Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mokyklų vadovai sunerimę: ar nuotraukos garbės lentoje – duomenų apsaugos reglamento pažeidimas?

Mažiau nei prieš mėnesį įsigaliojus naujam duomenų apsaugos reglamentui, švietimo įstaigos sunerimo, kad iki tol įprastai tvarkiusios moksleivių asmens duomenis, dabar nebežino, kas teisėta, o kas jau pažeidimas. Inspektoriai sako, kad persistengti interpretuojant reglamentą nereikia, o jeigu kiekvienam asmens duomenų panaudojimo atvejui yra aiškus pagrindas, jaudintis nederėtų.
Saulius Jurkevičius
Saulius Jurkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus licėjaus koridoriuje pakabintos visų abiturientų laidų nuotraukos. Direktorius Saulius Jurkevičius sako dažnai ir pats į jas pasižiūrintis, ir licėjaus moksleiviai vis užmeta akį.

Kol kas jų nukabinti niekas nesiruošia, bet ar tokios nuotraukos gali ir toliau kabėti, įsigaliojus naujam duomenų apsaugos reglamentui, direktorius sako pasvarstantis, nes kiekvieno žmogaus, užfiksuoto jose, sutikimo mokykla neturi.

Mažiau nei per mėnesį, kol galioja griežtesnė tvarka, tarp švietimo įstaigų darbuotojų kilo diskusijos, ar galima mokykloje viešai pakabinti moksleivių nuotraukas, ar galima jų vardus skelbti garbės lentoje. Netgi abejojama dėl viešo brandos atestatų teikimo. Pedagogai dvejoja, gal kiekvienu šių atveju reikia atskiro sutikimo.

Vilniuje, kaip ir daugelyje kitų miestų, švietimo darbuotojams buvo rengiami seminarai, aiškinama, kaip vykdyti naują tvarką, tačiau ir mokyklos norėtų konkretesnio išaiškinimo, ir savivaldybė gauna užklausų, todėl greičiausiai seminarai bus rengiami pakartotinai.

Duomenų apsaugos inspekcija aiškina, kad vienas pagrindinių naujojo asmens duomenų apsaugos reglamento tikslų – apskritai mažinti duomenų skelbimą. Esą kiekvienu atveju reikia įvertinti, ar duomenų naudojimas turi pagrindą, ar jis duoda kokios nors naudos.

Inspekcija sako, kad skundų, susijusių su asmens duomenų apsaugos pažeidimais švietimo įstaigose, kol kas negavo, tačiau užklausų kaip elgtis konkrečiu atveju sulaukia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius