-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos mokyklose prasideda tarpiniai patikrinimai

Lietuvos mokyklose rytoj (kovo 5d.) prasideda tarpiniai patikrinimai. Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, iš viso juose gali dalyvauti daugiau nei 26 tūkst. trečiosios klasės gimnazijos klasės mokinių, besimokančių gimnazijose ir profesinėse mokyklose, rašoma NŠA pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Šią savaitę rengiami du tarpiniai patikrinimai: antradienį vyks pirmosios užsienio kalbos (prancūzų), o penktadienį – fizikos patikrinimai.

„Naujoji brandos egzaminų tvarka remiasi kaupiamuoju vertinimu, kurio neatsiejama dalis – tarpiniai patikrinimai. Šių mokslo metų vienuoliktokai, dalyvaujantys tarpiniuose patikrinimuose, į būsimus savo brandos atestatus įsirašys pirmuosius rezultatus.

Surinkę atitinkamą taškų skaičių, kandidatai jau šiemet bus išlaikę brandos egzaminą. O nepavykus pasirodyti taip gerai, kaip tikėtasi, mokiniai galės tarpinius patikrinimus perlaikyti. Tiesa, tokia galimybė suteikiama tik šių metų vienuoliktokams“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros Pasiekimų departamento direktorius Vidmantas Jurgaitis.

Nuo 2024–2025 mokslo metų valstybinio brandos egzamino įvertinimą (iki 100 balų) sudarys tarpinio patikrinimo (iki 40 balų) ir brandos egzamino (iki 60 balų) įvertinimai. Per tarpinį patikrinimą surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus, į egzaminą atėjęs abiturientas jau bus tikras, kad jį išlaikė ir turės galimybę rezultatą pagerinti.

Jei mokinio netenkintų tarpinių patikrinimų metu gautas rezultatas, juos jis galės perlaikyti (išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros pirmąjį tarpinį patikrinimą) 2025 m. pavasarį (IV gimnazijos klasėje).

Jei per tarpinį patikrinimą mokinys surinks 0 taškų, jis vis tiek galės laikyti to dalyko brandos egzaminą. Dėl pateisinamų priežasčių negalėję dalyvauti tarpiniame patikrinime galės jį laikyti kitais metais, kartu su tuometiniais vienuoliktokais.

Tarpiniai patikrinimai vyks kovo 5 d. – balandžio 5 d. ir gegužės 3–7 d. mokyklose, mokiniams įprastoje aplinkoje. Jie bus vykdomi elektroniniu būdu. Sausio viduryje mokyklose NŠA atliktas techninių galimybių vykdyti tarpinius patikrinimus bandymas, kuriame dalyvavo daugiau nei 22 tūkst. mokinių, atskleidė, kad techninė infrastruktūra, elektroninė testavimo sistema ir tarpinio patikrinimo vykdymo procesas vyko sklandžiai. Iki tarpinių patikrinimų pradžios mokyklos turėjo laiko įsivertinti savo pasirengimo lygį ir priimti reikiamus techninius, organizacinius ar vadybinius sprendimus.

2021 m. NŠA atlikta mokinių ir mokytojų apklausa atskleidė, kad 82 proc. respondentų pritaria, jog dalį brandos egzaminų baigiamojo įvertinimo mokiniai turėtų gauti iki baigiamojo egzamino.

Tarpiniai patikrinimai suteikia galimybę išskaidyti didžiulį mokymosi krūvį baigiamojoje klasėje ir kaupti įvertinimą dalimis, mokytis nuosekliau, atsiskaityti palaipsniui, mažesnėmis apimtimis, nenukeliant atsiskaitymo į vieną brandos egzaminų sesijos mėnesį. Tarpinių patikrinimų rezultatų integravimas į baigiamuosius įvertinimus padidins brandos egzaminų rezultatų patikimumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius