Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokytojai stebisi: mokinio darbą turėtų ištaisyti per 4 minutes

Nerami Mokslo ir žinių diena mokytojams. Jie sako iki šiol nežinantys, kiek teks dirbti ir kiek uždirbs. Tačiau gali tekti dirbti kelis kartus daugiau nei Švietimo ir mokslo ministerija žada mokėti. Mokytojai skaičiuoja, kad vienam darbui taisyti skiriamos vos 4 minutės, nors reikia pusvalandžio. Vienai pamokai pasiruošti esą užtenka 9 minučių. Švietimo ir mokslo ministerija atrėžia, kad jei mokytojas patyręs, tai 9 min. – ne tiek ir mažai.
Grigiškių Šviesos gimnazijos pradinio skyriaus atidarymas
Rugsėjo 1-oji / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Klaipėdoje lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė nešasi glėbį gėlių, bet jos nuotaikos – rūškanos. Įvedus švietimo reformą jai bus mokama už 10,5 val. per savaitę vadinamųjų nekontaktinių valandų. Per jas mokytoja turi pasiruošti pamokoms, taisyti darbus, pildyti žurnalą, sudaryti planus, vesti konsultacijas.

Krūvos popierių rodo, kad realiai dirbti teks kelis kartus daugiau. Pagal nurodytą laiką, vieno mokinio darbą lietuvių kalbos mokytoja turėtų ištaisyti per 4 min.

„Realiai reikia pusvalandžio vienam darbui kokybiškai ištaisyti“, – sakė mokytoja L.Bručkienė.

Mokytoja skaičiuoja, kad pasiruošti vienam pamokai pagal švietimo ir mokslo ministeriją turėtų užtekti vos 9 min. Kaip pati sako, tiek užtenka išsitraukti reikiamas knygas ir greitai perversti pratybas.

„Visi, kas dirba mokyklose, žino, kad tai – nerealus laikas, jei skaičiuojame diferencijavimą, naujos medžiagos suradimą, informacinių technologijų taikymą“, – kalbėjo mokytoja.

Švietimo ministerija sako, kad 9 min. – ne toks ir trumpas laikas.

„Gal ir mažokai, gal ir pakankamai – žiūrint apie ką mes kalbame. Natūraliai su patirtim turi trumpėti pasiruošimui skirtas laikas“, – teigė Švietimo ir mokslo ministerijos departamento vadovas Aidas Aldakauskas.

Rugsėjo 1 d. švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė lankėsi mokyklose Paluknyje. Nors antradienį čia turi prasidėti pamokos, kelias į mokyklą dar skubiai tvarkomas. Taip pat paskubomis ir ne iki galo, pasak mokytojų, paruošta ir švietimo reforma.

Ministerija ateinantiems keturiems mėnesiams mokytojų atlyginimams skiria daugiau nei 17 mln. eurų. Tačiau mokytojai sako, kad jų algos gali ir mažėti.

„Mes nežinome iki dabar, kas bus. Mes nežinom, ką mes sutarsime pagal sutartis“, – sakė Mokytojų sąjūdžio atstovė Rūta Andriuškevičienė.

„Kaip kiekvieno mokytojo alga pasikeis, sprendžia bendruomenė. O realiai ateina daug papildomų apmokamų darbo valandų“, – žadėjo J.Petrauskienė.

Mokytojai dar tikisi, kad pavyks su ministerija draugiškai susitarti dėl geresnių sąlygų, tačiau neatmeta ir streiko galimybės.

Gegužę mokytojai dėl etatinio apmokėjimo jau streikavo – ryte nevedė kelių pamokų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius