Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija: protestuojančios švietimo darbuotojų profsąjungos veikia destruktyviai

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė (LŠPSJA) vykdo destruktyvią veiklą siekdama streiko, o ne konstruktyvaus dialogo, sako Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).
Mitingo akimirka
Mitingo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Reaguodama į antradienį švietimiečių rengiamą mitingą, ministerija išplatintame pranešime nurodo, kad dar birželio mėnesį pateikti reikalavimai leido suprasti, jog siekiama ne diskusijos, o streiko. Trišalė taryba LŠPSJA kreipimąsi dėl ketinimų rengti streiką atmetė, nurodydama, kad įvairios švietimo profesinės sąjungos pradėjo dialogą Vyriausybės lygiu.

„Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė beveik metus vykdo destruktyvią veiklą, tačiau nesiekia jokio konstruktyvaus dialogo ieškant geriausių sprendimų mokytojams aktualiausiais klausimais“, – pranešime rašo ministerija.

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė beveik metus vykdo destruktyvią veiklą, tačiau nesiekia jokio konstruktyvaus dialogo ieškant geriausių sprendimų mokytojams aktualiausiais klausimais.

ŠMM taip pat informuoja, kad buvo pritarta LŠPSJA pasiūlymui per tarpininką nagrinėti birželį iškeltiems reikalavimams, pritarta ir pasiūlytai tarpininko kandidatūrai, parengtas trišalės sutarties dėl tarpininkavimo projektas.

„Deja, į ministerijos kvietimą galutinai suderinti sutartį Andrius Navickas (Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas) neatsiliepė, o spalio 27 dieną jo atstovas informavo, kad Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė atsisako pasirašyti trišalę sutartį. Ministerijos nuomone, šiuo atveju ieškoma formalių kliūčių ginčui spręsti taikiu keliu, tačiau ir šioje situacijoje ministerija atvira dialogui“, – tvirtina ŠMM.

Antradienio popietę mitingą prie ŠMM rengiantys pedagogai sako neketinantys „taikstytis su dabartine situacija, kai neatkuriamas krizės metu sumažintas mokinio krepšelis, nesirūpinama tinkama švietimo kokybe, mokytojų socialinėmis garantijomis ir dėl to švietimas prioritetu lieka tik dokumentuose“. Mitingo organizatorių teigimu, renginyje ketina dalyvauti iki 500 pedagogų.

LŠPSJA reikalauja atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų. Tuomet mokinio krepšelis siekė 3774 litus, šiuo metu – 3348 litus, nuo kitų metų sausio jis didės 15 litų.

LŠPSJA reikalauja atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų. Tuomet mokinio krepšelis siekė 3774 litus, šiuo metu – 3348 litus, nuo kitų metų sausio jis didės 15 litų. Taip pat reikalaujama ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo lavinimo mokytojų atlyginimams, iki 128 litų grąžinti bazinę mėnesio algą. Tarp keliamų reikalavimų – ir raginimai mažinti darželių grupes bei klases mokyklose. Be to, profsąjunga reikalauja, kad būtų pasirašyta šakos kolektyvinė sutartis, o iki 2015 metų rugsėjo 1 dienos sudarytos sąlygos mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.

Švietimo problemos šiuo metu nagrinėjamos premjero Algirdo Butkevičiaus rugpjūčio pabaigoje sudarytoje darbo grupėje, ji turi parengti siūlymus dėl mokinių ugdymo kokybės ir mokytojų socialinių sąlygų gerinimo. Į šią darbo grupę įtrauktas ir A.Navickas, tačiau jis pažymi, kad ši grupė nenagrinėja streikuoti nusiteikusių mokytojų reikalavimų, bet rengia pasiūlymus dėl perspektyvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius