Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo rugsėjo VILNIUS TECH nauja, itin perspektyvi studijų programa

Atsižvelgiant į vis didėjančius rinkos poreikius, siekiant gerinti specialistų ruošimo kokybę, stiprinti absolventų specialiąsias žinias ir gebėjimus, įsisavinti vis platėjantį pažangių informacinių technologijų (IT) ir BIM technologijų sąsajų spektrą, gilinti bendradarbiavimo tarp statybos projekto dalyvių lygį, gerinti specialistų kompetenciją statinio gyvavimo ciklo procesų skaitmeninimo srityse, Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH) stojantiesiems į bakalauro studijas siūloma nauja studijų programa Statybos fakultete (SF) – Statinio informacinis modeliavimas.
VILNIUS TECH išmanusis skaitmeninis miestelis Saulėtekyje
VILNIUS TECH išmanusis skaitmeninis miestelis Saulėtekyje / Ž.Pagalio nuotr.

Vis didėjantis BIM technologijų taikymas statinių projektavime, gamyboje ir statyboje bei objektų valdyme, reikalauja iš šiuose procesuose dalyvaujančių specialistų ne tik naujų teorinių žinių, specifinių praktinių įgūdžių, bet ir platesnio akiračio išmanaus informacijos technologijų taikymo visuose statybos projekto sukūrimo bei realizavimo etapuose ir stadijose.

Verslas prašo rengti kuo daugiau tokių specialistų

SF prodekano doc. dr. Remigijaus Šalnos teigimu, į fakultetą nuolatos kreipiasi ilgamečiai partneriai, kurių teigimu, darbo rinkoje itin trūksta Statinio ir informacinio modeliavimo specialistų, turinčių universalias žinias ir specialiuosius gebėjimus tarpdisciplininių BIM technologijų srityje, kurios būtų paremtos stipriomis IT srities žiniomis.

Būtent dėl šios priežasties ir buvo nuspręsta nuo rugsėjo stojantiesiems pasiūlyti naują studijų programą. Tad stojantieji turi puikią progą pasinaudoti šia galimybe ir suspėti pasirinkti unikalią studijų programą.

Ž.Pagalio nuotr./VILNIUS TECH išmanusis skaitmeninis miestelis Saulėtekyje
Ž.Pagalio nuotr./VILNIUS TECH išmanusis skaitmeninis miestelis Saulėtekyje

Pasak R.Šalnos, pagrindinis šios studijų programos tikslas – profesinei veiklai paruošti plataus profilio specialistus, gebančius techniniame lygmenyje vykdyti statinio integruoto projekto BIM vadybininko koordinatoriaus funkcijas projektinėse, rangovinėse, gamybinėse, eksploatacinėse organizacijose ir užsakovo (statytojo) įmonėse su galimybe kilti pareigose ir tapti įmonės BIM vadovais ar informacijos valdytojais.

„Absolventams bus suteiktos specializuotos statybos inžinerijos ir informacinių technologijų žinios, suformuoti specializuoti inžineriniai gebėjimai, reikalingi statybos inžinerijos dalykinėms sritims, derinant jas su specifinėmis IT žiniomis specialisto funkcijoms atlikti, plėtojant praktiniame darbe projektavimo ir statybos proceso inžinerinio informacinio modeliavimo naujausias žinias ir technologijas, integruojant ir sintezuojant skirtingų sričių profesinę patirtį“, – pabrėžia R.Šalna.

Studijų programos išskirtinumas – bendros statybos ir IT žinios

Statinio informacinio modeliavimo pirmosios pakopos studijų programa – pirmoji Lietuvoje. Ji yra unikali tuo, jog jungia statybos inžinerijos ir informacinių technologijų (IT) žinias bei gebėjimus.

„Kiekvienoje įmonėje ir statinio projekto komandoje turi būti statybos inžinerijos specialistai, turintys BIM ir IT žinių, mokantys sukurti ir palaikyti įmonės ir/ar projekto informacinę infrastruktūrą, suderinti visų projekto dalyvių veiksmus ir spręsti jų bendradarbiavimo klausimus informacinių technologijų priemonėmis. Visų projekto dalių ir projekto vystymo etapų palaikymas taikant šiuolaikines IT – esminė ir labai svarbi specialisto užduotis“, – sako Gelžbetoninių konstrukcijų ir geotechnikos katedros doc. dr. Tatjana Grigorjeva.

Ką gebės studentai, baigę šią studijų programą?

Anot SF prodekano, pasirinkus Statinio ir informacinio modeliavimo studijų programą, studijos truks, kaip ir įprasta – ketverius metus, o absolventams bus suteiktas inžinerijos mokslų bakalauras.

„Baigę studijas absolventai gebės rengti ir vykdyti statinio projekto(ų) inžinerinį skaitmenizavimą, pritaikyti skaitmenizavimo įrankius ir su jais susijusias technikas bei ir technologijas projektavimo ir statybos procesuose, atlikti projektavimo, statybos bei statinio eksploatavimo informacinį modeliavimą, kaupti, tvarkyti ir valdyti skaitmeninę informaciją, diegti ir aptarnauti bendrą duomenų valdymo sistemą“, – vardija docentas.

Jis taip pat pabrėžia, kad VILNIUS TECH SF absolventai gebės ne tik prižiūrėti BIM projektą, jį stebėti, analizuoti ir kontroliuoti, įvertinant nuolat kintančias sąlygas ir situacijas, organizuoti, prižiūrėti ir tvarkyti įmonės/projekto informacinę infrastruktūrą ar konsultuoti ir organizuoti mokymus apie informacinių technologijų praktinį taikymą, bet ir rengti įmonės/projekto CAD/BIM standartus, reikalavimus, kitus BIM dokumentus bei padėti įgyvendinti įmonės skaitmenizavimo procesų vystymo strategiją.

Ž.Pagalio nuotr./VILNIUS TECH išmanusis skaitmeninis miestelis Saulėtekyje
Ž.Pagalio nuotr./VILNIUS TECH išmanusis skaitmeninis miestelis Saulėtekyje

Absolventų karjeros galimybės – kokios jos?

Kaip vieną iš didžiausių naujos studijų programos privalumų studentams SF prodekanas išskiria galimybę studijų metais dirbti pagal specialybę.

„Statinio ir informacinio modeliavimo specialistų rinkoje itin trūksta. Dėl šios priežasties beveik visi šios srities specialistai darbą randa dar studijų metais. Pavyzdžiui, jie dirba statinio integruoto projekto BIM koordinatoriais projektavimo įmonėse, bendrastatybinėse ir specialiųjų statybos darbų rangos įmonėse, statytojų (užsakovų) organizacijose“, – dėmesį atkreipia R.Šalna.

Anot prodekano, absolventams atsiveria išties plačios galimybės darbo rinkoje. Jie gali dirbti BIM priežiūros specialistais, vadybininkais arba konsultantais nekilnojamo turto vystytojų, valdytojų, statytojų (užsakovų) įmonėse, taip pat – BIM priežiūros specialistais arba BIM konsultantais valstybinėse ir privačiose įstaigose, statybos darbų vykdymo priežiūros, statinių projektų vykdymo priežiūros bei statinių naudojimo priežiūros specialistais ir pan.

Dėl kitų su stojimais susijusių klausimų galite skambinti telefonais: (8 5) 274 4949, (8 5) 274 5010, (8 5) 237 0655, (8 5) 237 0608; (8 68) 864 949 arba rašyti el. p. adresu priemimas@vilniustech.lt arba magistrantura@vilniustech.lt.

Daugiau informacijos stojantiesiems galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius