Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Matematikos maratono finale 1000 eurų premiją laimėjo dešimtokas iš Vilniaus licėjaus

Trečiadienį finišavo unikalus tris mėnesius trukęs gabiausiems matematikoje Lietuvos moksleiviams skirtas renginys – matematinis maratonas. Pirmąją vietą jame užėmė dešimtokas iš Vilniaus licėjaus Ernestas Ramanauskas. Už tai jo laukė ne tik šlovė, bet ir 1000 eurų premija.
Respublikinio moksleivių matematinio maratono apdovanojimai
Ernestas Ramanauskas ir Bronislovas Burgis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Respublikinis matematinis maratonas šiemet vyko pirmąkart. Jame galėjo dalyvauti visi norintys Lietuvos moksleiviai, iš viso jų dalyvavo 318. Užsiregistravę jie kas savaitę gaudavo po naują užduotį, kurią išsprendę keliaudavo toliau arba iškrisdavo. Galiausiai 87 geriausiai pasirodę dalyviai pateko į pusfinalį, o 19 geriausiai pusfinalyje pasirodžiusių moksleivių trečiadienį susirungė finale.

Finalo dalyviai per pusantros valandos turėjo išspręsti 25 matematines užduotis. Spręsdami jas jie naudojosi tik savo galva: negalėjo naudotis net skaičiavimo mašinėlėmis, jau nekalbant apie kitas technologijas.

Šešių geriausiai finale pasirodžiusių dalyvių laukė ypatingi prizai: viena Auksinė 1000 eurų, dvi Sidabrinės 500 eurų ir trys Bronzinės 300 eurų premijos. 1000 eurų premiją užsidirbo geriausiai užduotis išsprendęs E.Ramanauskas. Tuo tarpu 500 eurų premijas išsidalino du KTU gimnazijos atstovai – dvyliktokas Justas Janickas ir vienuoliktokas Gediminas Lelešius.

Nugalėtojai ketina rinktis studijas užsienyje

Trys geriausiai pasirodę dalyviai 15min teigė, kad užduotys jų per daug nenustebino: panašių ir tikėjosi. Tiesa, jie pripažino, kad laiko šiek tiek trūko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prizininkai G.Lelešius, E.Ramanauskas ir J.Janickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prizininkai G.Lelešius, E.Ramanauskas ir J.Janickas

Su tiksliaisiais mokslais vaikinai ketina sieti ir savo ateitį, o Lietuvoje neketina likti nei vienas iš jų. Justas ketina kraustytis į Angliją, kur nori rinktis programavimą ir matematiką derinančią studijų programą, Ernestas ketina stoti į universitetą JAV arba Anglijoje, kur studijuos matematiką arba kitus tiksliuosius mokslus, o Gediminas planuoja Anglijoje studijuoti informatiką.

Ernestas sakė, kad matematika jį ypatingai žavi. „Pabaigus matematiką labai daug ką galima daryti. Matematika ir tikslieji mokslai mane traukia savo galimybėmis, galimybių jausmu pačiame moksle“, – sakė Ernestas. Tuo tarpu Gediminas sakė, kad informatika jį žavi labiau, o matematika, kai jos per daug, jau pasidaro nuobodu.

Visi trys moksleiviai sakė Lietuvoje liksiantys, tik jeigu nepavyks įstoti užsienyje. Jie teigė rinkęsi pagal universitetus ir atsiveriančias galimybes, kurios Jungtinėje Karalystėje didesnės nei Lietuvoje.

Apie laimėtų pinigų išleidimą moksleiviai sakė dar negalvoję. „Eis tikriausiai į studijų fondą“, – sakė Justas. Visgi visi sutarė, kad tokie renginiai yra vertingi ir juose dalyvauti smagu net ir nežiūrint į prizus.

Konkurso iniciatorius B.Burgis: turime remti jaunimą

Matematinio maratono iniciatorius buvo žymus Lietuvos pedagogas, buvęs KTU gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis. Būtent jis ir sveikino finalo dalyvius bei jiems įteikė premijas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronislovas Burgis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronislovas Burgis

„Kol valstybė susipras akivaizdžiau remti geriausius, mes turime patys tai daryti. Jaunų žmonių tarpe turi atsirasti pasitikėjimas, kad vyresnieji rūpinasi, jog jie būtų išsilavinę, išprusę“, – 15min po renginio sakė B.Burgis.

Pasak B.Burgio, matematikos žinios šiuolaikiniame pasaulyje yra svarbios pirmiausia ne dėl galimybės jas tiesiogiai pritaikyti, bet ir todėl, kad padeda „būti labiau žmogumi“. Jis pažymėjo, kad matematika yra visko pagrindas, ir mokantis matematikos lavinamas mąstymas, o tai praverčia visose srityse.

B.Burgis teigė, kad matematinis maratonas greičiausiai vyks ir kitąmet, o 2018 m. pradžioje jis planuoja dar bent vieną konkursą, skirtą Lietuvos šimtmečiui. Anot jo, tėvai ir vaikai turėtų atidžiai stebėti naujienas, o pasirodžius informacijai apie konkursą – dalyvauti. „Olimpinis principas. Svarbu ne laimėti, o dalyvauti. Dalyvaudami ir matematiką, ir kitus mokslus pradės labiau mokytis“, – sakė pedagogas.

Maratoną organizavo TAMO ir Egzaminatorius.lt drauge su Bronislovo Burgio paramos fondu.

„Šio renginio tikslas buvo parodyti, kad Lietuvoje yra talentų, apie kuriuos reikia garsiai kalbėti ir rašyti. Tai yra Lietuvos ateitis. Mums reikia į juos investuoti. Jeigu ne visada išeina valstybei investuoti, verslas yra pasiryžęs investuoti į telentingus vaikus. Vaikus, kurie kurs Lietuvą, galbūt bus Lietuvos vadovai, sukurs unikalius verslus ir taip toliau“, – 15min sakė TAMO grupės rinkodaros vadovė Monika Krilavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius