Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų profesorius Michielis de Vriesas: valstybės tarnyba – garbinga profesija

Lietuvoje valstybės tarnautojai neretai pavadinami biurokratais ir kiekvienas gyventojas žino, ką jie galėtų daryti kitaip, greičiau, efektyviau. Tačiau Nyderlanduose daugybė jaunų žmonių siekia šios profesijos ir laiko ją itin perspektyvia. Apie požiūrį į viešojo administravimo specialybę ir karjeros galimybes Nyderlanduose kalbamės su Nyderlandų Radboud universiteto profesoriumi, vizituojančiu Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektoriumi Michieliu de Vriesu. Su Radboud universitetu MRU vykdo viešojo administravimo magistrantūros studijas, po kurių absolventai gauna abiejų universitetų baigimo diplomus.
Nyderlandų profesorius Michielis de Vriesas
Nyderlandų profesorius Michielis de Vriesas / Mykolo Romerio universiteto nuotr.

– Minėjote, kad pastaraisiais metais Nyderlandų universitetuose auga viešojo administravimo studijų populiarumas. Kas lemia tokias tendencijas?

– Per susitikimus su jaunimu visada akcentuoju, kad didžiausias ir stabiliausias darbdavys yra valstybė. Didžiausias, stabiliausias ir patikimiausias ta prasme, kad pasirinkus valstybės tarnautojo karjerą tu gali jaustis pakankamai saugiai dėl atlyginimo ir savo ateities.

– Kodėl?

– Dauguma darbo santykių ir karjeros aspektų vakarietiškose valstybinėse įstaigose yra labai aiškiai reglamentuoti, todėl galima numatyti ir planuoti savo karjerą, ateitį. O įvedus aiškų darbo pozicijų modelį valstybės tarnyboje, į bet kurias pareigas organizuojami skaidrūs konkursai.

Valstybės tarnautojo karjera Nyderlanduose priklauso nuo asmeninių gebėjimų ir turimų kompetencijų. Taip pat labai aiškūs karjeros projektavimo etapai ir darbuotojų motyvavimo sistema. Nyderlanduose taip pat įvesta aiški atlyginimo kėlimo sistema, kai įvertinami geri darbo rezultatai pasiekus užsibrėžtų tikslų. Be to, vykdomas nuolatinis kvalifikacijos kėlimas ir valstybės tarnautojų kompetencijų kontrolė. Visa tai garantuoja ne tik efektyvius rezultatus, bet ir aiškias galimybes darbuotojams lipti karjeros laiptais.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Valstybės tarnautojas
Mato Miežonio / 15min nuotr./Valstybės tarnautojas

– Bet ar tik dėl karjeros galimybių jauni žmonės veržiasi studijuoti viešąjį administravimą Nyderlanduose?

– Tikrai ne. Svarbiausias aspektas, kurį aš ypač akcentuoju, yra tas, kad valstybės tarnyba yra garbinga profesija, nes tarnaujama ne kažkieno individualiems interesams, o visai visuomenei, valstybei, savo šaliai.

Didžiausias ir stabiliausias darbdavys yra valstybė. Pasirinkus valstybės tarnautojo karjerą tu gali jaustis pakankamai saugiai dėl atlyginimo ir savo ateities.

Reikia pabrėžti, kad nuo valstybės tarnautojų kompetencijos priklauso visos šalies gerovė.

– Koks požiūris į valstybės tarnautojus Nyderlanduose?

– Devintajame dešimtmetyje Nyderlanduose buvo vykdoma valstybės tarnybos reformos. Tuomet olandų visuomenė palaikė valstybės tarnautojų atskaitomybės pagal darbo rezultatus koncepciją. Kita vertus, buvo pabrėžiama, kad naujos valstybės tarnybos ir viešojo sektoriaus modernizavimas neturi vykti tik pagal rinkos ar privataus verslo kultūros principus. Tokių atsakingų bei subalansuotų reformų eigoje buvo išugdytas piliečių bendruomenių ir valstybės tarnautojų abipusis pasitikėjimas.

Ar sunku Nyderlanduose pabaigus viešojo administravimo studijas įsidarbinti? Kokios jų galimybės susirasti darbą ir privačiame sektoriuje?

– Nyderlanduose, įvedus aiškią darbo pozicijų sistemą, jauniems žmonėms atsirado didesnės galimybės dalyvauti konkursuose ir pretenduoti į įvairias valstybės tarnybos bei viešojo sektoriaus pareigybes. Tačiau studijuodami viešąjį administravimą jie įgyja kompleksinių žinių ir kompetencijų, kaip veikia valstybės ir verslo organizacijos, tuo metu verslo vadybos studijose analizuojami tik verslo organizacijų valdymo aspektai. Tad po viešojo administravimo studijų nemažai absolventų Nyderlanduose nesunkiai susiranda darbą ir privačiame sektoriuje.

Dėkoju už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius