Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasibaisėjo nemokamu vaikų maitinimu per karantiną: baigiantys galioti produktai, supuvę obuoliai, nežymėtos prekės

Raseinių gyventojai viešojoje erdvėje skundžiasi, kad karantino metu pradinukams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams dalinami nemokami maisto daviniai yra prastos kokybės, esą kai kurių produktų galiojimas beveik pasibaigęs, kiti apskritai neturi etikečių. Mokyklos ginasi, kad iki šiol nė vieni tėvai tiesiogiai į mokyklą nesikreipė. Tuo metu už maitinimą šiose mokyklose atsakingos įmonės „Gaileta“ vadovė sako, kad taip bandoma apjuodinti bendrovę, nes maistas esą tiekiamas kokybiškas.
Maisto davinys mokiniams karantino metu
Maisto davinys mokiniams karantino metu / koliažas iš skaitytojų nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), iš 15min gavusi informaciją apie galimus maisto tiekimo mokyklose pažeidimus, atliko patikrinimą.

Už pažeidimus įmonei „Gaileta“ skirta bauda.

Gavo besibaigiančio galiojimo produktus

Šeštadienį Seimo narys „valstietis“ Arvydas Nekrošius savo feisbuko paskyroje pasidalijo įrašu apie tai, koks maistas atkeliauja į nemokamą maitinimą gaunančių vaikų namus karantino metu.

Jis teigė gavęs vieno Raseinių gyventojo žinutę:

„V.Petkaus mokykloje pirmokėliams ir priešmokyklinukams buvo dalinami maisto daviniai už 2 savaites. Vienas iš davinio produktų, kuris sukėlė diskusiją tarp tėvelių: dėžutė (120 vnt. = 1,2 kg) majonezo, kurio galiojimo terminas 2021.02.01. Tokio kiekio suvartoti per porą dienų nerealu. <...> Apie davinyje buvusį gabalą mėsos be etiketės ir šaldytus virtinukus be jokio ženklinimo net nekalbu“, – žinutės tekstu pasidalijo politikas.

Nuotraukas galite matyti žemiau:

Po įrašo paskelbimo A.Nekrošius teigė sulaukęs kelių dešimčių panašių skundų. Pasak jo, vyrauja kelios esminės problemos.

„Pagrindinės bėdos yra 3–4. Galiojimas arti pabaigos, tai žmonės gauna produktus 2–3 dienos iki galiojimo pabaigos.

Antra dalis, daugelis žmonių abejoja dėl maisto kokybės. <...> Ir trečias dalykas, kad prekės yra nežymėtos, pavyzdžiui, mėsos produktai, koldūnai, virtinukai ir panašiai yra pakuojami į vienkartinius maišelius. Ir nėra jokio žymėjimo: nei kas gamintojas, nei kokia sudėtis, nei koks svoris, nei kada galiojimas baigiasi“, – 15min pažymėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Kai kurie skaitytojai skundėsi, kad vietoje žadėto kilogramo obuolių pakuotėje buvo tik 400 g, be to, kai kurie jų – su puviniu.

Skaitytojo nuotr. /Nemokamo maitinimo davinio turinys – supuvę obuoliai
Skaitytojo nuotr. /Nemokamo maitinimo davinio turinys – supuvę obuoliai

Informacijos neturi

Daugiausia nusiskundimų sulaukta dėl Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos tiekiamo maitinimo.

Mokyklos direktorius Ramūnas Bružas 15min sakė, kad maitinimu ugdymo įstaigoje šiuo metu rūpinasi Vijoletos Gailienės įsteigta įmonė UAB „Gaileta“.

Direktorius teigė, kad iki šiol tiesioginių nusiskundimų nesulaukė, todėl problema jam nėra žinoma.

„Oficialių negavau nusiskundimų ir nežinau tos informacijos, anksčiau jokių nusiskundimų nebūdavo, nežinau, kokios čia problemos“, – teigė jis.

Be abejo, pradėtume tyrimą, kreiptumėmės į VMVT tarnybą ir žiūrėtume.

Paklaustas, kodėl ant maisto pakuočių nėra nurodyta žymėjimų, jis sakė, kad maisto kiekiai yra perkami dideliais kiekiais ir skirstomi, o jų kokybę turi vertinti atitinkamos tarnybos.

„Maisto ir veterinarijos tarnyba juos nuolat tikrina. O kai didelį kiekį padalina į maišelius, be abejo, ant kiekvieno maišelio ten nebus žymėjimo. Bet ne aš esu specialistas tos srities, VMVT žiūri“, – sakė jis.

Taip pat patikino – sulaukus tiesioginių skundų, mokykla imtųsi veiksmų.

„Be abejo, pradėtume tyrimą, kreiptumėmės į VMVT tarnybą ir žiūrėtume“, – patikino jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Iki šiol visi gyrė

Tėvų priekaištų sulaukė ir dar dvi mokyklos – Raseinių rajono Girkalnio pagrindinė mokykla bei Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazija.

Joms maistą tiekia ta pati įmonė – UAB „Gaileta“.

15min mokyklų atstovai antrino – tiesioginių nusiskundimų iš tėvų iki šiol nesulaukta.

Viduklės S.Stanevičiaus gimnazijos direktorė Danutė Janutienė sakė nustebusi dėl priekaištų viešoje erdvėje, nes mokyklos atstovai esą nuolat bendrauja su tėvais, klausia jų nuomonės apie dalijamo maisto produktus ir perduoda informaciją tiekėjui.

Skaitytojo nuotr. /Maisto davinys karantino metu
Skaitytojo nuotr. /Maisto davinys karantino metu

„Kokybės atitikimo kaip įstaigos vadovė negaliu garantuoti, neturiu galimybių patikrinti, atitinkamos institucijos tai gali padaryti, bet nuolat domimės sudėtimi, kokios sudėties yra paketai, be gimnazijos indėlio nevyksta dalinimas paketų“, – pažymėjo ji.

Direktorė taip pat akcentavo, kad produktų dedama įvairių, vieną mėnesį – žuvies dedama, kitą – paukštienos, taip pat tokie produktai kaip kiaušiniai, trapučiai, varškė ir kt.

„Tik nevienodi jie būna, bet pasakyti, kad prastesni, negalima. Galbūt paėmus paketą pirmas vaizdas atrodo, kad jis mažesnis, bet vertė jo yra kitokia“, – sakė D.Janutienė.

Ji tikino, kad iki šiol sulaukta daug gerų atsiliepimų, todėl ir abejonių, ar tiekėjas yra geras, iki šiol nekilo.

Nusiskundimų mokykla tiesiogiai tikrai negavo.

„Anksčiau, prieš kokius penkerius, ketverius metus, gimnazijos taryboje ištisai turėdavome tėvų nusiskundimų dėl maisto ir taip toliau, o dabar neturime nė vieno, tai yra tam tikras rodiklis“, – akcentavo ji. Ji patikino, jei tėvai kreipsis tiesiogiai į mokyklą, bus ieškoma sprendimų.

Girkalnio pagrindinės mokyklos raštvedė Danutė Jocienė kalbėjo panašiai: esą niekas į mokyklą nesikreipė.

„Nusiskundimų mokykla tiesiogiai tikrai negavo, niekas nėra užregistruota ir nieko pakomentuoti iš tikrųjų negaliu, – kalbėjo ji. – Praeitą kartą daviniais džiaugėsi ir atsiliepimai buvo puikūs.“

Dėl davinių kokybės ji ragino kalbėti su pačia tiekėja – įmone „Gaileta“.

Sakoma netiesa

Įmonės vadovė V.Gailienė 15min teigė, kad viešojoje erdvėje sakoma netiesa, esą mokyklos nusiskundimų neišsakė, o daugelis tėvų džiaugiasi gaunamu maistu.

Kalbėdama apie nežymėtus produktus ji aiškino, kad produktai perkami dideliais kiekiais ir tik vėliau paskirstomi porcijomis, tad etikečių visiems išdalinti neįmanoma.

„Aš turiu visų mėsų etiketes, bet, kadangi gaunam didelį kiekį, kai suporcijuojam, neišeina visiems po penkis ar dešimt kilogramų. <...> aš turiu sąskaitą, jeigu kam įdomu“, – tikino ji.

Skaitytojo nuotr. /Tėvai skundžiasi karantino metu dalinamo nemokamo maisto kokybe
Skaitytojo nuotr. /Tėvai skundžiasi karantino metu dalinamo nemokamo maisto kokybe

V.Gailienės teigimu, pateikti skundai yra vos kelių žmonių šmeižtas.

„Pridarėme koldūnų, kad tėveliams būtų lengviau įdėti į puodą, gal greičiau – vėl iškėlė burbulą, kad neparašyta, kas gamino. Mes gaminome vietoje, kaip duodame vaikams karštus koldūnus, taip ir čia įdėjome į maišelį jiems. Aš niekaip nesuprantu, kas čia blogai, čia kažkoks burbulas yra, – aiškinosi ji.

– Bet šiuo atveju yra neteisūs (šmeižiantys – 15min), visi patenkinti, tėveliai džiaugiasi, dėkoja, kad, va, koldūnai, padarome vaikučiams valgyt, niekaip nesuprantu, kas čia darosi. Čia yra kelios mūsų pupytės, mamytės, kurios... Tokia kompanija, tai tikriausiai burrbulą pučia iš nieko.“

Paklausta, ar galėjo taip nutikti, kad vienas davinio produktų buvo 1,2 kg majonezo dėžutė, o jo galiojimas turėjo pasibaigti už kelių dienų, V.Gailienė sakė, kad „negalėjo“.

„Tai pasidalink, ten maišeliais buvo mažiukais, vienkartiniai indeliai, pasidalink, duok sesei, broliukui, aš nesuprantu.<...> čia tik toks pretekstas parašyti“, – gynėsi įmonės vadovė.

Skaitytojo nuotr. /Tėvai skundžiasi karantino metu dalinamo nemokamo maisto kokybe
Skaitytojo nuotr. /Tėvai skundžiasi karantino metu dalinamo nemokamo maisto kokybe

Ji pabrėžė, kad pasibaigusio galiojimo produktų nebuvo, „į pabaigą gal ir ėjo, nepasibaigęs nė vienas“.

Jos teigimu, klaidinga lygintis su kitomis mokyklomis, kurios sausą davinį davė vieną kartą per mėnesį.

Aš esu pakraupusi, taip stengiamės maitinti ir šitaip sujuodinti.

„Mes sausą davinį davėme du kartus už 10 ir 10 dienų, o čia lygina su „Šaltinio“ (progimnazija – 15min) už 20 dienų. Jie davė už 20 dienų kartu, tai tas davinys didesnis. <...> Gal nepasižiūri tos mamos, už kiek tą davinį davėm.

Aš esu pakraupusi, taip stengiamės maitinti, ir šitaip sujuodinti“, – 15min sakė įmonės „Gaileta“ vadovė.

Žemiau nuotraukoje galite matyti „Šaltinio“ progimnazijos nemokamo davinio turinį:

Skaitytojo nuotr. /Raseinių Šaltinio progimnazijos mėnesio davinys
Skaitytojo nuotr. /Raseinių Šaltinio progimnazijos mėnesio davinys

VMVT: po atlikto patikrinimo skirta bauda

VMVT Kauno departamento patarėjas Petras Tarvydas informavo, kad anksčiau nusiskundimų dėl įmonės „Gaileta“ veiklos negauta, tačiau po 15min suteiktos informacijos, jo teigimu, Raseinių V.Petkaus pagrindinėje mokykloje dar pirmadienį, atliktas patikrinimas.

Bendrovei, atsakingai už maitinimą ugdymo įstaigoje, skirta administracinė bauda.

Dar patikrinimo metu specialistas pakomentavo matytas nuotraukas ir galimus pažeidimus.

„Aš jums galiu pasakyti, kad pagal šitas nuotraukas aš matau, kad tie, kurie tuos koldūnus, virtinukus dalino vaikams, negalėjo dalinti neženklintų, <...> negali jie ir gaminti mokyklos valgykloje ir užšaldyti koldūnų“, – nurodė P.Tarvydas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Bei papildė, kad visi produktai, ar tai būtų mėsa, ar kitos prekės, turi būti sužymėti, nurodoma galiojimo data.

Kalbėdamas apie išdalintus bebaigiančio galioti majonezo indelius, jis teigė, kad majonezas nėra draudžiamas, bet prekė turi būti išdalinta tokiu kiekiu ir laiku, kad šeima jį galėtų suvartoti.

Matau, kad yra papuvusių, tai tokių su puvinio požymiais negali dalinti vaikams.

„Dėl obuolių, matau, kad yra papuvusių, tai tokių su puvinio požymiais negali dalinti vaikams“, – nurodė jis.

Vėliau susisiekus su P.Tarvydu jis patvirtino, kad patikrinimas buvo baigtas.

„Įmonei „Gaileta“ buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir skirta bauda“, – nurodė jis.

Kokio dydžio bauda skirta bendrovei, specialistas tiksliai įvardyti negalėjo, tačiau patikino, kad ji turėtų siekti ne daugiau kaip 100 eurų, nes nusižengimas atliktas pirmą kartą.

Nemokamą maitinimą gauna 90 tūkst. mokinių

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklalapyje rašoma, kad nemokamą maitinimą Lietuvoje gauna visi priešmokyklinukai ir pirmokai, taip pat vyresnių klasių mokiniai iš nepasiturinčių šeimų.

Vida Press nuotr./Mokiniai pietauja
Vida Press nuotr./Mokiniai pietauja

Ministerijos teigimu, jeigu mokinys įprastai gauna nemokamą maitinimą, karantino metu jis turi būti tiekiamas ir toliau, tik kiek kitaip.

„Arba dalijami maisto daviniai, arba pagamintas maistas, kai to reikalauja individuali šeimos situacija“, – nurodo ministerija.

Visoje Lietuvoje nemokamai maitinama apie 90 tūkst. mokinių, bet maisto daviniai teikiami tik tiems, kurie mokosi iš namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius