-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Studentų atstovai nori lygių galimybių darbinantis universitetų ir kolegijų absolventams

Valstybės tarnybos įstatyme numatytos skirtingos galimybės dirbti valstybės tarnyboje baigus universitetines ir kolegijines studijas yra diskriminacinės ir turėtų būti keičiamos, sako Lietuvos studentų sąjungos (LSS) atstovai.
Pokalbis dėl darbo
Pokalbis dėl darbo / 123rf.com nuotr.
LSS pradėjo rinkti parašus po peticija, kuria reikalaujama sulyginti baigusiųjų universitetus ir kolegijas galimybes užimti A lygio valstybės tarnautojų pareigas.

Kaip teigiama LSS pranešime, šiuo metu Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad aukščiausią pareiginį lygį atitinkančias pareigas valstybės tarnyboje gali užimti tik turintieji aukštąjį universitetinį išsilavinimą. Tuo metu kolegijų absolventai gali pretenduoti tik į B ir C lygio pareigas. Tai, pasak studentų atstovų, „diskriminuoja kolegijų absolventus nepagrįstai apribojant jų galimybes įsidarbinti darbo vietose, adekvačiose įgytam išsilavinimui“.

„Kolegijų absolventai įgyja tą patį kvalifikacijos lygį kaip ir universitetų, tad keista, kad vieni gali užimti aukštesnes pareigas, o kiti ne. Dėl šios priežasties ir kviečiame studentus pasirašyti peticiją dėl aukštųjų mokyklų absolventų teisių suvienodinimo“, – sako LSS prezidentas Paulius Baltokas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Baltokas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Baltokas

Studentai teigia, kad leidimas kolegijas baigusiems asmenims užimti ir A lygio pareigybes pagelbėtų Valstybės tarnybos sistemai rajonuose ir mažesniuose miesteliuose, atsižvelgiant į tai, jog kolegijos yra orientuotos į regionus ir jų aptarnavimą paruošiant specialistu.

„Didelė dalis studentų nori dirbti didmiesčiuose, o štai kolegijų absolventai, kurių studijos yra nukreiptos į regionų aptarnavimą, neturi teisės eiti aukščiausio lygio pareigų Valstybės tarnyboje ir tuomet mums tenka spręsti specialistų trūkumo regionuose problemą“, – sako P. Baltokas.

Lygiai nustatyti iki 2000 metų

LSS taip pat nurodo, kad Valstybės tarnybos pareigybių lygiai buvo nustatyti tuo metu, kai Lietuvoje veikė tik universitetinio tipo aukštosios mokyklos. Naujas aukštojo mokslo sektorius – kolegijos – įteisintas 2000-aisiais, bet ši problema tuomet nebuvo išspręsta.

„Vis dėlto Lietuvos kvalifikacijų sandaroje – nustatytų kvalifikacijų, grindžiamų asmens veiklai reikalingomis kompetencijomis, lygių sistemoje – numatyta, jog bakalauro ir profesinio bakalauro laipsniai priskiriami VI kvalifikacijų lygmeniui, taigi suteikia lygias kompetencijas“, – rašoma LSS pranešime.

Peticiją su studentų parašais ketinama teikti Seimo pavasario sesijos pradžioje, taip pat siųsti Vyriausybei, BNS nurodė LSS atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius