Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 09

Marius mokosi būti paramediku: baisiausios pamokos – gimdymai

Vieną 2022 metų liepos mėnesio dieną kaunietis Marius Lukoševičius sėdėjo ant viršukalnės Grenlandijoje ir laukė, kol ją pasieks jo kelionės bičiuliai. „O jei jiems kas nors nutiks? Jei problemos su širdimi? Arba trauma?“ – kažkodėl pats sau pagalvojo. Laimei, nenutiko nieko, tačiau grįžęs tų pačių metų rudenį Marius ėmėsi mokytis paramediko specialybės.
Marius Lukoševičius paramediko specialybės mokosi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre
Marius Lukoševičius paramediko specialybės mokosi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre / Karolinos Černevičienės ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

Paramediko profesijos 43-ejų M.Lukoševičius mokosi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, Kaune.

Studijos čia tęsis pusantrų metų, tačiau, ar dirbs šį darbą – kaunietis dar nežino. Jo prioritetas – ne paramediko darbas, tačiau žinios, kaip padėti į nelaimę patekusiam žmogui.

Teko gaivinti dėdę

Marius – kariškis, jau besiruošiantis į pensiją, mat reikiamą metų skaičių tarnybai yra beveik atidavęs: „Kalbant mūsų kalba – esu integracijoje į darbo rinką.“

Tačiau veiklų jo gyvenime netrūksta – kaunietis bičiuliams organizuoja netradicines keliones, žygius po Lietuvą, taip pat užsiima fotografija.

Nepaisant to, M.Lukoševičius nutarė nerti į dar vieną nuotykį – mokytis medicinos. Kaip sako pats, tai lėmė asmeninės patirtys, akistata su nelaimėmis.

Skendo mano giminaitis ir, ištrauktą iš vandens telkinio, jį bandžiau gaivinti.

„Esu gyvenime turėjęs situacijų. Viena iš jų – skendo mano giminaitis ir, ištrauktą iš vandens telkinio, jį bandžiau gaivinti. Deja, nesėkmingai – žmogus jau buvo miręs.

Atsimenu emociją, kai čia pat, ant kranto, šaukia ir rauda mano mama ir jos sesuo, nes tai – jų brolis, o man pavyko išlaikyti šaltą protą, nepasiduoti emocijoms.

Kaip gaivinti žmogų – žinojau, nes dar seniau esu baigęs pirmosios pagalbos kursus“, – pasakojo Marius.

Karolinos Černevičienės nuotr. /Marius Lukoševičius
Karolinos Černevičienės nuotr. /Marius Lukoševičius

Kartą stipriai užspringo Mariaus draugė, tad pirmąją pagalbą reikėjo suteikti ir jai. Nors moteris buvo jau susmukusi ant žemės, išgelbėti jos gyvybę pavyko.

„Atsimenu dar vieną istoriją, įsirėžusią atmintin. Nelaimė nutiko mano kolegos sūnui. Berniukui tada buvo metai ar dveji ir jis persipjovė arteriją. Kraujas trykšta, stiklo šukė – įsmigusi. Mano kolega buvo baigęs paramediko studijas – jis sūnui ir padėjo. Vaikas greičiausiai būtų miręs, jei čia ir dabar tėvas nebūtų sugebėjęs suteikti pagalbos.

Žinant tokius dalykus, tokias situacijas norisi mokėti ir sugebėti padėti. Bet kada ir bet kam gali nutikti nelaimė“, – kalbėjo Marius.

Minčių kilo ir kelionėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius