Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meilės Lukšienės metams paminėti planuojama skirti 0,5 mln. litų

Švietimo reformos pradininkės Meilės Lukšienės 100-metis bus paminėtas rengiant konferencijas ir parodas, leidžiant knygas, plakatus, teikiant premijas, kuriant filmą ir jos vardu pavadinant muziejų. Iš viso tam numatoma skirti iki pusės milijono litų.
Studijos
Studijos / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Švietimas

2013-ieji Seimo nutarimu paskelbti M.Lukšienės metais.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) parengė Valstybinio Meilės Lukšienės metų priemonių plano projektą. Jis tvirtinti bus teikiamas Vyriausybei.

Minint šios garsios mokslininkės sukaktį, siūloma surengti kelias kilnojamas ir virtualias parodas, skirtas pačiai M.Lukšienei, taip pat Lietuvos švietimui. Siūloma rengti „M.Lukšienės skaitymus: švietimo ir visuomenės kaita pasaulyje ir Lietuvoje. Tautinės mokyklos koncepcijai – 25“, rengti jos atminimo paminėjimus mokyklose.

Į planą įtrauktas kelių konferencijų organizavimas. Jos būtų skirtos ir jauniesiems mokslininkams, ir akademinei bendruomenei.

Vilniuje ir Kaune žadama atidengti porą M.Lukšienei skirtų atminimo lentų, jos vardu pavadinti vieną mokyklą ir ŠMM salę. Šios pedagogės vardu norima pervadinti Švietimo istorijos muziejų.

Šių metų pabaigoje jauni, sėkmingai dirbantys mokytojai turėtų būti apdovanoti M.Lukšienės premija, o kitų metų pradžioje paskelbtas edukologijos ir kultūrologijos mokslinių darbų konkursas.

Priemonių plano projekte numatyta pakartotinai išleisti M.Lukšienės knygą „Jungtys“, sudaryti jos straipsnių rinkinius, sukurti jos šeimos geneologinį medį, apie mokslininkę rengti laidas ir publikacijas.

Kitų metų pradžioje turėtų būti sukurtas edukacinis filmas apie M.Lukšienę ir išleista kompaktinė plokštelė su jos paskaitomis.

Numatyta atspausdinti plakatų, užsakyti suvenyrų, skirtų M.Lukšienės metams.

„Meilė Lukšienė – vienintelė lietuvė, apdovanota UNESCO Jano Amoso Komenskio medaliu. 2011 m. lapkričio 9 d. Paryžiuje per UNESCO generalinės konferencijos 36-ąją sesiją habil. dr. Meilės Lukšienės 100-osios gimimo metinės įtrauktos į minimų sukakčių kalendorių. Mokslininkės veikla bus pristatyta 2013 metų gruodžio mėnesį per jai skirtą parodą UNESCO būstinėje, Lietuvos Respublikos ambasadose, mokslininkės nuopelnai Lietuvai bus paminėti Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai metu“, – teigiama ŠMM rašte.

Anot jos, M.Lukšienės vardo garsinimas prisidės prie Lietuvos ir švietimo teigiamų poslinkių žinomumo didinimo, švietimo aktualizavimo, visuomenė ir švietimo profesionalai bus skatinami apmąstyti švietimo svarbą asmenybės brandai ir nacionalinei kultūrai.

Šiemet sukanka 100 metų nuo literatūrologės, kultūros istorikės, edukologės M.Lukšienės gimimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius