Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28 /17:15

Mokytojui už darbo valandą kitąmet žadama mokėti 25–30 centų daugiau

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) su skirtingomis profsąjungomis siekia pasirašyti dvi kolektyvines sutartis. Jose turėtų būti numatytas valandinio mokytojų darbo įkainio didinimas – esą nuo kitų metų sausio jis galėtų augti 5 proc. (25–30 ct), nuo rugsėjo – arba dar 5 proc., arba 10 proc.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Trečiadienio popietę švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius antrą kartą šią savaitę susitiko su Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) atstovais. Jis pranešė, kad su šia profsąjunga ministerija artimiausiu metu ketina rašytis kolektyvinę sutartį.

„Mes siekiam pasirašyti kolektyvinę sutartį ir iki kolektyvinės sutarties pasirašymo turbūt ne kartą rinksimės. Aptarėm keletą pačių svarbiausių dalykų, dėl kurių ir aiškėja susitarimas. Tikrai turi būti didinamas pedagogų darbo užmokestis per valandinį koeficientą, ne tik per etatų struktūrą“, – žurnalistams komentavo ministras.

Ministras: profsąjunga pasidarė reiklesnė

Dabar mokytojui už valandą darbo mokami 5–6 eurai. Nuo kitų metų sausio ši suma, anot A.Monkevičiaus, turėtų augti. Kaip augs nuo 2020-ųjų rugsėjo, kol kas neaišku.

„Atrodo matom, kad reikėtų pradėti kitais metais, jeigu tik bus įmanoma, [valandinį užmokestį] didinti. Manom, kad bent 5 proc. turėtų didėti – tai bendra pozicija. Nebūtinai iš karto 10 proc., bet 5. Ir po to, nuo rugsėjo, galėtume grįžti prie 10 proc.“, – dėstė jis.

Tiesa, ministras pažymėjo, kad LŠDPS trečiadienį ėmėsi kelti didesnius reikalavimus nei anksčiau.

„Jų pozicija pasidarė reiklesnė, aukščiau tą kartelę pabandė pakelti. Bet tai suprantama yra. Buvo manoma, kad gal 5 proc. ir 5, dabar jie sako, kad 5 ir 10 proc. būtų tikslinga.

Mes sutarėm, kad jie pasitars, mes pažiūrėsim skaičiavimus“, – teigė A.Monkevičius.

Valandinio mokytojų darbo įkainio didinimui, anot ministro, reikės pritarimo ir Seime, ir Vyriausybėje.

Dėl etato struktūros nesiginčija

A.Monkevičius su LŠDPS nurodė kalbėjęs ir apie pedagogo etato struktūrą. Bet dėl to esą „didelių ginčų nėra“.

„Sutarėme, kad tai, kas dabar patvirtinta, turėtų veikti, bet mes dėmesingiau pasižiūrėtume, kaip veikia“, – kalbėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./LŠDPS derybų grupė ministerijoje dalyvavo derybose dėl Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./LŠDPS derybų grupė ministerijoje dalyvavo derybose dėl Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties

Kitą kolektyvinę švietimo ir mokslo šakos sutartį ministerija planuoja pasirašyti su Švietimo ir mokslo profesine sąjunga bei Lietuvos mokyklų vadovų asociacija.

„Yra dvi sutartys. Norėtume, kad jos būtų kaip galima greičiau pabaigtos“, – reiškė viltį ministras.

Teiraujantis, kodėl nepasirašoma viena bendra sutartis, A.Monkevičius svarstė, kad profsąjungoms reikia laiko susitarti tarpusavyje.

Nori, kad sparčiau augtų valandinis atlygis

Apie tai kalbėjęs LŠDPS lyderis Andrius Navickas teigė, kad „anksčiau nebuvo dėl ko vienytis“.

„Kol su ministerija buvo skirtingi matymai, ką rašytis, kaip sutarti su kitom profesinėmis sąjungomis?“ – svarstė jis, o dabar sakė siūlysiantis ir kviesiantis sutartį rašytis visoms profsąjungoms kartu.

„Jeigu čia mes rasim bendrą sprendimą, aš manau, kad mes siūlysim ir kitom profesinėms sąjungoms daryti bendrą sutartį. Tada ta švietimo bendruomenės pozicija bus visiškai vieninga“, – teigė A.Navickas.

Kalbėdamas apie valandinį pedagogų darbo užmokestį, jis tikino, kad mokytojai nori spartesnio jo augimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas

„Mokytojai [...] norėtų, kad tie tempai būtų šiek tiek spartesni. Nuo sausio galėtų būti 5 proc. o nuo rugsėjo – 10 proc. Jeigu išsitęs tai kelių metų laikotarpy, jie bijo, kad santykinis dydis gali nelabai kisti, nes VDU irgi auga“, – komentavo A.Navickas.

Profsąjunga, anot jo, išgirdo naujų pasiūlymų dėl to, kaip skaičiuoti mokytojo etato struktūrą: „Gavom naują siūlymą dėl suminės darbo apskaitos rėžimo taikymo mokykloje, kuris galbūt būtų logiškesnis.“

Kol kas nesusitarė

Mokytojai esą nesupranta darbdavių reikalavimo būti mokykloje, jei visi darbai, kuriuos reikia atlikti pagal etato dydį ir sudėtį, padaryti.

„Ministras, ką žadėjo ir susitarėm, jeigu reikia, kiekvieną penktadienį mes su ministru važiuotumėm į mokyklas, kurios bandytų taikyti suminę darbo apskaitą“, – teigė A.Navickas.

Sutarimo dėl visų profsąjungos keliamų reikalavimų, anot jo, su ŠMSM kol kas nėra.

Anksčiau trečiadienį ŠMSM informavo, kad kitų metų biudžete pedagogams lėšų numatyta daugiau: mokytojams, kuriems atlyginimai bus skaičiuojami pagal maksimalius pareiginės algos koeficientus, bus papildomai skirta 2,4 mln. eurų, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams – 22,2 mln. eurų.

Nuo 2021 metų – 10 proc. didesnės algos

Dar 10,3 mln. eurų numatoma skirti švietimo pagalbos specialistų darbo užmokesčiui didinti, 1,2 mln. eurų – užsienyje lituanistinėse mokyklose dirbantiems pedagogams bei įsteigti lietuvių kultūros centrą Suvalkuose.

Pagal viešojo sektoriaus atlyginimų didinimo strategijos projektą, nuo 2021 metų rugsėjo mokytojams atlyginimai turėtų didėti 10 proc. Tam, ministerijos skaičiavimais, reikės 61,7 mln. eurų.

ŠMSM taip pat nurodė sieksianti, kad didėtų ir valandinis mokytojų darbo įkainis.

Nuo šio rugsėjo pedagogų darbo krūvis ir algos bus skaičiuojamos pagal pakoreguotą etatinio darbo užmokesčio modelį.

Mokytojo etatą sudaro 1512 val. per metus, mokytojo darbo laiko norma per savaitę – 36 val.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo 2020 metų neliks mokytojų algų koeficientų „žirklių“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius