Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LSAS ragina rektorius prieš įtvirtinant kūno kultūrą kaip privalomą dalyką pasidomėti turima sporto baze

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), reaguodama į Lietuvos universitetų rektorių konferencijos pasiūlymą kūną kultūrą įtraukti į privalomų dalykų sąrašą, džiaugiasi universitetų vadovų iniciatyva skatinti studentus sportuoti, tačiau prieš įtvirtinant šį dalyką privalomu rekomenduoja rektoriams pasidomėti aukštųjų mokyklų turima sportine baze bei sutvarkyti sporto inventorių ir kūno kultūros paskaitų metodiką.
Sporto salė
Sporto salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

LSAS manymu, tokia nuostata neatitinka esamos situacijos, kai sporto inventorius daugelyje aukštųjų mokyklų nėra tinkamas sportuoti.

Šiandien LSAS išplatino poziciją dėl kūno kultūros dalyko Lietuvos aukštosiose mokyklose. Joje teigiama, jog šiuo metu daugumos mokymo įstaigų sporto bazės yra kritinės būklės, studentams yra nesudaromos normalios sąlygos sportuoti, be to ne visada yra įkurtas medicininis punktas bei stinga kvalifikuotų darbuotojų, galinčių suteikti pirmąją medicininę pagalbą.

„Sporto ir sveikatingumo skatinimas yra sveikintinas dalykas, tačiau vertinant dabartinę situaciją aukštosiose mokyklose, kai kūno kultūra vedama remiantis kelių dešimčių metų senumo į normatyvus orientuotą paskaitų vedimo metodiką ir kritinę inventoriaus būklę negalime sutikti su rektorių siūlymais“, – teigia LSAS akademinio proceso ir socialinių klausimų koordinatorė Ieva Dičmonaitė.

Anot jos, kūno kultūra esant dabartinėms sąlygoms galėtų būti pasirenkamu dalyku, o jo vertinimas turi būti individualizuotas, atsižvelgiant į kiekvieno sportuojančio fizinę bei sveikatos būklę. „Normatyvinis vertinimas prieštarauja fizinio aktyvumo skatinimo sampratai, o dabartinė demotyvuojanti sportuoti kūno kultūros paskaitų sistema kuria priešišką požiūrį tiek į paskaitas, tiek į patį sportą“, – kalba I.Dičmonaitė.

LSAS anksčiau buvo iškėlusi klausimą dėl dalykų apskaitos nuliu kreditų  – kai kuriose aukštosiose mokyklose kūno kultūra būtent taip ir buvo apskaitoma. Tuomet sąjunga įspėjo studentus, jog dalykai, už kuriuos suteikiama nulis kreditų neturi būti vertinami ir už juos negali būti skiriamos akademinės skolos, o aukštoji mokykla, turinti studijų programoje dalykų, apskaitomų mažiau nei dviem kreditais pažeidžia įstatymus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius