Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamoka universiteto laboratorijoje. Ką galima pagaminti?

Pamokos įdomesnės tada, kai moksleiviai gali patys išbandyti, palieti, pajusti tai, apie ką skaito vadovėliuose. Ar žinote, kaip gaminami vaistai? Įvairios kosmetikos priemonės? Kaip vyksta cheminės reakcijos ir gaunamos naujos medžiagos? Kaip programuojami robotai?

Nuo gegužės iki birželio vidurio net septynių Lietuvos universitetų mokslininkai kviečia mokinius į svečius arba žada patys apsilankyti mokyklose ir pristatyti STEAM* mokslų įdomybes.

Siesikų gimnazijos moksleiviai kartu su naujienų portalo 15min žurnalistu lankėsi Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU), kur galėjo ne tik stebėti, bet ir patys gaminti kai kuriuos produktus.

Rita Lingienė, Siesikų gimnazijos mokytoja pasakoja, kad vaikai į tokią netradicinę pamoką važiavo labai nekantraudami ir gerai nusiteikę, juk veikla laboratorijoje visada įdomi.

Moksleiviai džiaugėsi galėję ne tik stebėti, maišyti įvairias medžiagas, bet ir parsinešti savo darbo rezultatus namo. Lankydamiesi šiame universitete jie susipažino su farmacijos mokslu, stebėjo kaip galima sukurti įvairias vaistų formas. Pirmoji praktinė pamoka buvo lūpų pieštuko, arba vazelino gamyba.

Ar tokios netradicinės pamokos tik paįvairina moksleivių kasdienybę ar yra naudingos?

Tokie projektai gali būti labai reikšmingi apsisprendžiant, kokią profesiją rinktis.

Jurga Bernatonienė LSMU profesorė įsitikinusi, kad tokie projektai gali būti labai reikšmingi apsisprendžiant, kokią profesiją rinktis. Juk apsilankius universitete, pakalbėjus su dėstytojais ir pamačius iš arti, kaip atrodo svajonių profesija, vieni galbūt nutars jos nesirinkti, o kiti - priešingai, tvirtai apsispręs kur ir ką studijuoti. Ir ims kryptingai siekti savo tikslo.

Todėl visi mokytojai ir moksleiviai, norintys pamatyti, kaip teorinės mokslo žinios pritaikomos ar išbandomos, kviečiami į šiuos, prie iniciatyvos „Mokslininkai - mokykloms“ prisijungusius, universitetus: Lietuvos sveikatos mokslų universitetą, Kauno technologijos universitetą, Klaipėdos universitetą, Vilniaus Gedimino technikos universitetą, Vilniaus universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją.

Registruotis dar galima https://www.smm.lt/web/lt/mokslininkai-mokykloms/

Mokiniai galės išmėginti robotų programavimą, pažaisti molekulių legolende, pasigaminti natūralių kosmetikos priemonių, susidaryti mitybos planą, atrasti linksmąją chemiją ir dar daug įdomių dalykų - suplanuota daugiau kaip 130 įvairių edukacinių veiklų.

Lietuvos mokyklose stiprinama STEAM mokymo bazė, daugėja mokymosi tyrinėjant, eksperimentuojant, mokymosi gamtoje, mokslo centrų laboratorijose. Įgyvendinant ES finansuojamą projektą „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis“ dauguma Lietuvos mokyklų šiais mokslo metais aprūpintos gamtos mokslų priemonėmis – mėgintuvėliais, kolbomis, mikroskopais, jutikliais, optikos rinkiniais. Regionuose ES lėšomis pradedami kurti modernūs mokiniams skirti STEAM mokslų centrai, kuriais galės naudotis visos mokyklos.

VIDEO: Noriu pažinti: Siesikų gimnazijos mokiniai gaminosi lūpų pieštukus ir gelius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius