-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masalas pirmakursiams: tiems, kas rinksis tam tikras studijas, mokės po 200 eurų

Vyriausybė pakeitė nutarimą dėl Mokslo ir studijų įstatymo įgyvendinimo ir tikslinėmis stipendijomis numatė paremti studentus, pasirinkusius žemės ūkio, miškininkystės, informatikos, matematikos ir inžinerijos studijas. Šįmet 200 eurų stipendijas turėtų gauti bent 550 pirmakursių, pasirinkusių studijuoti atitinkamas programas.
Diplomų įteikimo ceremonija
Studijų absolventas

Siūlymą kai kuriems studentams išmokėti stipendijas Vyriausybei pateikė Žemės ūkio (ŽŪM) bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM).

Projekto rengėjai tikina, jog aukštosios mokyklos šiuo metu užtikrina tik dalį žemės ūkio, miškininkystės, STEM srities (gamtos mokslų, technologijų ir matematikos) specialistų poreikio, nes studijos šiose kryptyse esą nėra populiarios tarp abiturientų.

Regionuose matomas didelis šių sričių specialistų trūkumas.

„EIM pateikta studijų programų analizė rodo, kad į su inžinerine pramone ar informacinėmis technologijomis susijusias studijų programas sėkmingai studentus pritraukia tik Vilniaus ir Kauno aukštosios mokyklos, todėl šiuose regionuose esama specialistų pasiūla beveik atitinka prognozuojamą paklausą. Tuo tarpu kituose regionuose matomas didelis šių sričių specialistų trūkumas“, – rašoma projekto pažymoje.

Studentams skiriamos tikslinės skatinamosios stipendijos, pasak šio siūlymo iniciatorių, Lietuvos regionuose leis užtikrinti nuolatinę aktualių aukštojo mokslo absolventų pasiūlą ir taip padidinti regionų investicinį patrauklumą.

Galimybę skirti tikslines skatinamąsias stipendijas Vyriausybė numatė bakalauro, vientisųjų studijų ir magistro studentams, studijuojantiems valstybės lėšomis.

Stipendijas galima bus atseikėti tiems bakalauro, vientisųjų studijų ir magistro studentams, kas pasirinko:

  • visuomenės saugumo studijų krypties studijų programas;
  • jūrų technologijos studijų krypties jūrų laivavedybos studijų programą ir jūrų inžinerijos studijų krypties laivų energetinių įrenginių eksploatavimo studijų programą.

Stipendijas tik pirmo kurso bakalauro ir (ar) magistro studentams siūloma skirti tiems, kurie pasirinks studijuoti:

  • pagal žemės ūkio mokslų studijų krypčių grupės studijų programas;
  • pagal inžinerijos mokslų studijų krypčių grupės studijų programas, susijusias su veikla žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose;
  • pagal technologijų mokslų studijų krypčių grupės studijų programas, susijusias su veikla žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose;
  • pagal gyvybės mokslų studijų krypčių grupės studijų programas, susijusias su veikla žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose.

Į stipendijas galėtų pretenduoti tie bakalauro ir (ar) magistro studentai, kurie pasirinko studijuoti:

  • inžinerijos mokslų studijų krypčių grupės studijų programas, susijusias su aukštos pridėtinės vertės sektoriais ir skirtas regionų investicinio patrauklumo didinimui;
  • informatikos mokslų studijų krypčių grupės studijų programas, susijusias su aukštos pridėtinės vertės sektoriais ir skirtas regionų investicinio patrauklumo didinimui;
  • matematikos mokslų studijų krypčių grupės studijų programas, susijusias su aukštos pridėtinės vertės sektoriais ir skirtas regionų investicinio patrauklumo didinimui.

Šįmet bakalauro pirmo kurso studentams, studijuojantiems valstybės lėšomis, ŽŪM iš jai skirtų biudžeto asignavimų stipendijas nurodo galinti išmokėti 130 studentų. Lėšos planuojama mokėti kas mėnesį nuo rudens iki mokslo metų pabaigos. Stipendijos dydis – 200 eurų.

Aplinkos ministerija stipendijos dydį ir skaičių teigia planuojanti nustatyti vėliau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai

EIM bakalauro pirmo kurso studentams, besirenkantiems aktualias valstybės finansuojamų studijų programas, taip pat yra pasiryžusi skirti 200 eurų dydžio skatinamąsias stipendijas, kurios būtų mokamos 12 mėnesių.

„Tikslinės skatinamosios stipendijos būtų mokamos 430 asmenų, o bendra tokių tikslinių skatinamųjų stipendijų vienos laidos suma vieniems metams sudarytų 1,032 mln. eurų, kuri būtų mokama iš biudžeto asignavimų“, – rašoma projekto pažymoje.

ŽŪM ir EIM iniciatyvą dėl tikslinių stipendijų trečiadienį apsvarstė Vyriausybė ir bendru sutarimu jai pritarė.

Gyvenimas ir verslas reikalauja tiksliųjų mokslų atstovų.

„Gyvenimas ir verslas reikalauja tiksliųjų mokslų atstovų. Dabartinės paskatos priemonės, kurios leistų studentams studijuoti tiksliuosius mokslus, matyt, yra nepakankamos. Reikalingos papildomos paskatos priemonės ir tai yra stipendijos“, – posėdžio metu kalbėjo naujai paskirtas ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sutiko, jog šiuo metu, kai abiturientai dar laiko egzaminus, kai vyksta priėmimas į studijas, svarbu „duoti impulsą, kad kandidatai, kurie ketina studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose, ir kurie yra pasirengę studijuoti, būtų skatinami rinktis Lietuvai, Lietuvos verslui, pramonei, viešajam sektoriui paklausias, reikalingas studijų programas“.

Tiesa, A.Monkevičius teigė, kad tikslinių stipendijų skyrimas kol kas nėra suderintas su aukštosiomis mokyklomis, ar jas atstovaujančiomis organizacijomis, o jos nutarime esą prašo pakeitimų.

„Aš dar šiandien kalbėjau su Rektorių konferencijos prezidentu. Jis atkreipė dėmesį, kad dėl skaidrumo galbūt galima formuluotes paderinti, na, tarkim, dabar viskas taip susmulkinta lyg tiktų tik vienam universitetui. Šito neturėtų būti, galėsime suformuluoti“, – pasvarstė ministras.

Dabar viskas taip susmulkinta lyg tiktų tik vienam universitetui.

Vyriausybė anksčiau pritarė, kad tikslinės 300 eurų dydžio stipendijos šįmet būtų mokamos pasirinkusiems pedagogikos studijas. Tai, anot A.Monkečviaus, suveikė, šios studijos esą pasirenkamos aktyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius