Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MRU skėlė antausį sukčiaujantiems: apibrėžta, kas laikoma plagiatu

Mykolo Romerio universiteto (MRU) senatas apibrėžė, koks studento rašto darbas laikomas plagiatu, ir patvirtino sąžiningumo deklaracijos formą „Patvirtinimas apie atlikto darbo savarankiškumą“.
Studentai
Studentai / MRU nuotr.

MRU studento rašto darbas yra laikomas plagiatu  jeigu:

• Rašto darbas ar jo dalys yra parašytos pažodžiui perrašant kito autoriaus tekstą nenurodant šaltinio arba nurodant šaltinį, tačiau neišskiriant perrašyto teksto kabutėmis. Pažodinis kito autoriaus teksto perrašymas nenurodant šaltinio arba nurodant šaltinį, tačiau neišskiriant perrašyto teksto kabutėmis laikomas plagiatu, jei tokio teksto darbe yra daugiau nei pusė puslapio, t. y. 900 spaudos ženklų, įskaitant tarpus;

• Rašto darbas ar jo dalys yra parašytos perfrazuojant kito autoriaus tekstą nenurodant šaltinio. Kito autoriaus teksto perfrazavimas nenurodant šaltinio laikomas plagiatu, jei tokio teksto darbe yra daugiau nei vienas puslapis, t. y. 1800 spaudos ženklų, įskaitant tarpus;

• Rašto darbo tekste, lentelėse ar paveiksluose yra pateikiami duomenys nenurodant šaltinio (išskyrus tuos atvejus, kai duomenys yra surinkti paties autoriaus);

• Rašto darbas buvo pristatytas ir gintas šioje ar kitoje mokslo įstaigoje Lietuvoje ar užsienyje.

Taip pat nustatyta, kad tęstinių darbų atveju tekste turi būti nurodyta, kurios jo dalys yra paimtos iš ankstesnių to paties darbo autoriaus rašto darbų.

Šiais punktais MRU senatas papildė universiteto studijų tvarką ir studijų rezultatų vertinimo tvarką, kuriose numatyta, kad už sąžiningos konkurencijos principo pažeidimą, nusirašinėjimą, plagijavimą ar bet kurios kitos formos akademinį nesąžiningumą, susijusį su studijų rezultatų vertinimu, studentas arba klausytojas gali būti šalinamas iš universiteto kaip už akademinės etikos pažeidimą ir šiurkščiausią akademinės drausmės pažeidimą.

Pasakodama, kaip radosi ir buvo nuodugniai šlifuojama plagiato sąvoka, MRU Studijų skyriaus vedėja prof. dr. Nijolė Burkšaitienė pabrėžia, kad tai padiktavo aukštus studijų kokybės standartus taikančios institucijos garbės reikalas užtikrinti sąžiningą akademinę konkurenciją ir universiteto prisiimta atsakomybė už studentų parengimą.

„Tiesa, atvejų, kai dėl plagiato reikėtų iš universiteto šalinti studentą per metus pasitaiko vos vienas kitas, tačiau tai turėtų labiau veikti kaip prevencinė priemonė. Būna neaiškių situacijų, kai paprastai studentai sakosi taip elgęsi dėl nežinojimo, buvo nesusipažindinti su reikalavimais ir panašiai. Nuo šiol, pasirašę vadinamąją sąžiningumo deklaraciją, jie patvirtins, kad baigiamasis bakalauro ar magistro rašto darbas yra atliktas savarankiškai ir sąžiningai, jie yra susipažinę su akademinio rašymo principais ir metodiniais nurodymais. Taip pat, kad žino, jog  už sąžiningos konkurencijos principo pažeidimą – plagijavimą, studentas šalinamas iš universiteto kaip už šiurkščiausią akademinės drausmės pažeidimą. Beje, didžia dalimi patvirtinti tokią deklaraciją inicijavo MRU Studentų atstovybė“, – pastebėjo profesorė N. Burkšaitienė.

MRU Studijų skyriaus vedėja taip pat sakė, kad siekiant kuo daugiau aiškumo, buvo nuspręsta ir kaip universitete turi būti cituojama: „Užsienio šalių patirtis rodo, kad galimi labai įvairūs citavimo būdai – nuo pasviro teksto iki išnašų. MRU sutarimu, buvo pasirinktas pats paprasčiausias ir lengviausiai atpažįstamas pažodinio citavimo būdas – naudoti kabutes“.

N.Burkšaitienė pasakojo, kad universiteto bendruomenei svarstant apibrėžimą daugiausiai diskusijų sukėlė klausimas, ar savicitavimas laikytinas plagiavimu: „Nuspręsta, kad tai svarbu ne tik tarp mokslininkų mokslinių darbų  lygmenyje, bet studijose: studentui save cituoti būtina, bet necitavimas nelaikoma plagiavimu. Būna, įdomi tema vystoma nuo kursinio iki bakalauro darbo, tęsiama magistriniame ar net daktariniame darbuose. Tuomet reikėtų savo mintis, idėjas cituoti. Tai privaloma nurodyti dėl savo paties labo, išsaugant autorytės teises“.

Plagiato apibrėžimas ir sąžiningumo deklaracija „Patvirtinimas apie atlikto darbo savarankiškumą“ – buvo vienas pirmųjų būtinų MRU Studijų kokybės komiteto darbų. Komitetas Universitete sukurtas pavasarį, jam vadovauja MRU studijų prorektorius doc. Dr. Giedrius Viliūnas. Tarp svarbiausių Komiteto uždavinių – ugdyti kokybės kultūrą, pagrįstą bendruomenės aktyvumu ir iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius