-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NVŠ krepšelių dalybos: kurie būrelių organizatoriai 2023 m. pritraukė daugiausiai vaikų

Mokinių tėveliams dalį mokesčio už vaiko būrelį gali padengti valstybė, skirdama NVŠ (neformaliojo vaikų švietimo) krepšelį. Daugiausiai vaikų, gavusių šį krepšelį, pernai rinkosi Lietuvos šaulių sąjungos organizuojamus būrelius. Valstybės finansavimu 2¬023 m. pasinaudojo apie 3000 jaunojo šaulio būrelius lankiusių mokinių, rašoma Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka

Antroje vietoje pagal populiarumą pernai buvo VšĮ Sostinės krepšinio mokykla – dalį mokesčio už būrelį valstybė padengė 2344 šį tiekėją pasirinkusiems vaikams, trečia – VšĮ „Būk saugus LT“, – 2151 mokinys su NVŠ krepšeliu, rodo Nacionalinės švietimo agentūros 2023 m. lapkričio 30 d. duomenys.

Toliau populiariausiųjų sąraše rikiuojasi VšĮ „Robotikos akademija“, Sostinės vaikų ir jaunimo centras bei VšĮ Lietuvos šachmatų mokykla.

Pexels nuotr./Asociatyvi nuotrauka
Pexels nuotr./Asociatyvi nuotrauka

Valdas Jankauskas, Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) direktorius, dėsto, jog vaikų ir krepšelių skaičių lemia tai, kiek populiari teikėjo siūloma programa ir pačio teikėjo aktyvumas.

„Svarbu ne tik pasiūlyti geriausią paslaugą, bet ir gebėti patraukliai pateikti tą būrelį vaikams, pasirūpinti, kad būtų sutvarkyti formalumai, leidžiantys tėvams pasinaudoti valstybės skiriama kompensacija. Džiugina, kad Lietuvos šaulių sąjunga turi gan daug krepšelių, kas liudija, jog vaikams patriotiniai dalykai yra įdomūs“, – kalba jis.

Geri Sostinės krepšinio mokyklos rezultatai signalizuoja, jog krepšinis išlieka mūsų „antra religija“, o „Robotikos akademijos“ bei Lietuvos šaulių sąjungos programų populiarumą lemia dar ir tai, jog jie turi būrelių tinklą visoje Lietuvoje, priduria LINEŠA vadovas.

Į šaulius – ugdyti pilietiškumo

Sandra Vasiliauskienė, Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) Pilietinio ugdymo skyriaus vedėja, teigia, kad vaikų skaičius visose šalies savivaldybėse veikiančiuose LŠS jaunųjų šaulių būreliuose stabiliai auga nuo 2020 m.

2023 m. juos lankė 6312 jaunųjų šaulių ir kandidatų (iš jų su tiksliniu finansavimu, t.y. NVŠ krepšeliu – 2986).

Jaunųjų šaulių būreliuose ugdomas vaikų pilietiškumas, jie gilinasi į Lietuvos istoriją. Šių užsiėmimų metų vaikai taip pat įgyja daug gyvenimiškų įgūdžių: išmoksta suteikti pirmąją medicinos pagalbą, išgyventi lauko sąlygomis, susipažįsta su karybos istorija bei pagrindais.

LŠS atstovė mini, jog susidomėjimą šaulių būreliais paskatino ir nuo 2022 m. LŠS šalies mokyklose vykdomas trijų dienų Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas.

„Nemenkos įtakos vaikų būrelio pasirinkimui daro tėvai. Turime ne vieną šeimą, kur tėvai ar vienas iš tėvų yra šaulys, o vaikai – lanko jaunųjų šaulių būrelius“, – teigia LŠS atstovė.

Vaikai atranda STEAM

Populiariausias „Robotikos akademijos“ produktas – gyvi robotikos užsiėmimai, skirti 4-12 metų vaikams.

„Populiarėjantis STEAM ugdymas, skatinantis nuo ankstyvojo ugdymo įsitraukti į technologinę kūrybą, nulemia didėjančius vaikų skaičius mūsų būreliuose. Paskata rinktis būrelius yra ir valstybės kompensacija, – ypač mažesniuose miestuose ar norint lankyti daugiau nei vieną būrelį“, – teigia Evelina Burokė, „Robotikos akademijos“ direktorė.

2023 m. tikslinis finansavimas neformaliajam vaikų švietimui sudarė 17 mln. EUR. Šiems metams numatyta 20 mln. EUR.

Kompensacija tėvams už vaiko būrelį siekia 15-25 Eur/mėn.

Ką siūlo LINEŠA finansuojami teikėjai

Tėvai ir vaikai, norintys gauti NVŠ krepšelį, gali rinktis tiek iš savivaldybių, tiek iš LINEŠA akredituotų būrelių sąrašo.

Pati LINEŠA būrelių veiklos nevykdo, tačiau akredituoja įvairių organizatorių nuotolines ir mišrias nacionalines neformaliojo vaikų švietimo programas (būrelius), kuriose kartu mokosi ne mažiau kaip 3 savivaldybių mokiniai.

Vaikai gali rinktis šias LINEŠA akredituotas programas: laisvosios mokytojos Dalios Šmitienės anglų kalbos būrelius, VšĮ „Mokslo šviesa“, VšĮ „Code academy kids“, KTU, VšĮ „Lietuvos šachmatų mokykla“ ar Formaliojo ir neformaliojo ugdymo pedagogų asociacijos būrelius.

Pernai LINEŠA akredituotus būrelius lankė 1042 vaikai.

Iš 347 641 Lietuvos mokinių, daugiau kaip 63 proc. lanko mokyklos ar išorinio teikėjo organizuojamus būrelius, o beveik 28 proc. gauna NVŠ krepšelį (preliminarūs švietimo valdymo informacinės sistemos duomenys).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius