Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 03 30 /11:00

Merus ragina atsisakyti beprasmių investicijų ir išlaikyti mokytojų algas

Lietuvoje įvesto karantino metu pradedant nuotolinį mokymą, mokytojų ir kitų švietimo darbuotojų atlyginimai negali mažėti. Didžiausia šalyje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) informavo mokytojus ir švietimo įstaigų vadovus, kad teisinio pagrindo mažinti atlyginimus dėl nuotolinio mokymo – nėra, rašoma spaudai išplatintame pranešime. Savivaldybių asociacija BNS sakė, kad savivaldybės neturi planų mažinti atlyginimų mokytojams.
Egidijus Milešinas
Egidijus Milešinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mokytojų, ikimokyklinio, priešmokyklinio ir kitų neformaliojo ugdymo įstaigų darbuotojų atlyginimai beveik 100 proc. finansuojami iš valstybės biudžeto.

„Nei Premjeras, nei finansų ar švietimo, mokslo ir sporto ministrai nepranešė, kad mažinamas finansavimas švietimo sektoriui. Todėl savivaldybių vadovai neturi nei moralinio, nei teisinio pagrindo mažinti švietimo sektoriaus darbuotojų atlyginimus“, – sako LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas.

Savivaldybės neprisideda prie švietimo sistemos finansavimo tiek, kiek yra įpareigotos teisės aktų, todėl ir atlyginimų mažinti teisės neturi. E.Milešino teigimu, savivaldybės pirmiausiai turi peržiūrėti nebūtinas investicijas į mokyklų remontus, atnaujinimus, rekonstrukcijas ar bet kuriuos kitus pirkimus.

„Šiuo sunkiu metu privalome užtikrinti mokytojų ir kitų socialiai pažeidžiamiausių švietimo įstaigų darbuotojų pajamas. Kai kurie merai tiek oficialiais raštais, tiek ir gyvų pokalbių metu spaudžia mokyklų direktorius optimizuoti biudžetus, bet kažkodėl neliepia stabdyti investicijų į pastatus ar kitų pirkimų. Turime unikalią progą pagaliau pereiti prie investicijų į žmones, o ne į pustuščius pastatus, kuriais nebėra kam naudotis“, – pažymi LŠMPS pirmininkas.

E.Milešinas pasirengimą vykdyti nuotolinį mokymą ir spaudimą taupyti mokytojų sąskaita aptarė su Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesinės sąjungos (LŠĮVPS) pirmininke Jolita Andrijauskiene.

„Vadovų profesinės sąjungos nariai – mokyklų direktoriai yra mokytojų pusėje ir padarys viską, kad mokytojai ir kiti švietimo įstaigų darbuotojai nenukentėtų. Mes vadovaujame darbui mokyklose, todėl privalome pasirūpinti mokytojais ir pagal galimybes kitais darbuotojais. Pedagogams nėra paprasta pereiti prie nuotolinio mokymo. Ir pasiruošimas tokioms pamokoms užima tikrai daugiau laiko, nei įprastai. Daugumai tai nemenkas iššūkis, todėl norisi bendro supratimo, tolerancijos, o ne susipriešinimo", – sako J.Andrijauskienė.

Savivaldybių asociacija: planų mažinti atlyginimų nėra

Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė BNS patikino, kad savivaldybės neturi planų mažinti atlyginimų mokytojams.

„Planų nėra svarstoma. Kadangi darbo užmokestis mokytojams eina su atitinkamu klasės krepšeliui, tai yra valstybės dotacija, niekur tie pinigai nedingsta. Jokių minčių, kad gali būti kažkaip kitaip pasielgta, bendru asociacijos principu tikrai nėra“, – pabrėžė R.Žakaitienė.

Ji kviečia profesines sąjungas aiškiai įvardinti savivaldybes, kurios kalba apie taupymą švietimų įstaigų sąskaita.

„Jei kažkas kažkur kažką girdėjo, galbūt yra atskiri, ne visai dar patikrinti faktai. Jei yra situacija kažkur tikrai sudėtinga, reikia vardinti ir pačias savivaldybes, ir mokyklas“, – sakė ji.

Vilniaus vicemerė Edita Tamašunienė pabrėžė, kad artimiausias dvi savaites jokių sprendimų dėl pedagogų užmokesčio neturėtų būti, tačiau neatmetė, kad užsitęsus nuotoliniam mokymui, apie tai gali būti kalbamasi.

„Bet jei tai tęsis ne tik tas ateinančias dvi savaites, o bus ir tolimesni sprendimai dėl karantino, galbūt kažką svarstysime. Nes šiuo metu dar nėra kalbama apie mokslo metų pratęsimą, artėja atostogos. Bet šiuo metu – tikrai ne“, – BNS sakė vicemerė.

Mokyklos pirmadienį pradeda mokymą nuotoliniu būdu, šalyje dėl koronaviruso epidemijos trečią savaitę tęsiantis karantinui. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tikisi, jog baigiamųjų egzaminų sesija galėtų vykti dar šiemet, jei karantinas baigtųsi vėliausiai birželio vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius