-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muzikos žvaigždžių kalvėje JAV norintis studijas tęsti lietuvis pritrūko pinigų – prašo tautiečių jam pagelbėti

20-metis lietuvis saksofonininkas Viktoras Olechnovičius po rimtos atrankos Londone buvo pakviestas studijuoti į prestižinį Berklio muzikos koledžą (Berklee College of Music – angl.) JAV, kuris laikomas muzikos žvaigždžių kalve. Vis dėlto praėjus metams dėl lėšų trūkumo vaikinui teko studijas sustabdyti. Taigi lietuvis kreipiasi į geros valios tautiečius, kurie galėtų jam pagelbėti sugrįžti pabaigti studijų. Tam jam reikalinga apvali suma – 300 tūkst. litų.
Viktoras Olechnovičius
Viktoras Olechnovičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

Kaip lietuvis kelią iki Berklio skynėsi

Apie Berklio muzikos koledžą lietuvis sužinojo dar besimokydamas Vilniaus Žemynos gimnazijoje.

Asmeninio archyvo nuotr. /Viktoras Olechnovičius
Asmeninio archyvo nuotr. /Viktoras Olechnovičius

„Pradėjau labai juo domėtis. Skaitant informaciją, kiek garsių muzikantų ten dėsto, mokėsi jame ar atvyksta koncertuoti, noras ten pakliūti vis augo. Nusprendžiau laimę išmėginti ir aš“, – apie tai, kaip kilo susidomėjimas muzikos žvaigždžių kalve, pasakoja vaikinas.

Pirmiausia Viktoras nusiuntė savo gyvenimo aprašymą, įrašus ir informaciją apie laimėtus konkursus, taip pat prezidentės Dalios Grybauskaitės vardinę padėką „Už pasiekimus muzikoje ir Lietuvos garsinimą užsienyje“. Po kelių mėnesių jis buvo atrinktas antrajam etapui.

„Berklis vykdo perklausas visame pasaulyje, bet pasirinkau perklausą Londone. Ten vykusios perklausos metu turėjau atlikti daug muzikinių užduočių, taip pat buvo ir pokalbis. Vėliau keletą mėnesių gyvenau nežinioje, kol galiausiai gavau laišką, jog esu priimtas studijuoti“, – prisiminimais apie sėkmę dalijasi lietuvis.

Pritrūko pinigų

Saksofono atlikėjo specialybę Berklio muzikos koledže studijuojantis vaikinas įveikė du semestrus. Vis dėlto dėl lėšų trūkumo studijas teko sustabdyti. Vienas bakalauro studijų semestras atsieina beveik 20 tūkst. dolerių (apie 50 tūkst. litų). Norint baigti bakalauro studijas, prieš akis laukia dar šeši semestrai studijų. Visa lietuvio studijų kaina – 160 tūkst. dolerių (apie 400 tūkst. litų).

Aš kreipiuosi į žmones, kurie nori ir turi galimybę padėti, nebijodami investuoti į mane, – pagalbos prašo lietuvis. 

„Iki šiol už mano mokslus (už du semestrus, – 15min.lt past.) mokėjo mama, taip pat turėjau keletą labai gerų rėmėjų, prisidėjusių prie mano mokslų apmokėjimo“, – atvirauja vaikinas. Tačiau jie šiuo metu pagelbėti daugiau nebegali.

„Nesenai man buvo paskirta stipendija būtent už didelę pažangą ir labai gerą mokymąsi. Abu semestrus gavau Dean’s List raštą – tai vienas aukščiausių padėkos raštų Amerikoje. Deja, gaunama stipendija nėra labai didelė ir ji padengia tik dalį studijų sumos“, – apgailestauja lietuvis.

Todėl jis ryžosi kreiptis pagalbos į geros valios tautiečius, kurie galėtų jį paremti finansiškai.

Asmeninio archyvo nuotr. /Viktoras Olechnovičius
Asmeninio archyvo nuotr. /Viktoras Olechnovičius

„Būnant Amerikoje ir Europos šalyse pastebėjau, kad ten rėmimas ir pagalba yra priimtina. Aš kreipiuosi į žmones, kurie nori ir turi galimybę padėti, nebijodami investuoti į mane. Deja, dosnaus rėmėjo dar neradau, bet jau atsirado žmonių, linkusių padėti. Keletas žmonių jau pagelbėjo ir esu jiems be galo dėkingas“, – sako V.Olechnovičius.

Dėstytojai – muzikos legendos

Kaip pasakoja lietuvis, Berklyje mokosi studentai iš viso pasaulio: europiečiai, amerikiečiai, afrikiečiai, azijiečiai ir kiti.

„Berklio muzikos koledže yra skirtingų muzikos paskaitų, o bakalauro studijose taip pat privaloma anglų kalba, matematika, istorija ir keletas kitų disciplinų. Dėstytojų, kaip ir kiekviename universitete, pasitaiko įvairiausių. Mane žavi, kad pasibaigus pirmajam semestrui, kiekvienai paskaitai dėstytoją galiu pasirinkti pats. Taigi jau dabar man dėstė pasaulyje garsių muzikantų ir muzikos legendų“, – pasakoja talentas iš Lietuvos.

Pagal Holivude vykusius aukštųjų muzikos mokyklų reitingavimus, lietuvio žiniomis, Berklis užėmė pirmąją vietą pasaulyje.

„Be abejo, tai negarantuoja man nieko. Bet vien galimybė mokytis iš geriausių ir su geriausiais jau yra neįkainojama. Taip pat į Berklį labai dažnai atvažiuoja pasaulinio lygio žvaigždės, kurios ieško sau muzikantų ir niekada nežinai, kada jos išgirs studentus prasigrojančius, ar dėstytojai rekomenduos. Taip pat gautos žinios ir patirtis bus neįkainojama ir vertinga pritaikant jas Lietuvoje“, – neabejoja vaikinas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Viktoras Olechnovičius
Asmeninio archyvo nuotr. /Viktoras Olechnovičius

Jam jau teko studijuoti pas tokius dėstytojus kaip Linas Biviano, Johnas Blackwell'as, Dino Govoni, Shannon LeClaire, Edas Tomassi ir t. t.

„Jau turėjau galimybę groti Johnui Blackwell’iui (buvusiam Prince'o ir Justino Timberlake'o bei kitų žinomų atlikėjų būgnininkui, – 15min.lt past.). Būtent jis man yra pasakęs, kad būčiau visada pasiruošęs, nes niekada nežinai, kada jis duos mano kontaktus Prince'ui, Timberlake'ui ar kitiems“, – prisimena lietuvis.

Veiklos netrūksta

Šiuo metu lietuvis gyvena Bostone, o greitu metu žada parskristi į gimtąją Lietuvą.

„Bostone groju gospelo muziką vienoje didžiausių ir populiariausių Jubilee bažnyčioje. Taip pat groju bliuzo muzikantui Shorty Billups'ui, individualiai mokausi pas buvusią saksofono dėstytoją Shannon LeClaire ir su draugais muzikantais kuriam bei įrašinėjam muziką“, – pasakoja Viktoras.

Šiuo metu vaikinas labiausiai nori tęsti mokslus Berklyje. „O jau po to norėčiau leistis į muzikinį turą, įrašinėti ir skleisti muziką viso pasaulio žmonėms. Taip pat koncertuoti Lietuvoje ir perteikti visą patirtį gimtinės muzikantams“, – dėsto planus lietuvis.

Norintys pagelbėti finansiškai ir padėti grįžti V. Olechnovičiui į studijas Berklyje, galite su juo susisiekti el. paštu viktoras.olechnovicius@gmail.com.

VIDEO: Viktoras Olehnovičius
VIDEO: Viktoras Olechnovičius
VIDEO: Viktoras Olechnovičius
VIDEO: Lietuvis saksofonininkas Viktoras Olechnovičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius