Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinio egzaminų centro vadovė Saulė Vingelienė siūlo keisti lietuvių kalbos egzamino sąlygas

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) Saulė Vingelienė siūlo keisti lietuvių kalbos ir literatūros egzamino tvarką.
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokius siūlymus NEC vadovė išsakė trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje, kur pristatė valstybinius brandos egzaminus laikiusių mokinių pasiekimų lygius, neišlaikiusiųjų kaitą, naujo kriterinio vertinimo rezultatus, išvadas bei pasiūlymus.

S.Vingelienė atkreipė dėmesį, kad būtina keisti lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino nuostatas, praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Direktorės teigimu, kadangi yra pasirenkama iš 7 autorių, tai slopina mokinių kūrybinę mintį, trukdo jiems atskleisti savo išprusimą. Pasak S.Vingelienės, daugiau nei 500 žodžių rašinio apimtį lengvai pasiekia tiek tautinių mažumų, tiek lietuviškų mokyklų abiturientų darbai.

Atsižvelgęs į tai, Nacionalinis egzaminų centras parengė du pasiūlymus. Pagal pirmąjį variantą valstybinio egzamino apimtis siektų ne mažiau 500 žodžių, mokyklinio – ne mažiau 350 žodžių. Pagal antrą siūlymą valstybinio egzamino apimtis siektų ne mažiau 500 žodžių, mokyklinio – ne mažiau 400 žodžių.

Siūloma keisti ir prie temos pateikiamų autorių skaičių: valstybiniame palikti po 2 autorius, mokykliniame – po 3. Pagal antrą siūlymą abiejuose egzaminuose būtų po 3 autorius.

Šiemet pirmą kartą lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų abiturientai laikė bendrą egzaminą, nors pastariesiems jis buvo palengvintas švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymu. Ministro įsakymu tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje sumažintas nuo 500 iki 400, o visiems abiturientams padidintas pasirenkamų autorių skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius