-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: mokytojams pradedant darbą pagal atnaujintas programas – papildomi 7 mln. eurų

Mokytojams nuo rugsėjo darbą pradedant pagal atnaujintas ugdymo programas pasirengimui bus papildomai skirti 7 mln. eurų, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Švietimo ministras Gintautas Jakštas 15min studijoje
Švietimo ministras Gintautas Jakštas 15min studijoje / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Skiriame ir lėšas, suprasdami, kad mokytojams bus šiek tiek daugiau darbo pasirengimui, nuo rugsėjo bus skiriama papildomi 20 proc. pasirengimo laiko, skiriamos lėšos tam. Tai bus daugiau nei 7 mln. eurų mokytojams, kad sėkmingai galėtų pasiruošti atnaujintam turiniui“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė G.Jakštas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras artėjančių mokslo metų aktualijas aptarė susitikęs su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Ministras taip pat tvirtino, kad dauguma mokytojų yra pasiruošę dirbti pagal atnaujintas programas ir tam laiko turėjo daugiau nei metus.

„Dauguma mokytojų, ir kalbant su dalykininkų asociacijom, pasiruošę, visada atsiras tokių, kurie nebus pasiruošę, bet jei mes sistemą taikysim prie paskutinio pasiruošusio mokytojo atnaujintoms programoms, mes niekada neatnaujinsim. Turime brėžti brūkšnį, ir jis yra nubrėžtas“, – pabrėžė G.Jakštas.

Nuo rugsėjo mokyklose atnaujinamas ugdymo turinys: nelyginių klasių mokiniai mokysis pagal atnaujintas ugdymo programas, lyginėse klasėse bus tęsiamos ir užbaigiamos dabartinės programos. Pagal atnaujintas chemijos ir fizikos programas mokytis ir aštuntokai – to pageidavo šių dalykų mokytojų asociacijos.

2024–2025 mokslo metais visos klasės dirbs pagal atnaujintas programas.

Ministras taip pat teigė, kad nauji vadovėliai būti išleisti iki rugsėjo 30 dienos, bet mokytojai gali dirbti ir be jų arba pagal seną medžiagą.

„Norėčiau paskatinti nenuvertinti mokytojų, mokytojai tikrai gali dirbti ir be vadovėlių, gali dirbti su medžiaga, kuri buvo iki tol, ugdymo turinys iš esmės taip stipriai nesikeičia, nėra taip, kad dabar mokysime kokios kitokios matematikos nei mokėme iki šiol. Nesikeičia mūsų istorija iš esmės, tai yra minimalūs pokyčiai, kuriems ruošiama pagalbinė priemonė, ruošia mokytojų dalykininkų asociacijos, kurios daugiausiai dirbo su turinio atnaujinimu“, – kalbėjo G.Jakštas.

Pasak jo, rugsėjo 30 diena „yra terminas, kada dauguma vadovėlių bus startavę“, nors dalis pasirodys vėliau.

„Šimtaprocentinio pasirengimo negali būti, kalbant apie vadovėlius, nes tai nėra sutelkta atsakomybė į vienas rankas, aš negaliu išleisti naujo vadovėlio, mes darome pirkimus, jie ne visada įvyksta, ne visada atsiranda norinčių išleisti vadovėlius“, – tvirtino G.Jakštas.

Šiemet mokykloms papildomai įsigyti vadovėlių numatyta 8,5 mln. eurų. Ministerijos duomenimis, leidyklos atnaujins 94 vadovėlius 1–12 klasėms: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, gamtos mokslų, geografijos, istorijos, biologijos, fizikos, ekonomikos ir verslumo, užsienio kalbos, informatikos.

Taip pat bus parengti 52 nauji vadovėliai lietuvių kalbai ir literatūrai, istorijai, matematikai, geografijai, biologijai, gamtos mokslams, visuomeniniam ugdymui, astronomijai, fizikai, ekonomikai ir verslumui mokyti. Vadovėliai mokyklas pasieks palaipsniui, iki rugsėjo leidyklos numato išleisti apie 60 vadovėlių.

Dar viena naujovė – šiais mokslo metais vienuoliktokai laikys tarpinius patikrinimus, kurie bus brandos egzamino dalis ir sudarys 40 proc. egzamino įvertinimo.

Patikrinimai leis mokiniams sukaupti dalį baigiamojo vertinimo. Per tarpinį patikrinimą surinktų 35 ir daugiau taškų gali užtekti tam, kad valstybinis egzaminas būtų išlaikytas dar iki paskutinės gimnazijos klasės, tereikės ateiti į brandos egzaminą.

Dalis švietimo bendruomenės atstovų kritikavo ministerijos planus įversti atnaujintas ugdymo programas jau nuo ateinančių mokslo metų pradžios, tvirtindami, kad tam nebus spėta tinkamai pasiruošti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius