Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LiJOT prezidentė Loreta Senkutė: jaunimo politika – ne tik nedarbo problemos

„Seime pradėjus svarstyti naujosios Vyriausybės programą, viešojoje erdvėje pasirodė daug skirtingų vertinimų įvairiais aspektais, tačiau beveik niekas nekalba apie jaunimą“, – pranešime spaudai teigia Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentė Loreta Senkutė.
Loreta Senkutė
Loreta Senkutė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Tarsi visi pagal nutylėjimą ir sutaria, kad jaunimo klausimai reikalauja ypatingo dėmesio, ypatingai Lietuvoje tai išryškėjo kartu su jaunų žmonių užimtumo problematikos atsiradimu, tačiau kitų nei nedarbas aiškesnių, platesnių pasiūlymų ar idėjų kol kas labai trūksta“, – komentuodama Vyriausybės programos projektą sakė L.Senkutė.

Anot jos, tikrai sveikintina programoje – jaunimo nedarbo problemos pripažinimas ir pasiryžimas ją spręsti.

„Nereikėtų manyti, kad išsprendus jaunimo nedarbo problemas darbas su jaunimo politika galės būti baigtas. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti jaunimo nevyriausybinių organizacijų skatinimui ir jų bendradarbiavimo su valstybinėmis institucijomis stiprinimui, akcentuojant šioje vietoje labai svarbų pariteto principą ir bendrą sprendimų priėmimą“, – vardina L.Senkutė.

Pasak LiJOT prezidentės, čia pat reikėtų nepamiršti ir neformalaus ugdymo. Anot jos, nėra kalbama apie neformaliojo ugdymo pripažinimą, specialias programas, skatinančias jaunų žmonių dalyvavimą nevyriausybinio sektoriaus veiklose, kas leistų jaunimo organizacijoms sustiprėti iš esmės. „Kaip daugiausiai vilties teikęs praeitos Vyriausybės laikotarpiu  buvo pradėtas neformaliojo ugdymo krepšelio projektas, kuris, jį tęsiant ir tobulinant, galėtų tapti rimtu pastiprinimu lokalioms jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms ir apskritai didintų jaunimo užimtumą“, – teigia L.Senkutė.

LiJOT prezidentės teigimu, programoje beveik nėra skiriama dėmesio ir savanorystei. Užsimenama tik apie savanorišką karo tarnybą, tačiau savanorystė nepasiriboja tik karine tarnyba. Taip pat baigiasi ir pilietiškumo skatinimo programos, kurias reikėtų atgaivinti. Ypač atsižvelgiant į tai, kad 2013 metai Europos Sąjungoje yra Europos piliečių metai, pasigendama bent užuominos į jaunų žmonių vertybinį ugdymą per pilietiškumą.

„Dar vienas didelis trūkumas – visiškai programoje nėra kalbama apie Lietuvos pirmininkavimą ES tarybai. Tai unikali galimybė parodyti, kad ne tik nacionalinė koordinuojanti jaunimo organizacija yra stipri jaunimo politikos formuotoja Europos mastu, bet ir jaunimo politikoje dirbantys partneriai bei jau įvykdyti projektai yra geroji praktika visai Europai, iš kurios galima mokytis kitoms šalims“, – pranešime spaudai tikina L.Senkutė.

„Bendrai skaitant naujosios Vyriausybės siūlomas programines nuostatas jaunimo politikos klausimais susidaro įspūdis, kad ją rengę specialistai jaunimo politiką vis dar laiko antrarūše, kur užtenka tik „gesinti gaisrus“, tačiau nuoseklesnis ir tęstinis požiūris niekam nereikalingas. Nors dar labai trūksta konkretesnių idėjų ir apskritai platesnio požiūrio, tikiu, kad ši Vyriausybė visgi nepamirš jaunimo politikos ir neleis pasikartoti dar vienai neigiamai istorijai, nuvilnijusiai per visą Europą “, – apibendrino LiJOT prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius