Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lituanistinio ugdymo forumo dalyviai aptars lietuvių kalbos mokymą užsienyje

Šeštadienį nuotoliniu būdu rengiamas antrasis Lituanistinio ugdymo forumas, skirtas aptarti lietuvių kalbos mokymą užsienyje.
Mokykla
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Renginyje bus ieškoma atsakymo, kodėl Lietuvos diasporoje juntama didelė pagunda asimiliuotis pamirštant gimtąją kalbą, taip pat bus siekiama suprasti psichologines lietuvių kalbos (ne)perdavimo ir integracijos procesų užsienio šalyje suformuotas priežastis.

Pranešimus skaitys mokslininkai ir lituanistinio švietimo praktikai.

Pirmasis Lituanistinio ugdymo forumas surengtas pernai kovą. Viena iš jo organizatorių Seimo narė Dalia Asanavičiūtė teigė, kad per metus padarytas didelis proveržis lituanistinio švietimo srityje.

Anot jos, pernai priimta įstatymo pataisa, kurio pagrindu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija galės teikti finansinę paramą užsienyje veikiančioms lituanistinėms mokykloms jau nuo 2023 metų.

„O nuo kitų metų lituanistinėse mokyklose būtų vykdomas besimokančių mokinių lietuvių kalbos pasiekimų vertinimas – nustatomas jų lietuvių kalbos mokėjimo lygis, jiems išduodamas pažymėjimas“, – sakė parlamentarė.

Užsienio lietuvių teigimu, reikia rasti būdų motyvuoti tėvus leisti vaikus į lituanistines mokyklas.

„Trūksta pasididžiavimo savo kalba ir kultūra, stengiamasi, kuo greičiau pritapti prie vietinės daugumos ir įsilieti. Manau, kad tai posovietinės visuomenės problema, nors tyrimų šioje srityje labai stinga. Lenkams, pavyzdžiui, tokių klausimų nekyla, nes jie ir patys garsiai kalba lenkiškai kur bebūtų ir su vaikais nesvarstydami kalba tik lenkų kalba“, – teigė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Punsko lietuvė sociologė Violeta Parutis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenims, 38 užsienio šalyse veikia 247 lituanistinio švietimo įstaigos, jose mokosi apie 11,7 tūkst. užsienio lietuvių vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius