-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nebūtinai tik užsienis – sąlygos talentams skleistis sudaromos ir Lietuvoje

Nerimas, kad į Lietuvos aukštąsias mokyklas įstojusiems pažangiems ir aktyviems abiturientams nebus galimybių toliau papildomai lavintis ir skleisti talentus – visiškai nepagrįstas. Taip teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai, pasidaliję patirtimi, kaip studijų metais toliau plėtoti mėgstamas veiklas ir gauti naudos ateičiai.
KTU Statybos ir architektūros fakulteto studentai
KTU Statybos ir architektūros fakulteto studentai / Projekto partnerio nuotr.

„KTU programa „GIFTed“ yra lyg katalizatorius, padedantis žymiai greičiau ir efektyviau tobulėti“, – sako Programų sistemų pirmakursė Indrė Pabijonavičiūtė, turinti aiškų ateities tikslą – prisidėti prie sklandaus įvairių sričių Lietuvoje skaitmenizavimo.

Indrė dar besimokydama mokykloje aktyviai dalyvavo Lietuvos mokinių parlamento veikloje, debatuose, rinko prizus olimpiadose. Norėjo aktyvi išlikti ir universitete.

„Daug domiuosi skaitmenizacija, naujausiomis technologijomis bei politika ir projektų valdymu. Baigusi studijas noriu būti IT projektų vadove ir vystyti valstybinius IT projektus, padėsiančius Lietuvai tapti labiau skaitmenizuota valstybe“, – ambicijų neslepia I.Pabijonavičiūtė, kuriai dalyvavimas „GIFTed“ programoje pasirodė puikus būdas artėti prie svajonės.

„Didžiausia „GIFTed“ vertybė – galimybė bendrauti su daugybe skirtingų ir talentingų žmonių vienoje didelėje šeimoje. Tai atveria akis ir padeda suprasti, jog nors įprastai šalia savęs turime panašius į save žmones – su panašiu mąstymu ir interesais, bet iš tiesų, kuo skirtingesni žmonės atsisėda prie vieno stalo, tuo įdomesnė diskusija ar originalesnės idėjos gimsta“, – teigia studentė.

Iš viso KTU studentams siūlomos net 6 programos, kurios skirtos svarbioms asmenybės kompetencijoms lavinti. Vienos jų skirtos karjeros, profesiniams, socialiniams įgūdžiams tobulinti, kitos padeda plėtoti sporto, meno pomėgius, dalyvavimą kitose veiklose.

Projekto partnerio nuotr./Indrė Pabijonavičiūtė
Projekto partnerio nuotr./Indrė Pabijonavičiūtė

Talentai ugdomi sistemiškai

Talentų ugdymo akademija „GIFTed“ jungia gabiausius ir aktyviausius universiteto studentus. Programą koordinuojanti Julija Stanaitytė teigia, „GIFTed“ studentai yra iš įvairių sričių – nuo muzikos technologijų iki nanotechnologijų.

Kasmet universitete rengiamos pretendentų į programą atrankos. Jose svarbūs ne tik išskirtiniai egzaminų rezultatai, studijų ir mokslo pasiekimai, bet ir motyvacija nuolat tobulėti, mokytis, dalyvauti, kurti.

Atrankas įveikę ir neformalaus ugdymo programoje dalyvaujantys studentai turi išskirtines galimybes įsitraukti į verslo ir mokslo projektus, spręsti tarpdisciplinines užduotis, dalyvauti tarptautiniuose seminaruose ir konferencijose, bendradarbiauti su karjeros ir mokslo tyrimų mentoriais, atlikti praktiką konkurencingose Lietuvos ir užsienio įmonėse.

Programą įkvėpė užsienio pavyzdžiai

Pasak J.Stanaitytės, Europoje taip pat gana didelis dėmesys skiriamas išskirtiniams jaunuoliams, teikiant jiems sustiprintus bei papildomus modulius, pritaikant studijų programas pagal jų gebėjimus.

Kurdamas „GIFTed“ programą KTU atsižvelgė tiek į jau sukauptą patirtį koordinuojant sustiprintų studijų grupę, tiek į užsienio aukštųjų mokyklų pavyzdžius.

Įkvėpimo semtasi iš Mastrichto, Utrechto ir Eindhoveno technologijos universitetų, su kuriais konsultuojamasi bei bendradarbiaujama vystant programą.

„Svarbu tai, jog programos tobulinimui pasitelkiami ir praktinę patirtį turinčių organizacijų, įmonių atstovai, kurie dalyvauja programos vystyme, ugdymo projektuose, talentų atpažinime, atrankose“, – sako J. Stanaitytė.

Projekto partnerio nuotr./KTU Cheminės technologijos fakultetas
Projekto partnerio nuotr./KTU Cheminės technologijos fakultetas

Atlieka mokslo tyrimus

Cheminės technologijos fakultete (CTF) Pramoninę biotechnologiją pirmame kurse studijuojantis Tomas Šimkūnas spėja, kad galimai patekti į programą pagelbėjo puikūs pažymiai.

„Jaučiuosi stiprus gamtos ir tiksliųjų mokslų srityse – biologijoje, chemijoje, fizikoje, matematikoje. Taip pat greit mokausi bei prisitaikau prie įvairių situacijų“, – sako Tomas, mokykloje daugiau kaip pusę brandos egzaminų išlaikęs 100 proc. Mažiausias Tomo pažymys – 93 proc.

Tarp gabaus vaikino pasiekimų – ne tik šimtukai. Dar 11 klasėje kartu su mokyklos bičiuliu parengė tiriamąjį darbą „Baltymai ir baltymų denatūracija veikiant įvairiems abiotiniams veiksniams“.

T.Šimkūnas itin vertina KTU sudaromas galimybes atlikti mokslo tyrimus. Individualiai jam programoje buvo priskirta mokslo tyrimų mentorė, kuri išmokė naudotis sudėtinga laboratorine įranga.

Vaikinas džiaugiasi jau sulaukęs pasiūlymo nuo kito semestro rimčiau darbuotis laboratorijose. T.Šimkūnas įtrauktas į tyrėjų, kurie plėtoja elektrai nelaidžių polimerų dengimo elektrai laidžiomis medžiagomis, tyrimus.

Atskleidžia naują potencialą

KTU Ekonomikos ir verslo fakultete marketingą studijuojančiai Vilijai Jankūnaitei kelius į talentų akademiją atvėrė ne šimtukai, o... pomėgis rašyti.

„Laisvu laiku aktyviai tobulinu savo rašymo įgūdžius kaip laisvai samdoma tekstų rašytoja, rašau jaunimo žurnale ir administruoju paauglių portalą „Teenage Dreams“, atlieku marketingo praktikas įvairiose Lietuvos ir užsienio įmonėse“, – pasakoja Vilija.

„Galiu pasakyti atvirai – dalyvaudama „GIFTed“ atrankoje nesitikėjau patekti, nes tikrai nesijaučiau esanti labai gabi. Aišku, stengiausi būti aktyvi popamokinėje veikloje, gerai mokytis, bet mokyklą baigiau tikrai ne šimtukais“.

Studentė pasakoja, kad mokėsi mažoje mokykloje ir išskirtinumo niekada nejautė. „Laikiau save tiesiog vidutinioke, bet šeimos palaikymas ir vidinis noras išbandyti save pastūmėjo surizikuoti ir sudalyvauti atrankoje. Pagalvojau: „O ką gi prarasiu tik pabandydama?“. Pasirodo, tikrai nieko nepraradau, o gavau labai labai daug!“.

Projekto partnerio nuotr./Vilija Jankūnaitė
Projekto partnerio nuotr./Vilija Jankūnaitė

Vilija mano, kad didžiausias programos „GIFTed“ nuopelnas – sustiprintas pasitikėjimas savo jėgomis. „Ta abiturientė, kuri prieš dvejus metus baigė mokyklą, buvo tokia kukli, kad net bijodavo pati savęs ir net neįsivaizdavo, kad galima taip stipriai pasikeisti. „GIFTed“ iš tiesų įžvelgė manyje potencialą, kurio net aš pati nežinojau turinti, ir leido jam išsprogti pačia tikriausia ta žodžio prasme. Per šiuos dvejus metus tiek kartų išėjau iš komforto zonos, tiek kartų buvo sunku, bet aš tai įveikiau ir dabar tvirtai žinau – nėra nieko, kas galėtų mane sustabdyti. Tuo labiausiai ir didžiuojuosi“.

Šimtukininkų – taip pat šimtais

Kauno technologijos universitete vidutiniškai kasmet studijuoja 200-300 studentų, kurių brandos atestatus puošia šimtukai. KTU yra antroje vietoje pagal priimtų pažangiausių stojančiųjų skaičių.

Daugiausia šimtukininkų studijuoja KTU Informatikos fakultete (IF) – net 3 studentai iš 10 mokykloje pasižymėjo puikiais valstybinių brandos egzaminų vertinimais. Panašus procentas aukštais brandos egzaminų pažymiais pasižymėjusių jaunuolių studijuoja universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakultete (MGMF).

Tarp pažangių stojančiųjų populiariausios yra Programų sistemų, Informatikos, Taikomosios matematikos, Informatikos inžinerijos, Elektronikos inžinerijos, Multimedijos technologijų, Robotikos, Cheminės technologijos ir inžinerijos studijos.

Projekto partnerio nuotr./KTU studentai
Projekto partnerio nuotr./KTU studentai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius