Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiruošę darbui: Klaipėdos kolegijos studentai praktikuojasi moderniausiose laboratorijose

Dešimtmetį veikianti Klaipėdos valstybinė kolegija savo studijų programas grindžia aukštosiomis technologijomis ir praktine veikla. Penkiasdešimt kolegijoje įrengtų laboratorijų studentams leidžia įgyti praktinių įgūdžių dirbant su moderniausia įranga, o naujai įsigyti prietaisai geoinformacinių sistemų centre traukia ne tik svečius iš kitų mokslo įstaigų, tačiau ir verslo atstovus.
Kosmetologijos studentės praktikuojasi Valstybinėje Klaipėdos kolegijoje
Grožio terapijos studentės praktikuojasi Klaipėdos valstybinėje kolegijoje / Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr.

Klaipėdos valstybinės kolegijos atstovai įsitikinę, jog inovacijos itin svarbios studijų kokybei. Kolegijos laboratorijose ir simuliacijos centruose atliekami tyrimai jau domina ir stambius aplinkinius verslus.

Technologijos gali padėti apsaugoti Lietuvos brangakmenį – Kuršių neriją

Technologijų fakulteto dekanė Jūratė Vaitekonienė teigia, jog naujai įsigyta geodezinių matavimų įranga leidžia stebėti įvairius gamtos ekosistemų pokyčius. Aplinka fiksuojama dronais, prie kurių pritvirtinta fotokamera užfiksuotą vaizdą verčia į 3D vaizdus kompiuterio ekrane.

Modernūs dronai gali padėti apsaugoti ne tik gamtą, tačiau ir nekilnojamąjį turtą. Juose įmontuotos kameros turi termovizorius, todėl žiemos metu galima tirti, kur išeina šiluma.

„Fotografijos perkeliamos ir sujungiamos į tipografinius ir kitokio tipo žemėlapius. Jos atskleidžia tam tikrų objektų kaitą. Pavyzdžiui, smėlio judėjimą, tam tikrų augalų plėtrą, turistinių takų išsidėstymą Neringos savivaldybės teritorijoje. Ši teritorija – labai jautri aplinkosauginiu požiūriu, todėl moderni įranga ir tyrimai leidžia priimti sprendimus, padėti ją apsaugoti nuo vykstančių erozinių procesų“, – akcentavo J. Vaitekonienė.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Apžiūrimas dideles teritorijas galintis skenuoti dronas
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Apžiūrimas dideles teritorijas galintis skenuoti dronas

Geoinformacinių sistemų centre šiuo metu vykdomas Kuršių Nerijos nacionalinio parko teritorijos vertinimas, Baltijos jūros kranto kaitos tyrimai, Minijos krantų erozijos stebėsena ir tyrimas.

Modernūs dronai gali padėti apsaugoti ne tik gamtą, tačiau ir nekilnojamąjį turtą. Juose įmontuotos kameros turi termovizorius, todėl žiemos metu galima tirti pastatus, ieškant kampų ar sienų, pro kuriuos išeina šiluma. Dronais taip pat galima stebėti ir užfiksuoti kultūros paveldo nekilnojamojo turto objektų deformacijas, kitaip tariant, įtrūkimus, įskilimus.

Didžiausio ne tik studentų, bet ir specialistų dėmesio sulaukia milžiniškas bepilotis orlaivis bei lazerinio skenavimo sistema LIDAR, kuriuo galima nuskenuoti ir skaitmenizuoti dideles teritorijas.

Studentai praktikuojasi rasti automobilių gedimus ir tvirtinti krovinius

Transporto inžinerijos katedros vedėja Jūratė Liebuvienė pasakoja apie Transporto inžinerijos bei Elektronikos ir mechanikos inžinerijos laboratorijas.

„Turime modernų centrą, laboratoriją, skirtą automobilių priežiūrai ir remontui, jis analogiškas autoservisui. Ten Elektros ir automatikos inžinerijos, Mechanikos inžinerijos, Automobilių transporto inžinerijos studijų programų studentai atlieka praktinius laboratorinius darbus“, – sakė J.Liebuvienė.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Studentai transporto inžinerijos laboratorijoje
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Studentai transporto inžinerijos laboratorijoje

Studentai praktikuojasi su realiais automobiliais, mokosi nustatyti jų gedimus, atlikti transporto priemonių techninę priežiūrą.

Naujoji krovinių dinamikos ir tvirtinimo laboratorija tampa vis aktualesnė, ypač Lietuvai patvirtinus naujas krovinių tvirtinimo autotransporte, laivuose ir traukiniuose taisykles.

Slaugos simuliaciniame centre bus kuriamos realios situacijos, imituojančios pacientą ir jo slaugą ligoninės sąlygomis.

„Tai vieta, kur studentai gali matuoti, tirti, analizuoti. Mes rengiame transporto logistikos specialistus – darbui tiek su laivais, tiek su traukiniais, tiek kitomis transporto priemonėmis. Lietuvai 2018–aisiais perėmus naujas Europos Sąjungos direktyvas dėl krovinių tvirtinimo ir patikros, šie mokymai tapo labai naudingi. Šiuo metu policijos pareigūnai, transporto saugos administracija turi teisę patikrinti ir kaip krovinys yra pritvirtintas – ar teisingai, ar saugiai“, – perspėjo J. Liebuvienė.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Logistikos studentai praktikuojasi teisingai sudėti krovinius
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Logistikos studentai praktikuojasi teisingai sudėti krovinius

Maisto technologijų laboratorijoje, pasak dekanės Jūratės Vaitekonienės, tiriami maisto produktai, jų energetinė vertė, sudėtis, netgi kuriami visiškai nauji maisto produktai, palankesni sveikatai, nei egzistavę iki šiol.

Klaipėdos kolegijos maisto technologijų studentė Lolita Kundrotienė, Tarptautinėje žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje „AgroBalt 2018“ už keksiukus be pridėtinio cukraus „Rudenėlis“ yra laimėjusi aukso medalį. Dar anksčiau – 2016–ais metais kolegijos studentai ir dėstytojai apdovanoti už liofilizuotą gaminį Lašišos trapučiai.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Studentai atlieka praktinius darbus Maisto technologijų laboratorijoje
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Studentai atlieka praktinius darbus Maisto technologijų laboratorijoje

Slaugos centras leidžia pajusti realias darbo sąlygas

„Technologiškai pažangaus slaugos simulacinio centro įrengimo naudą patirs ne tik būsimieji bet ir esami sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojai. Šiame centre bus kuriamos realios situacijos, imituojančios pacientą ir jo slaugą ligoninės sąlygomis. Tokiomis, kokiomis iš tiesų dirba slaugytojai“,– sako direktoriaus pavaduotoja studijoms ir mokslui dr. Nijolė Galdikienė.

Bendrosios praktikos slaugos programos studentai imituoja įvairias klinikines situacijas naudodami manekenus ir muliažus.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Slaugos studentams skirta laboratorija
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Slaugos studentams skirta laboratorija

„Studentai turi nustatyti paciento būklę, suplanuoti savo veiksmus, paimti mėginius tyrimams. Tai leidžia tobulinti studentų praktinius įgūdžius bei klinikinių situacijų sprendimo būdus nežalojant paciento“, – teigia Sveikatos mokslų fakulteto prodekanė A. Mažionienė.

Pašnekovė taip pat akcentuoja, kokias galimybes Klaipėdos valstybinės kolegijos studentams suteikia Odontologijos laboratorija. Burnos higienos studentai atlieka profesionalios burnos higienos procedūras dirbdami burnos sveikatos praktinio mokymo laboratorijose.

Funkcinės diagnostikos kabinete studentai tiria raumenų galią ir apimtį, plaučių tūrį ir panašius fizinius duomenis.

Pirmiausia jie praktikuojasi su dantų modeliais, manekenais, vėliau dirba poromis, kitaip tariant, vienas iš jų tampa pacientu. Odontologinės priežiūros studentai taip pat atlieka odontologinių instrumentų ikisterilizacinio paruošimo ir sterilizavimo darbus sterilizacinėje.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Studentai atlieka praktiką laboratorijose Klaipėdos valstybinėje kolegijoje
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Studentai atlieka praktiką laboratorijose Klaipėdos valstybinėje kolegijoje

Sveikatos fakulteto studentai išbando naujausių įrenginių efektyvumą

Grožio terapijos studijų programos studentai naudojasi veido ir kūno procedūroms skirtomis laboratorijomis, praktikai skirta makiažo studija, manikiūro ir pedikiūro kabinetu, SPA kabinetais ir hidroterapijos laboratorijomis. Praktikos jie įgauna atlikdami procedūras ir realiems klientams.

Grožio laboratorijose naudojama naujausia diagnostikos ir kosmetologijos įranga skirta odos būklei įvertinti ir kosmetologijos priemonių efektyvumui išbandyti.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Kosmetologijos studentės praktikuojasi Valstybinėje Klaipėdos kolegijoje
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Kosmetologijos studentės praktikuojasi Valstybinėje Klaipėdos kolegijoje

Tuo metu kineziterapijos studentai praktikuojasi atlikti inhaliacijų, hidroterapijos, elektroterapijos ir kitas reabilitacijos procedūras penkiose moderniose laboratorijose.

„Pavyzdžiui, studentai atlieka procedūras Šarko dušu – tai kontrastinis dušas su spaudimu, masažuojantis visą kūną. Taip pat – su Vichy dušu – šios procedūros metu keičiant vandens temperatūrą ir spaudimą masažuojamas visas kūnas, tai labiau grožio procedūra. Atliekamos šilumos procedūros su parafinu, purvo procedūros, dedami šilumos paketai“, – sako Kineziterapijos ir grožio terapijos katedros vedėja Monika Pocienė.

Taip pat funkcinės diagnostikos kabinete studentai tiria raumenų galią ir apimtį, plaučių tūrį ir panašius fizinius duomenis. Pavyzdžiui, šiuo metu jie dirba su profesionaliais sportininkais ir gali ne tik išanalizuoti jų fizinę būklę, tačiau ir pateikti rekomendacijas, kurios leistų sportininkams dar labiau pagerinti savo rezultatus.

Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Praktika funkcinės diagnostikos kabinete
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. /Praktika funkcinės diagnostikos kabinete

Tačiau kartu funkcinės diagnostikos laboratorijoje esanti įranga gali parodyti, kokių fizinių problemų turi besitiriantis asmuo, pavyzdžiui, jei jo plaučių talpa nėra pakankama, gali būti, kad žmogus normaliai neįsisavina deguonies, kad jis turi kvėpavimo takų obstrukciją.

Įranga taip pat gali išmatuoti kūno masės indeksą, įvairius kitus parametrus.

Penkios kineziterapijos laboratorijos skirstomos pagal jose atliekamas procedūras. Visos laboratorijos imituoja reabilitacijos arba grožio kabinetus, kitaip tariant, būsimą studentų darbo vietą. Kolegijos studentai praktikuojasi su įranga, kurią vėliau randa įsidarbinę SPA centruose, klinikose ar kosmetologijos centruose.

„Tokie tyrimai gerina studijų kokybę ir kolegijai leidžia išlaikyti aukštojo mokslo lyderės Vakarų Lietuvoje poziciją. Pratiškai išbandytos žinios – viena iš priežasčių, kodėl darbdaviai renkasi Klaipėdos valstybinės kolegijos absolventus“, – sako kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė.

Šiuo metu Klaipėdos valstybinės kolegijoje – Verslo, Sveikatos mokslų ir Technologijų fakultetuose – studijuoja daugiau nei pustrečio tūkstančio jaunuolių ir vykdomas priėmimas į 25 studijų programas. Daugiau apie galimybes studijuoti Klaipėdos valstybinėje kolegijoje galite sužinoti paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius