplenkia kolegijas dėl bendrabučių atnaujinimo

Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos (LKDK) atstovai skundžiasi, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, įgyvendindama naują valstybinių aukštųjų mokyklų bendrabučių atnaujinimui skirtą priemonę, neskaidriai aplenkia kolegijas.
Vilniaus kolegijos bendrabutis po remonto
Vilniaus kolegijos bendrabutis po remonto / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LKDK atstovai išplatino pranešimą, kuriame tikina, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, įgyvendindama naują bendrabučių atnaujinimo tvarką, ignoruoja kolegijas.

„Vykdant bendrabučių renovacijos finansavimo konkursą, yra padaryta eilė procedūrinių pažeidimų dėl kurių nukentės ne tik koleginis sektorius, bet ir, svarbiausia, labai didelė dalis šalies studentų.

Pirmiausia, konkurso sąlygos visoms valstybinėms aukštosioms mokykloms nebuvo išsiųstos vienu metu, todėl ministerija sudarė nelygiavertes sąlygas pateikti laiku paraiškas naujai programai visoms valstybinėms aukštosioms mokykloms.

Dalį aukštųjų mokyklų šis raštas pasiekė š. m. gegužės 20 d., nurodant, kad galutinis paraiškų pateikimo terminas – gegužės 25 d.

Tačiau gegužės 22 d., vykstant konkursui, kai beveik visos aukštosios mokyklos jau buvo pateikę paraiškas, LR ŠMSM ministras pasirašė prieš kelias dienas išleisto savo įsakymo pakeitimą, kuriuo remiantis patikslino konkurso sąlygas, jas pakeisdamas ir apribodamas galimybes kolegijoms dalyvauti konkurse“ , – rašoma pranešime.

<...> Ministerija sudarė nelygiavertes sąlygas pateikti laiku paraiškas naujai programai visoms valstybinėms aukštosioms mokykloms.

Pasak LKDK, apie pasikeitusią situaciją dalis kolegijų informuotos tik praėjus savaitei po konkurso pabaigos.

„Pakeistose sąlygose numatyta neskirti finansavimo toms aukštosioms mokykloms, kurios 2019 m. priėmė studentus į valstybės nefinansuojamas ne valstybės finansuojamų vietų sąlygomis. Nors Lietuvos respublikoje Mokslo ir studijų įstatymas bei kiti teisės aktai nustato sąlygas, kam skirti valstybės finansuojamas ar nefinansuojamas vietas, tačiau ministras A.Monkevičius, neatsižvelgdamas į įstatymus ir teisės aktus, savo nuožiūra šiuos reikalavimus pakeitė. Kaip jis pats prisipažino LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje – tam neturėdamas jokio teisinio pagrindo, tik politinį“, – pažymi Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos atstovai.

Svarsto galimybę kreiptis į teismą

Pranešime teigiama, kad dėl neskaidrių Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos veiksmų organizuojant šį konkursą bus atimtas finansavimas, kuris galėjo būti skirtas kolegijų bendrabučių renovacijai.

„Atsižvelgiant į tai, kad LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ne visas valstybines aukštąsias mokyklas informavo laiku apie naują programą, paraiškų teikimo metu pakeitė konkurso sąlygas, tinkamai neinformavo apie tai aukštųjų mokyklų ir taip atėmė galimybę kolegijoms dalyvauti konkurse, kolegijos svarsto teisinius problemos sprendimo būdus.

Lietuvos kolegijų vadovų teigimu, tai jau ne pirmas kartas, kai kolegijoms esą yra apribojamos ar atimamos finansavimo galimybės.

„Pabrėžtina tai, kad visos, išskyrus vieną, valstybinės kolegijos 2019 metais laikėsi galiojančių teisės aktų nustatytų reikalavimų į valstybės finansuojamas ir į valstybės nefinansuojamas vietas, todėl viešai išsakoma LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija, kad kolegijos nesilaikė reikalavimų neatitinka tikrovės ir daro didelę žalą visam kolegijiniam sektoriui“, – rašo LKDK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius