-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija: patvirtinti nauji Lietuvos mokslo tarybos nuostatai

Vyriausybės sprendimu patvirtinti nauji Lietuvos mokslo tarybos (LMT) – Lietuvos mokslo politiką įgyvendinančios institucijos – nuostatai, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Lietuvos mokslo taryba
Lietuvos mokslo taryba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jais sustiprinamas LMT, kaip patarėjos mokslo ir studijų politikos klausimais, vaidmuo. Numatomi pokyčiai, sudarant LMT valdybą bei atrenkant LMT pirmininką, suburiant naują Mokslo ir studijų politikos ekspertų komitetą.

„Tai – sekantis žingsnis LMT stiprinimo procese, kurį įgyvendiname, siekdami turėti aukščiausio lygio ekspertinę instituciją mokslo ir studijų politikos srityje, taip pat užtikrinti joje skaidrumą, efektyvumą. Mokslo kokybės tobulinimą laikome prioritetu, dėl to intensyviai dirbame su LMT, mokslininkais, mokslo ir studijų institutais bei kitomis valdžios institucijomis, didiname mokslo finansavimą“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Stiprinamas LMT valdybos statusas, naujaisiais nuostatais apibrėžiant jos sudarymą bei funkcijas. Valdybą sudarys 7 nariai, iš kurių ne mažiau kaip pusė – tarptautinės darbo patirties turintys mokslininkai. Po vieną narį teikti įgalioti švietimo, mokslo ir sporto bei ekonomikos ir inovacijų ministrai, likę penki nariai bus renkami iš mokslo ir studijų institucijų, akademinės bendruomenės bei pačių mokslininkų iškeltų kandidatūrų.

Taip pat įteisinta nauja LMT sudėtis – prie šiuo metu veikiančių Humanitarinių ir socialinių mokslų bei Gamtos ir technikos mokslų komitetų bus įkurtas Mokslo ir studijų politikos ekspertų komitetas. Ekspertų komitetai LMT atlieka patariamąją funkciją, teikia siūlymus dėl Lietuvos mokslo ir studijų politikos tobulinimo.

Nuostatuose apibrėžtas ir LMT pirmininko skyrimas – jo skyrimo tvarką nuo šiol rengs Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. LMT pirmininką Vyriausybė atrinks iš mokslo ir studijų bei valstybės institucijų ar kitų asociacijų bei įstaigų, mokslininkų siūlomų kandidatūrų. Kaip ir anksčiau, jį 5 metų kadencijai Vyriausybės teikimu skirs Seimas.

Siekiant sustiprinti LMT kaip mokslo politikos ekspertinę, patariamąją bei įvairias mokslo skatinimo priemones administruojančią ir finansuojančią instituciją, jau anksčiau buvo pakeistas jos pavaldumas – institucija tapo pavaldi nebe Seimui, o Vyriausybei. Į vieną

instituciją sutelktos mokslo politikos patariamosios ir įgyvendinimo funkcijos, užsibrėžta skatinti didesnį Lietuvos mokslo tarptautiškumą, geresnę jo kokybę bei rezultatus.

Sprendimas stiprinti LMT vaidmenį formuojant ir įgyvendinant mokslo politiką priimtas, atsižvelgus į tarptautinių organizacijų – Europos mokslo fondo bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos – rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius