Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasikeitus automobilių parkavimo tvarkai sujudo Vilniaus studentai

Į 15min kreipėsi Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) studentai, skųsdamiesi, kad pasikeitus automobilių parkavimo tvarkai sostinės Naujamiesčio mikrorajone, ratuotiems kolegijos studentams, gyvenantiems bendrabutyje Statybininkų g., atsiranda didžiulis galvos skausmas – kur palikti automobilį. Tuo metu kolegijos atstovai tikina, kad problema jau sprendžiama.
Automobilio raktelis
Automobilio raktelis / Sxc.hu nuotr.

Nuo vasario 18 dienos keičiasi automobilių parkavimosi tvarka Naujamiesčio mikrorajone Vilniuje.

„Vietiniams gyventojams, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, galima įsigyti parkingo leidimą už 7,2 Eur, be leidimo valanda kainuos 0,3 Eur. Beje, rinkliava bus imama netgi šeštadieniais! Ne paslaptis, jog dažnas studentas dabar vairuoja mašiną. Tačiau gyvenantiems VTDK bendrabutyje adresu Statybininkų g. 3 dabar atsiras papildomas galvos skausmas – visi, kas turi automobilius, bus priversti ieškotis nemokamų vietų arba kiemuose, arba labai toli nuo bendrabučio“, – dėstė laiške redakcijai studentai. 

Jaunuoliai, parašę 15min, tvirtino, kad kebli situacija susiklostė todėl, kad SĮ „Susisiekimo paslaugos“ ir savivaldybė tikina, jog leidimą statyti automobilį gali išduoti tik žmogui, deklaravusiam gyvenamąją vietą ten, kur jam reikalingas tas leidimas, o kolegijos bei bendrabučio valdžia esą atsisako išduoti sutikimą deklaruoti studentams savo gyvenamąją vietą šiame bendrabutyje: „Todėl atsidūrėme labai nesmagioje padėtyje“. 

Problemą jau sprendžia 

Tuo metu VTDK Viešųjų ryšių specialistas Deividas Aukštuolis 15min tvirtino, kad įvyko nesusipratimas, nes problema jau yra sprendžiama.

„Bendrabučio valdytojas jau renka visų norinčių prašymus deklaruoti gyvenamąją vietą šiame bendrabutyje“, – patikino jis. Visi norintys esą tikrai galės tai padaryti. 

Pietvakarinės Naujamiesčio dalies gyventojams – virtinė nepatogumų

„Susisiekimo paslaugų“ Automobilių stovėjimo priežiūros departamento vadovė Daiva Bucevičienė 15min teigė, kad Pietvakarinės Naujamiesčio dalies gyventojai ir įmonės patiria daug nepatogumų dėl netvarkingai ir chaotiškai statomų automobilių, kurie dar ir blokuoja kitus automobilius.

Pokyčiai įgyvendinami gyventojų ir mikrorajone įsikūrusių įmonių atstovų prašymu – dienos metu neįmanoma rasti laisvų stovėjimo vietų Smolensko, Statybininkų ir aplinkinėse gatvėse, – komentavo D.Bucevičienė. 

„Transporto priemonės paliekamos visai dienai, ir taip atimamos stovėjimo vietos iš čia gyvenančių vilniečių. Nukenčia ir įmonės, kurių klientai neranda kur pasistatyti automobilį. Siekiant užtikrinti tvarkingą automobilių statymą gyventojams ir įmonėms bei sureguliuoti stovėjimo trukmę ir keičiama stovėjimo tvarka. Pokyčiai įgyvendinami gyventojų ir mikrorajone įsikūrusių įmonių atstovų prašymu – dienos metu neįmanoma rasti laisvų stovėjimo vietų Smolensko, Statybininkų ir aplinkinėse gatvėse“, – komentavo D.Bucevičienė. 

Atlikus automobilių stovėjimo vietų užimtumo stebėjimus Smolensko, Statybininkų, Birželio 23–iosios ir kitose aplinkinėse gatvėse buvo nustatyta, kad dienos metu kai kuriose šių gatvių atkarpose automobilių stovėjimo vietų užimtumas netgi viršija 100 proc.

Siekiant sureguliuoti statomų transporto priemonių srautus ir sudaryti sąlygas pasistatyti automobilį ir tiems, kurie dienos metu į šią miesto teritoriją atvyksta trumpam, nuo vasario 18 d. pradedama rinkti rinkliava už automobilių stovėjimą Naugarduko (atkarpa tarp Vytenio ir Žemaitės gatvių), Smolensko (atkarpa tarp Naugarduko ir T. Ševčenkos gatvių), Statybininkų, Birželio 23–iosios ir T. Ševčenkos (atkarpa tarp Birželio 23–iosios ir Smolensko gatvių) gatvėse.

„Šios gatvės patenka į žaliąją rinkliavos zoną, kurioje nustatyta rinkliava siekia 0,3 Eur už vienos valandos stovėjimą. Rinkliava bus renkama pirmadieniais–šeštadieniais nuo 8 iki 18 valandos, ir nurodytu laiku rinkliava yra renkama kiekvienoje į žaliąją zoną patenkančioje gatvėje.

Atsižvelgiant į kasmet augantį transporto srautą ir didėjantį laisvų stovėjimo vietų užimtumą vietinė rinkliava jau gan seniai renkama šeštadieniais, o tam tikrose gatvėse centrinėje sostinės dalyje – ir sekmadieniais. Taip siekiama sureguliuoti didžiulius transporto srautus, kertančius miesto Senamiestį ir aplinkines jo gatves“ – aiškino „Susisiekimo paslaugų“ Automobilių stovėjimo priežiūros departamento vadovė. 

Norintys sutaupyti gali sumokėti rinkliavą už visą mėnesį iškart – rinkliava žaliojoje zonoje siekia 33 eurus, o automobilį galima statyti bet kur žaliojoje zonoje – tiek Naujamiestyje, tiek ir visiškai šalia miesto centro, pavyzdžiui, Upės gatvėje.

Gali įsigyti leidimus 

Pietvakarinėje Naujamiesčio dalyje gyvenantys ir savo gyvenamąją vietą deklaravę vilniečiai gali įsigyti leidimus, suteikiančius teisę statyti gyventojų automobilius apmokestintose stovėjimo vietose. „Leidimui įsigyti gyventojai turi pateikti automobilio registracijos liudijimą, deklaruotos gyvenamosios vietos pažymą ir vairuotojo pažymėjimą, išduotą prašymą pateikiančiojo vardu“, – teigė D.Bucevičienė. 

Nors studentai ir sumoka didesnę rinkliavą, savo automobilius jie gali statyti bet kur žaliojoje zonoje, išskyrus draudžiamųjų kelio ženklų ar rezervuotų stovėjimo vietų galiojimo zonose. Be abejo, privaloma ir laikytis galiojančių Kelių eismo taisyklių, – aiškino D.Bucevičienė. 

Pirmajam automobiliui skirtas leidimas žaliojoje rinkliavos zonoje kainuoja 7,2 Eur metams, o antrajam – 8,7 Eur mėnesiui. „Tačiau už gyventojo leidimą sumokėta vietinė rinkliava nesuteikia teisės statyti automobilį visoje rinkliavos zonoje – kitaip tariant, gyventojas savo automobilį gali statyti tik šalia namų esančiose artimiausiose gatvėse (apie jas informuojama įsigyjant leidimą), bet to negali daryti kitose žaliosios zonos gatvėse, kaip tai gali daryti mokantys valandos ar mėnesio rinkliavas.

Tad, nors studentai ir sumoka didesnę rinkliavą, savo automobilius jie gali statyti bet kur žaliojoje zonoje, išskyrus draudžiamųjų kelio ženklų ar rezervuotų stovėjimo vietų galiojimo zonose. Be abejo, privaloma ir laikytis galiojančių Kelių eismo taisyklių“, – aiškino D.Bucevičienė. 

Vis dėlto, anot jos, jeigu mokymosi įstaiga ar bendrabučio administracija, atsižvelgiant į besikreipiančiųjų dėl gyvenamosios vietos deklaracijos skaičių, leistų deklaruoti savo gyvenamąją vietą bendrabutyje, jo gyventojai galės įsigyti leidimus statyti automobilius šalia bendrabučio esančiose stovėjimo vietose.

„Taip pat raginame susilaikyti nuo laisvų stovėjimo vietų ieškojimo aplinkinių namų kiemuose – atsidūrus privačioje valdoje galima nesunkiai pažeisti Kelių eismo taisykles, ir to pasekmės būtų kur kas brangesnės nei sumokėta mėnesio rinkliava“, – užbaigė D.Bucevičienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius