-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mokslininkai – mokykloms“: Jurbarko rajono moksleivius džiugino mobilus planetariumas

Jurbarko rajono moksleivius birželio 10–12 dienomis džiugino svečiai iš Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (LMNŠC) projekto „MoMoLab“. Su mobilia laboratorija, įrengta vilkike, atriedėjo ir planetariumas. Patogiai įsitaisę mokyklos salėje pastatytame pripučiamame įrenginyje su Tauragės „Versmės“ gimnazijos moksleiviais stebėjome dangaus kūnus ir leidomės į gyvybės Visatoje paieškas.
Raudonoji nykštukė ir aplink ją skriejančios planetos
Raudonoji nykštukė ir aplink ją skriejančios planetos / NASA/JPL-Caltech iliustr.

Kiek planetariumų yra Lietuvoje? Daugelis atsakytų, kad vienas, Vilniuje. Tikriausiai nustebsite sužinoję, kad birželio 10–12 dienomis planetariumas įsikūrė mažame Jurbarko rajono miestelyje – Smalininkuose.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„Mototurizmo ralis“: Smalininkų uostas ir kultūros centras
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„Mototurizmo ralis“: Smalininkų uostas ir kultūros centras

Tai LMNŠC ne vienerius metus vykdomo projekto „MoMoLab“ sudėtinė dalis. Iniciatyvą sudaro net kelios tiksliųjų mokslų populiarinimui skirtos dalys: mobili ir demonstracinė, taip pat stacionari laboratorija, mokslininkų bendruomenė ir nedidelis, tačiau abejingų nepaliekantis planetariumas.

15min nuotr./Smalininkuose – mobili laboratorija
15min nuotr./Smalininkuose – mobili laboratorija

Kas galėtų pagalvoti, kad planetariumą galima įrengti ir mokyklos sporto salėje? Prisipažinsiu, važiuodama į Smalininkų technologijų ir verslo mokyklą, nė neįsivaizdavau, kaip tai atrodys. Panašu, kad dangaus kūnų spektaklis sužavėjo ir Tauragės „Versmės“ gimnazijos moksleivius.

Patogiai įsitaisę ant čiužinių, patiestų pripučiamo planetariumo viduje, su moksleiviais leidomės į gyvybės Visatoje paieškas. Apie pusę valandos trunkantis edukacinis filmas – smagus būdas mokytis.

15min nuotr./Smalininkuose – mobili laboratorija
15min nuotr./Smalininkuose – mobili laboratorija

„Tokios išvykos labai naudingos. Planetariume esame buvę, bet tokiame, kurį galima lengvai perkelti iš vienos vietos į kitą, lankomės pirmą kartą. Atvažiavome čia tam, kad vaikai daugiau pamatytų ir sužinotų naujų dalykų“, – kalbėjo Tauragės „Versmės“ gimnazijos mokytoja Nijolė.

Planetariume esame buvę, bet tokiame, kurį galima lengvai perkelti iš vienos vietos į kitą, lankomės pirmą kartą.

„Geriausia, kai vaikai ateina savanoriškai. Žinoma, pamoką praleisti gulint norinčių visada yra“, – juokavo LMNŠC Informavimo, bendradarbiavimo ir veiklos analizės skyriaus vadovas Janas Karolis.

Pasak jo, nuo 2013 metų po įvairias Lietuvos vietas keliaujantis mobilus planetariumas vien per kelerius paskutinius metus aplankė 250–300 vietų. J.Karolis atskleidė, kad įrenginys sveria apie 50 kg, o sumontuoti tereikia vos kelių valandų.

„Tai būdas populiarinti astronomijos mokslą. Dažniausiai kartu atvažiuoja ir lektorius, kuris pasakoja apie žvaigždes ar planetas, atsako į klausimus. Turime ir teleskopų, bet norint jais pasinaudoti, reikia laukti vakaro. Tiesa, yra ir Saulės teleskopas“, – veiklas pristatė pašnekovas.

123RF.com nuotr./Teleskopas ir žvaigždėtas dangus
123RF.com nuotr./Teleskopas ir žvaigždėtas dangus

„Kalbant apie mokslo populiarinimą reikėtų paminėti, kad LMNŠC dalyvauja prestižiniame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse, kuriame Lietuvos moksleiviai pasirodo puikiai. Pasitaiko ir vaikų, kurie mokslinius darbus ruošia astronomijos tema, o jų rezultatai labai neblogi“, – pasakojo J.Karolis.

Pasitaiko ir vaikų, kurie mokslinius darbus ruošia astronomijos tema, o jų rezultatai labai neblogi.

Informavimo, bendradarbiavimo ir veiklos analizės skyriaus vadovas taip pat atskleidė, kad Vilniuje įsikūrusiame LMNŠC ne vienerius metus sėkmingai veikia astronomijos būrelis.

„Jame susibūrė ir sėkmingai dirba labai šauni vaikų ir mokytojų komanda. Vasarą organizuojame stovyklas, kuriose moksleiviai ne tik pasisemia žinių, bet ir susiranda draugų“, – atskleidė jis.

J.Karolis pastebėjo, kad aktyviai įvairiose veiklose dalyvaujantys vaikai vėliau lengviau apsisprendžia, ką norėtų studijuoti. Pašnekovas pasidalijo ir džiugia žinia – kitąmet „MoMoLab“ projektas šalies mokyklas lankys dažniau.

* Naujų ugdymo metodų taikymą mokyklose, mokymąsi kitose erdvėse skatina ir ES fondų finansuojamos priemonės - „Kokybės krepšelis“, „Ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų veiklos tobulinimas“ ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius