-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleiviai kovoja dėl lytinio ugdymo programos: nusibodo žiūrėti, kaip vaikai gimdo vaikus

Buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės patvirtinta naujai parengta lytinio ugdymo programa mokykloms turėtų būti integruota į švietimo sistemą jau nuo 2017 metų rugsėjo. Tačiau moksleiviai su nauja programa nesutinka ir siūlo ją koreguoti.
Mokiniai
Mokiniai / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Mokiniai Švietimas

Trūksta papildomų žinių

Moksleiviai teigia, jog naujai parengta programa neatitinka jų amžiaus poreikių, programoje nesiruošiama pateikti nei objektyvių žinių, nei visuminės lytiškumo sampratos. Jie pabrėžia, kad programa daugiausiai grįsta šeimos planavimu. „Šeimos planavimo svarba. Šeimos planavimo metodai“ – taip parašyta naujai parengtoje lytinio ugdymo programoje. Ir būtent tai užkliūna moksleiviams.

Pasak jų, programa neatitinka faktinės tikrovės ir jaunimo poreikių. Tai yra konstatuota ne vienoje moksleivių ir jaunimo organizacijų rezoliucijoje. Lietuvos medicinos studentų asociacijos rezoliucijoje rašoma, kad moksleiviams trūksta papildomų, patikimų ir objektyvių žinių šaltinių.

„Tėvai/globėjai ar šeima yra pirmieji ir didžiausią įtaką turintys vaiko lytiškumo ugdytojai, tačiau tiriant jaunų žmonių nuostatas ir poreikius išsiaiškinta, jog dažniausiai jiems reikia papildomų, patikimų ir objektyvių žinių šaltinių, todėl mes, būsimieji ir esamieji sveikatos priežiūros specialistai, palaikome tinkamos ir išsamios lytiškumo ugdymo programos vykdymo mokyklose iniciatyvą“, – teigia Lietuvos medicinos studentų asociacija.

Moksleiviai žada pakovoti

Šiuo metu yra sudaryta iniciatyvinė grupė, siekianti, kad lytinio švietimo programa atitiktų šiuolaikinio jaunimo interesus ir aktualijas. Iniciatyvinė grupė sudaryta iš Lietuvos moksleivių sąjungos Vilniaus mokinių savivaldų informavimo centro, Vilniaus liberalaus jaunimo, Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos ir Lietuvos medicinos studentų asociacijos.

Jaunimo iniciatyva bus organizuojamos konferencijos ir debatai lytiškumo ugdymo programos aptarimui. Iniciatyvinės grupės įkūrėja Ieva Sadauskaitė teigia, jog negali žiūrėti, kaip vaikai gimdo vaikus. Tai, pasak jos, yra didžiausias stimulas kovoti dėl lytiškumo ugdymo programos sutvarkymo.

„Kodėl sugalvojau kurti iniciatyvą? Nes nebegaliu žiūrėti, kaip vaikai gimdo vaikus ir iš visų pusių jaunimą auklėja remiantis dogmomis ir gąsdinimais. Lytinio švietimo programa yra reikalinga, bet, deja, ne tokia, kokią turime. Programa skirta jaunimui, tai gal laikas išgirsti jų nuomonę, o ne taikyti „iš akies“? Džiaugiuosi, kad prie iniciatyvos prisidėjusios jaunimo organizacijos mano taip pat“, – sako I.Sadauskaitė.

Ragina neskubėti

Ievos minčiai antrina ir Lietuvos moksleivių sąjunga, kuri teigia, kad geriau būtų neskubėti ir visą programą nuosekliai sudėlioti, o ne ugdyti moksleivius paskubomis.

„Ne programa, o jos įgyvendinimas, priemonės, kuriomis pasieks moksleivį, reikalauja dėmesio ir pokyčių. Programa laukia savo įgyvendinimo, tačiau jei šią dieną nėra suplanuotų veiksmų, kaip tai bus daroma, jei nėra specialistų ir kokybiškos metodikos, jau geriau neskubėti, viską nuosekliai sudėlioti ir startuoti vėliau, o ne nuo rugsėjo ugdyti moksleivius paskubomis“, – teigia Lietuvos moksleivių sąjungos atstovai.

Iniciatyvinė grupė skatina atsisakyti rengimo šeimai sąvokos ir vadovautis realiais moksleivių poreikiais ir atsižvelgti į esamą situaciją, o ne kurti utopines visuomenes.

„Ši programa apie susilaikymą nuo lytinių santykių yra neveikianti, nes grįsta šeimos planavimu. Remiantis statistiniais duomenimis, 2015 metais 15-19 metų amžiaus grupės panelių susilaukė net 1727 vaiko. Mes teigiame, jog 11-12 klasėje apie lytinius santykius kalbėti yra per vėlu, tai turi būti orientuota į 9-10 klases“, – tokia yra iniciatyvinės grupės pozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius