Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinis mokslo informacijos duomenų archyvas atveria naujas galimybes mokslininkams

Trečiadienį 14.00 val. Vilniaus universiteto Informacinių technologijų taikymo centre vyks naujai sukurto Nacionalinio atviros prieigos mokslo informacijos duomenų archyvo (MIDAS) pristatymas.
VU Informacinių technologijų taikymo centras
VU Informacinių technologijų taikymo centras

Vilniaus universitetas kartu su VU Santariškių klinikomis ir kitais partneriais sukūrė atviros prieigos mokslo informacijos duomenų archyvą, leidžiantį teikti el. paslaugas, kaupti ir saugoti įvairių mokslo sričių tyrimų empirinius duomenis ir kitą su mokslo tyrimais susijusią informaciją. Naujasis archyvas atveria galimybes visiems norintiesiems nemokamai, lengvai ir patogiai pasiekti tyrimų duomenis internetu, čia pat juos lyginti ir analizuoti.

Kaups mokslo empirinius duomenis

Atviros prieigos archyvas svarbus visoms Lietuvos institucijoms, vykdančioms ir administruojančioms mokslinius tyrimus, nes jame bus galima patikimai saugoti mokslo duomenis ir efektyviai jais keistis.

„Šiame archyve bus galima sukaupti iki 3 petabaitų duomenų. Skirtingai nei kiti archyvai, MIDAS kaups įvairių mokslo sričių empirinius duomenis, tuo tarpu kituose yra kaupiama specializuota informacija“, – naujojo archyvo išskirtinumą pabrėžė projekto vadovas VU Matematikos ir informatikos instituto direktorius, LMA tikrasis narys prof. Gintautas Dzemyda.

Tokio archyvo atsiradimas turės įtakos mokslinio darbo ir tyrimų efektyvumui, mokslinio darbo rezultatų įvairovei, pedagoginio darbo kokybei, sudarys platesnes aukštųjų mokyklų dėstytojų, docentų, profesorių galimybes studentams pateikti aktualiais, tikrais duomenimis paremtas žinias ir praktines užduotis.

Talpykla – didžiausia ne tik Lietuvoje

„Vilniaus universiteto mokslininkai įgyja galimybę turėti didžiausią duomenų talpyklą ne tik Lietuvoje, bet ir aplinkinėse šalyse. Su šia talpykla mokslininkai gauna galingą įrankį, kuris padės atlikti aukščiausio lygio mokslinius darbus“, – įsitikinęs l. e. Vilniaus universiteto rektoriaus pareigas prof. Jūras Banys, vienas šio projekto iniciatorių.

Nacionalinis atviros prieigos mokslo informacijos duomenų archyvas pradėtas kurti 2012 m. Prie jo atsiradimo prisidėjo 15 mokslo ir mokymo bei medicinos institucijų. Pagrindinis projekto infrastruktūrinio sprendimo projektuotojas ir rangovas buvo kritinės IT infrastruktūros bendrovė UAB BAIP.

Pristatymas vyks Saulėtekio al. 9, jungiamuosiuose rūmuose, EF JR10 auditorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius