Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos Konstitucijai 25-eri: rengiamas tradicinis egzaminas

Minint 25-ąsias Lietuvos Respublikos Konstitucijos metines, rengiamas Konstitucijos egzaminas, kuris aprėps istorinę Konstitucijos raidą, teigiama pranešime žiniasklaidai. Gyventojai turės galimybę pasitikrinti žinias apie savo valstybės sąrangą, jos valdymą, piliečių teises ir pareigas, taip pat prisiminti ankstesnes Lietuvos Konstitucijas, padėjusias pagrindą dabarties nepriklausomai valstybei.
LR konstitucija
Konstitucija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spalio 3 dieną visoje Lietuvoje – savivaldybėse, mokyklose, universitetuose, kitose institucijose – rengiamas pirmas egzamino etapas. Geriausiai įvertinti jo dalyviai dėl nugalėtojo vardo susigrums antrajame etape spalio 12 dieną.

Konstitucijos egzaminas rengiamas jau vienuoliktus metus. Gražia tradicija tapusio projekto iniciatorė – Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija, projekto globėja – Jos Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime laikomas Konstitucijos egzaminas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime laikomas Konstitucijos egzaminas

„Mūsų Konstitucija išlaikė 25-erių metų laiko egzaminą. Tegul ši garbinga sukaktis kiekvieną paskatins įsigilinti į aukščiausiąjį nacionalinės teisės aktą ir tapti atkurtos valstybės jubiliejinių metų Konstitucijos egzamino dalyviu“, – prisijungti prie organizuojamo Konstitucijos egzamino ir turiningai paminėti pagrindinio valstybės įstatymo jubiliejų ragina šalies prezidentė D.Grybauskaitė.

Konstitucija nėra tik sausas įstatymo žodis – tai ir teisės dvasia, kuria remiamės visose gyvenimo sferose.

Šis, jubiliejiniais metais, organizuojamas Konstitucijos egzaminas bus išskirtinis tuo, kad bus tikrinamos ir Lietuvos konstitucinės raidos žinios. Tarpukariu buvo priimtos trys nuolatinės (1922 m., 1928 m. ir 1938 m.) ir trys laikinos (1918 m., 1919 m. ir 1920 m.) laikinosios Konstitucijos – šiandienio pagrindinio valstybės įstatymo pirmtakės.

„Konstitucija nėra tik sausas įstatymo žodis – tai ir teisės dvasia, kuria remiamės visose gyvenimo sferose. Konstitucijos išmanymas gali keisti mūsų gyvenimą – padėti ginti savo pažeistas teises bei teisėtus interesus, siekti visuomenės gerovės, ginti demokratines vertybes. Kiekvienas pilietis, ieškantis atsakymų apie mūsų visuomenę ir teisę, juos gali surasti Konstitucijoje, todėl įsigilinti į jos principų ir normų prasmę reikalinga kiekvienam“, – kviesdama dalyvauti šventiniame egzamine sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Egzamino užduotis visiems Lietuvos gyventojams ir teisės specialistams ar teisę studijuojantiems asmenims šį kartą rengė Vytauto Didžiojo universiteto teisės ekspertai, laimėję Teisingumo ministerijos organizuotą atranką.

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji, teisinį išsilavinimą turintys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys. Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų mokiniai rungsis keturiose amžiaus grupėse: 1–4 klasių, 5–7 klasių, 8–9 klasių ir 10–12 klasių. Kaip jau įprasta, mažiausieji Konstitucijos žinovai į testo klausimus neatsakinės, o savo jėgas išbandys atlikdami kūrybinę užduotį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime laikomas Konstitucijos egzaminas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime laikomas Konstitucijos egzaminas

Į antrąjį etapą patekę dalyviai išsamias Konstitucijos žinias pademonstruos atsakydami į vieną atvirą klausimą. Geriausiai atsakiusius, egzamino nugalėtojus, išrinks kompetentinga komisija, kuriai vadovaus Konstitucinio Teismo pirmininkas profesorius Dainius Žalimas.

Abu egzaminą bus galima laikyti savivaldybėse, mokyklose, universitetuose, įkalinimo įstaigose, Seime (Seimo nariams bei kitiems valstybės tarnautojams).

Spalio 25 d. 32 geriausieji Konstitucijos žinovai bus pagerbti Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vyksiančioje ceremonijoje. Laimėtojai sulauks prizų – planšetinių kompiuterių, elektroninių skaityklių ir kita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius