Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Painiava dėl trenerių ruošos: ar VDU gavęs sporto specialisto diplomą gali ką nors treniruoti?

Pagal suteiktą akreditaciją ruošti sporto trenerius turi teisę tik Lietuvos sporto universitetas (LSU). Jo bendruomenei užkliuvo viena Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studijų programa. Nors jos aprašyme žodžio „treneris“ nėra ar nebeliko, klausimų kelia išvardytos specializacijos. VDU tame painiavos neįžvelgia, o štai Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nutarė peržiūrėtų kvalifikacinius reikalavimus treneriams.
VDU nuleista universiteto vėliava
Vytauto Didžiojo universitetas nutarė rengti sporto specialistus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pagal šiuo metu galiojantį Sporto įstatymą dirbti Lietuvoje treneriais (sporto specialistais) gali tik sporto studijų krypties programas universitete baigę asmenys. Studijų kokybės vertinimo centre užregistruotas sporto programas turi tik LSU (pasiekimų ir laisvalaikio sporto), laisvalaikio sporto studijų programą turi ir Klaipėdos universitetas. Taigi kitas studijų programas baigę studentai neturėtų teisės dirbti treneriais (sporto specialistais) pasiekimų sporte. Dirbti sporto specialistu, t.y., treneriu, turint tik ugdymo mokslų bakalaurą, pedagogo kvalifikaciją, nebūtų galima.

Tačiau VDU skelbiasi, kad irgi ruošia trenerius, nors to negali daryti. VDU skelbimu susivilioję būsimi studentai gali likti be galiojančio trenerio diplomo. Nes jeigu jie neatitinka akreditavimo tvarkos, diplomai bus pripažinti negaliojančiais“, – įžvelgtą problemą 15min dėstė LSU atstovai, nukreipę į VDU tinklapį, kuriame aprašoma fizinio-sveikatos ugdymo studijų programa.

Pasak klausimą iškėlusių 15min skaitytojų, programos apraše dar prieš keletą savaičių (atsiuntė birželio pradžioje darytą programos aprašo nuotrauką) buvo teigiama, kad fizinio-sveikatos ugdymo studijų programos tikslas – parengti aukštos kvalifikacijos mokomojo dalyko (fizinio-sveikatos ugdymo) pedagogus ir individualių, komandinių bei dvikovinių sporto šakų trenerius. Toliau rašyta, kad baigę bakalauro studijas absolventai įgyja dvigubą specialybę: teisę dirbti fizinio ugdymo mokytojais bendrojo ugdymo mokyklose ir treneriais vienoje iš pasirinktų specializacijų: individualių, komandinių ir dvikovinių (kovos menų) sporto šakų. Tuomet išvardijama tai, kas apima individualias ir komandines sporto šakas.

15min skaitytojo nuotr./Ankstesnis VDU studijų programos aprašymas, kuriame dar buvo žodis „treneris“
15min skaitytojo nuotr./Ankstesnis VDU studijų programos aprašymas, kuriame dar buvo žodis „treneris“

Tačiau žvelgiant į šiuo metu VDU tinklapyje pateikiamą programos aprašymą, žodžio „treneris“ nėra, ar, tiksliau, nebeliko. Rašoma, kad baigę bakalauro studijas absolventai įgyja teisę dirbti fizinio ugdymo mokytojais bendrojo ugdymo mokyklose. Absolventai įgyja įgūdžių iš pasirinktų specializacijų: individualių, komandinių ir dvikovinių (kovos menų) sporto šakų. Ir tuomet išvardytos individualios ir komandinės sporto šakos.

Pastabos dėl VDU studijų programos, anot LSU atstovų, pasiekė ir Seimą.

LSU rektorė: „Tai – keista situacija“

Tai, kad VDU galimai klaidina studentus, pritarė ir 15min komentarą pateikusi LSU rektorė Diana Rėklaitienė. Jai taip pat užkliuvo VDU studijų programos aprašymas. Anot rektorės, bet kokia vykdoma studijų programa turi būti siejama su universitete atliekamu mokslu ir moksliniu įdirbiu.

LSU rektorė: „Negali suteikti aukštojo mokslo diplomo toje srityje, kurioje neturi įdirbio“.

„Visos studijų programos vykdomos pagal akredituotas tos srities studijų programas. Treneriai rengiami sporto krypties programomis, o tokias programas yra akreditavę tik LSU ir Klaipėdos universitetas. VDU rengia fizinio lavinimo mokytojus, pas juos – pedagogikos studijų programa, o pedagogikos studijos – visiškai kita kryptis. Jei reiktų palyginti, mes turime, pvz., kineziterapijos programą, bet nesakome, kad rengiame ir reabilitacijos gydytojus. Nesvarbu, kad kineziterapeutai dirba reabilitacijos srityje. Rengiame tik tuos specialistus, kuriuos turime teisę rengti“, – patikino D.Rėklaitienė.

Paklausta, ar VDU aprašoma studijų programa, nors joje šiuo metu ir nebeliko žodžio „treneris“, jos nuomone, klaidina studentus, ji atsakė: „Jie rengia trenerius, net yra įvardiję daug įvairių specializacijų. O kas yra specializacijos? Dirba su jomis juk treneriai ir sporto specialistai“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diana Rėklaitienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diana Rėklaitienė

Pasiteiravus rektorės, kas tuomet dirba sporto mokyklose – treneriai ar mokytojai, rektorė patikino, kad sporto mokyklose rengiami didelio meistriškumo sportininkai, o pasiekimų sporte gali dirbti tik treneriai. Ar tai reiškia, kad asmenys, baigę minimą VDU studijų programą, negalėtų dirbti sporto mokyklose?

„Nelabai galėtų. Jie nėra paruošti tam. Negali suteikti aukštojo mokslo diplomo toje srityje, kurioje neturi įdirbio. Negali nei iš šio, nei iš to rengti tam tikrų specializacijų specialistų. Mes gyvuojame 80 metų, trenerius rengiam visą gyvenimą, turime apie 30 sporto šakų skirtingų, o pas jų skelbiama dar daugiau sporto šakų specializacijų. Mes kartais net nerandama specialisto tam tikrai specializacijai, nerengiame studijų, o jie jau pirmais metais kviečia rinktis iš daugiau nei 30 specializacijų. Mes dirbame su sporto federacijomis, turime sporto laboratoriją, o kuo grįstos studijos VDU, nežinau. Labai keista situacija“, – stebėjosi LSU rektorė, patikinusi, kad kasmet LSU studijuoti pradeda apie 140 pirmakursių.

Diskusiją įskėlusią VDU studijų programą ji pastebėjo tik šiemet, po Lietuvos edukologijos universiteto, kuriame buvo rengiami fizinio lavinimo mokytojai, prijungimo prie VDU.

Peržiūrės kvalifikacinius reikalavimus treneriams

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė 15min teigė, kad Sporto įstatymo 11 straipsnio 2 dalies 1 punktas nustato du atvejus, kada aukštąjį išsilavinimą turintis asmuo įgyja teisę dirbti treneriu ar teikti trenerio paslaugas: kai yra įgijęs sporto studijų krypties arba krypčių grupės kvalifikacinį laipsnį arba yra baigęs fizinio ugdymo mokytojų rengimo studijų programą ir įgijęs atitinkamą kvalifikaciją ar jai lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją.

„Minima VDU organizuojama fizinio-sveikatos ugdymo studijų programa yra fizinio ugdymo mokytojų rengimo studijų programa. Ji nėra nauja, buvęs Lietuvos edukologijos universitetas, kuris yra tapęs VDU dalimi, fizinio ugdymo mokytojus rengė visada. Vadovaujantis Seime priimtu nauju Sporto įstatymu, fizinio-sveikatos ugdymo studijų programą baigę asmenys turi teisę dirbti trenerio darbą arba teikti trenerio paslaugas tiek mėgėjų sporte, tiek aukšto meistriškumo, nors treneriams šiame sporte paprastai neužtenka diplomo – čia reikia didelių asmeninių pasiekimų.

Suprasdama sporto bendruomenės susirūpinimą dėl kilusio neaiškumo, ministerija inicijuos darbo grupę, kuri peržiūrėtų kvalifikacinius reikalavimus treneriams“, – patikino K.Tiesnesytė.

Viceministrė: „Fizinio-sveikatos ugdymo studijų programą baigę asmenys turi teisę dirbti trenerio darbą“.

Nemato programoje žodžio „treneris“

15min žurnalistės pakalbinta Aurelija Valeikienė, Studijų kokybės vertinimo centro direktoriaus pavaduotoja, teigė, kad centras nėra įgaliotas aiškinti kitų institucijų priimtų teisės aktų, todėl gali pateikti tik nuomonę. Dėl detalesnio teisės aktų išaiškinimo pasiūlyta kreiptis į ŠMSM.

„Pagal centro turimą informaciją, VDU šiuo metu Kaune vykdo pedagogikos studijų krypties studijų programą Mokomojo dalyko pedagogika, kurios viena iš specializacijų yra Fizinio ir sveikatos ugdymo pedagogika. Ši programa buvo įvertinta ekspertų ir akredituota 2018 m. birželio 22 d. Baigusiems studijų programą Mokomojo dalyko pedagogika ir Fizinio ir sveikatos ugdymo pedagogikos specializaciją suteikiamas ugdymo mokslų bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir pedagogo kvalifikacija“, – įvardijo A.Valeikienė.

Ji taip pat pacitavo Sporto įstatymo 11 straipsnį, kuriame teigiama, kad teisę dirbti sporto specialistais turi ir fizinio ugdymo mokytojų rengimo studijų programą baigę bei atitinkamą kvalifikaciją įgiję asmenys.

„Centro nuomone, VDU vykdomoje studijų programoje Mokomojo dalyko pedagogika rengiami specialistai turi teisę dirbti instruktoriais, fizinio aktyvumo ar sporto specialistais arba teikti fizinio aktyvumo ar sporto specialisto paslaugas.

Atsakydami į klausimą, ar VDU nemeluoja sakydamas, kad baigus jų programas, bus galima treniruoti komandas, dirbti sporto treneriais, pažymime, kad peržiūrėjus VDU tinklapį ir jame viešinamą informaciją apie studijų programą Mokomojo dalyko pedagogika, nepastebėta, kad būtų teigiama, jog fizinio-sveikatos ugdymo studijų programos absolventai galės dirbti ir treneriais. VDU tinklapyje skelbiama, kad baigus šią programą suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir profesinė kvalifikacija – ugdymo mokslų bakalauras, pedagogo kvalifikacija“, – paaiškino Studijų kokybės vertinimo centro direktoriaus pavaduotoja.

VDU baigę asmenys gali dirbti sporto specialistais

Į 15min užklausą atsakė ir VDU atstovė spaudai Ina Žurkuvienė, pabrėžusi, kad studijų programoje neminimas žodis „treneris“.

„VDU Mokomojo dalyko pedagogikos (fizinis ir sveikatos ugdymas) tikslas yra parengti ugdymo mokslų bakalaurus, įgyjančius pedagogo kvalifikaciją bei gebančius kompetentingai ir šiuolaikiškai plėtoti pažintines kompetencijas fizinio ir sveikatos ugdymo bei sporto srityje.

Ši programa atitinka Sporto įstatymo nuostatas. Pagal šio įstatymo 11 straipsnio 2 dalį, teisę dirbti fizinio aktyvumo ar sporto specialistu arba teikti fizinio aktyvumo ar sporto specialisto paslaugas turi asmuo, atitinkantis bent vieną iš šių kriterijų: yra įgijęs sporto studijų krypties arba krypčių grupės kvalifikacinį laipsnį; yra baigęs fizinio ugdymo mokytojų rengimo studijų programą ir įgijęs atitinkamą kvalifikaciją arba jai lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją; turi aukštąjį išsilavinimą ir švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka yra baigęs mokymus aukštojoje mokykloje, vykdančioje sporto studijų krypties studijas.

VDU Mokomojo dalyko pedagogikos (fizinio ir sveikatos ugdymo) programą baigę asmenys gauna ugdymo mokslų bakalaurą su specializacija fiziniame ir sveikatos ugdyme. Kadangi šio straipsnio 2 dalies 1 punkte nėra numatyta, kad fizinio ugdymo mokytojų rengimo programa turi būti baigta sporto studijų krypties studijas vykdančioje aukštojoje mokykloje, mokomąją programą VDU baigę asmenys atitinka Sporto įstatyme numatytus reikalavimus siekiant dirbti sporto specialistu“, – pabrėžė I.Žurkuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius