-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos mokslo taryba prisijungė prie tarptautinės iniciatyvos skatinant kurti atsparią švietimo ir mokslo sistemą Ukrainoje

Lietuvos mokslo taryba (LMT) pasirašė prisijungimo prie daugiašalės tarptautinės iniciatyvos, skirtos kurti atsparią švietimo ir mokslo sistemą Ukrainoje, supratimo memorandumą, rašoma LMT pranešime spaudai.
Ukraina
Ukraina / Asociatyvi nuotr.

Naujoji programa IMPRESS-U, kurios iniciatorius yra JAV Nacionalinis mokslo fondo (National Science Foundation, NSF) Tarptautinio mokslo ir inžinerijos biuras (Office of International Science and Engineering, OISE) kartu su Ukrainos nacionaliniu tyrimų fondu, bus skirta remti pažangiausius mokslo ir inžinerinius tyrimus švietimo ir inovacijų srityse bendradarbiaujant tarptautiniu mastu ir skatinti Ukrainos mokslininkų integraciją į pasaulinę mokslinių tyrimų bendruomenę.

Pasak NSF direktoriaus Sethuramano Panchanathano, šiandienos didieji iššūkiai peržengia nacionalines sienas ir mokslo disciplinas, todėl reikia tvirto bendradarbiavimo su panašiai mąstančiais partneriais visame pasaulyje, kartu didinti tarptautinių partnerysčių efektyvumą, remti mokslinį personalą ir prisidėti prie modernios mokslinių tyrimų, švietimo ir inovacijų ekosistemos kūrimo Ukrainoje.

Dalyvaudami šioje programoje Lietuvos mokslininkai, kartu su kitais šalių iniciatyvos partnerių mokslininkais, turės galimybę įsijungti į JAV mokslininkų kartu su partneriais iš Ukrainos inicijuojamus tarptautinius projektus. Lietuvos mokslininkų veiklas laimėjusiuose konkursą projektuose finansuos LMT.

„Prisijungdami prie šios iniciatyvos skatiname Lietuvos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos bendruomenes įsijungti į tarptautinius pagalbos Ukrainai projektus bei palaikyti mokslo ir inžinerijos tyrimų, švietimo ir inovacijų puoselėjimą per tarptautinį bendradarbiavimą. Ši iniciatyva ypač svarbi todėl, kad yra inicijuojama ir bus administruojama vienos svarbiausių pasaulio mokslinius tyrimus finansuojančių organizacijų – NSF, bendradarbiaujant su JAV mokslo akademija.

Šios organizacijos sukaupusios milžiniškas daugiašalių mokslo projektų valdymo patirtis, kurios gali būtų panaudotos ir organizuojant tarptautinius konkursinius mokslo projektus Lietuvoje, todėl kviečiame Lietuvos mokslininkus aktyviai dalyvauti šioje iniciatyvoje ir teikti ambicingus aukštos kokybės bendrų mokslinių tyrimų pasiūlymus, kuriais būtų plečiamos mokslinio pažinimo ribos, siūlomi transformatyvūs moksliniai ir techniniai sprendimai, turintys pozityvaus ekonominio ir socialinio poveikio potencialą, kurių įgyvendinimui reikalingas tarptautinis mokslinių grupių bendradarbiavimas“, – sako LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius.

Kiekviename pasiūlyme turės dalyvauti mokslininkai iš JAV, Ukrainos ir bent vienos kitos šioje iniciatyvoje dalyvaujančios šalies. Į šią iniciatyvą taip pat įsijungė Estijos mokslo taryba, Latvijos mokslo taryba, Lenkijos nacionalinis mokslo centras, Lenkijos nacionalinė akademinių mainų agentūra, JAV nacionalinė mokslo akademija, JAV globalių jūrinių tyrimų biuras, privatūs JAV donorai ir fondai. Informaciją pareiškėjams apie dalyvavimą IMPRESS-U galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius