-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NEC: egzaminų pasirinkimus abiturientai galės koreguoti išimtiniais atvejais

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) primena, kad abiturientai apsispręsti, kokius brandos egzaminus laikys, šįmet turi iki spalio 24-osios. Pasirinkimus jaunuoliai galės koreguoti tik išimtiniais atvejais.
Matematikos egzaminas
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pagrindiniai brandos egzaminų sistemos principai nesikeičia. Mokiniai gali rinktis laikyti ne daugiau kaip 7 egzaminus, iš kurių 2 – lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vienas dalyko brandos egzaminas arba brandos darbas – yra privalomi. Anksčiau, dar spalio pabaigoje, apsisprendus, kokius egzaminus planuojama laikyti, mokiniai turės daugiau laiko jiems ramiai ir nuosekliai ruoštis“, – pranešime žiniasklaidai cituojama NEC direktorė Saulė Vingelienė.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintus minimaliuosius rodiklius, stojantieji į universitetus ar kolegijas turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos bei matematikos brandos egzaminus. Išimtis – menų studijos, į jas stojantiems reikės dviejų valstybinių brandos egzaminų – lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulė Vingelienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulė Vingelienė

„Kadangi paankstintas egzaminų pasirinkimo terminas taikomas pirmą kartą, su Lietuvos moksleivių sąjungos atstovais apsvarstyta galimybė iki lapkričio 6 dienos, iki mokinių rudens atostogų pabaigos, atskirais atvejais kreiptis į mokyklos vadovą ir turimus pasirinkimus papildyti vienu ar kitu egzaminu. Tačiau norisi moksleivius paskatinti į pasirinkimą, kaip ir į pačius egzaminus žiūrėti rimtai ir nesant objektyvių priežasčių, sprendimo nekeisti“, – komentuoja S.Vingelienė.

Savivaldybių ir mokyklų pageidavimu, 2019 metų egzaminų, vykstančių šeštadieniais, skaičius, anot NEC, buvo sumažintas nuo septynių iki dviejų, o likusių egzaminų datos integruotos į ugdymo procesą.

Egzaminų tvarkaraštis patvirtintas dar rugpjūčio mėnesį.

„Šeštadieniais vykstantys egzaminai sudarydavo nemažai nepatogumų tiek abiturientams, tiek ir mokytojams, tad šiemet norime, kad procesas vyktų sklandžiau, jam būtų tinkamai pasiruošta. Todėl egzaminų tvarkaraštis patvirtintas dar rugpjūčio mėnesį, o mokyklos antrojo pusmečio ugdymo planą jau dabar gali pradėti dėlioti taip, kad vykstantys brandos egzaminai netrukdytų kitų klasių mokinių ugdymo“, – aiškina NEC vadovė.

Anksčiau mokiniai egzaminus galėjo rinktis iki vasario pabaigos.

Daugiau informacijos apie egzaminus, jų programas galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius