Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 19 /13:05

Pasitvirtinus Petro Baršausko plagijavimui, ŠMM žada imtis teisinių priemonių

Reaguodamas į įtarimus dėl galimai plagijuotos Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus prof. Petro Baršausko habilitacijai teiktos monografijos, Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) viceministras Giedrius Viliūnas teigia smerkiantis bet kokį akademinį nesąžiningumą, menkinantį Lietuvos mokslo reputaciją.
Petras Baršauskas
Petras Baršauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Faktams pasitvirtinus, ministerija visomis teisinėmis priemonėmis sieks panaikinti akademinio nesąžiningumo apraiškas ir užkirsti kelią jam pasireikšti ateityje.

„Ministerija be išlygų smerkia bet kokį akademinį nesąžiningumą, pažeidžiantį tarptautines mokslinės etikos normas ir menkinantį Lietuvos mokslo reputaciją. Viešumą pasiekusi informacija šiuo metu tiriama atsakingų institucijų. Faktams pasitvirtinus, ministerija visomis teisinėmis priemonėmis sieks panaikinti akademinio nesąžiningumo apraiškas ir užkirsti kelią jam pasireikšti ateityje“, – pranešima žiniasklaidai tikina G.Viliūnas.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba šiuo metu tiria gautą skundą dėl KTU rektoriaus P.Baršausko galimai nuplagijuotos monografijos, kurios pagrindu buvo apginta disertacija.

Tuometinio Habilitacijos komiteto narys Vytauto Didžiojo universitete (VDU) prof. Zigmas Lydeka 15min teigia, jog už 2002-ųjų monografijoje skelbtus teiginius atsakingas tik P.Baršauskas – dėl galimo plagiato rektorius privalo pasiaiškinti akademinei bendruomenei.

15min žiniomis, į kontrolieriaus tarnybą dėl šio incidento kreipėsi Seimo narė Aušra Maldeikienė ir buvęs KTU magistro studentas Donatas Raščius. Pirmadienį Lrytas.lt pranešė, kad tarnybai dėl tos pačios monografijos skundą surašė buvęs VDU rektorius Algirdas Avižienis.

A.Avižienis: P.Baršauskas dalį kūrinio skelbė savo vardu

A.Avižienis BNS sako, kad įtarimą sukėlė tai, jog 2002-aisiais VGTU habilitacinei komisijai pateiktame darbe yra 150 nuorodų į užsienio autorius, tuo metu iš lietuvių autorių nurodyti tik paties P.Baršausko rašyti straipsniai, bet ne kitų lietuvių autorių darbai. Anot A.Avižienio, habilitacijos komitetui dabartinis KTU rektorius pateikė Vokietijoje 2000-aisiais anglų kalba išleistą 250-ies puslapių monografiją „Transfer of international management principles to CEECs“, joje „yra nustatyti teksto plagijavimo ir klaidinančių nuorodų atvejai“.

Naudota labai gera medžiaga, bet, deja, ji nebuvo Baršausko sugalvota, ji buvo nusirašyta.

„Radome ištisus puslapius (nukopijuotus – BNS), radome, kad buvo iš dviejų knygų paimta, keturi straipsniai iš žinomų Harvardo, Kembridžo universiteto autorių. Naudota labai gera medžiaga, bet, deja, ji nebuvo Baršausko sugalvota, ji buvo nusirašyta“, – BNS sakė A.Avižienis.

Skunde, kuris, be kontrolieriaus, išsiųstas ir VGTU vadovybei, buvęs VDU rektorius nurodo, kad P.Baršausko monografijoje „aptinkamas didelių svetimo kūrinio dalių kopijavimas, tik retai kur nurodant tikrąjį šaltinį bei imituojant perfrazavimą, nors tekstas iš svetimo kūrinio kopijuojamas pažodžiui“.

„Iš svetimo kūrinio pažodžiui kopijuojamas tekstas nėra deramai išskirtas, t.y. nėra reikalaujamų citavimo ženklų (kabučių) arba išskyrimo atskiru paragrafu – tampa nebeįmanoma atskirti P.Baršausko kūrinio nuo svetimo darbo. Tokiais atvejais P.Baršauskas dalį svetimo kūrinio paskelbia savo vardu“, – argumentus laiške dėsto A.Avižienis.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Algirdas Antanas Avižienis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Algirdas Antanas Avižienis

Iš viso pateikiami šeši pavyzdžiai, kai be nuorodų cituojama po kelis puslapius žinomų užsienio autorių 1987–1997 metais publikuotų darbų.

Prašo atšaukti P.Baršausko mokslinį laipsnį

Mokslininko teigimu, monografijos santraukoje, pateiktoje VGTU komitetui, įdėta ir 14 nuorodų į lietuvių autorių darbus, tačiau tie darbai nėra minimi pačioje monografijoje.

„Tai aiškus suklastojimas autorių, nes pačioje knygoje tų 14 autorių nėra, o santraukoje atsirado“, – sako profesorius.

Be kita ko, jis VGTU vadovybės prašo atšaukti sprendimą suteikti P.Baršauskui habilituoto daktaro laipsnį.

Kontrolieriaus tyrimas, anot ŠMM, turėtų būti užbaigtas iki rugsėjo pabaigos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Baršauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Baršauskas

„Ministerija svarsto galimus būdus sugriežtinti akademinės etikos priežiūrą. Kai kuriose mokslų srityse susiklosčiusi netoleruotina situacija, kuomet perrašomi kitų autorių mokslo darbai, jie naudojami be reikiamų nuorodų. Leidžiamos žemo mokslinio lygio monografijos, kuriose neapibendrinami savi moksliniai tyrimai, o tik perrašomi kitų, dažniausiai užsienio autorių, rezultatai. Lietuvoje leidžiama nemažai mokslinių žurnalų, kuriuose neužtikrinama recenzavimo kokybė, rezultatų patikimumas, vyrauja savicitavimas. Būtina užtikrinti mokslo kokybę, ir visi etikos pažeidimai turi nelikti neįvertinti, apsivalymas būtinas“, – teigia viceministras.

Praėjusį antradienį D.Raščius publikavo vaizdo įrašą, kuriuo įrodinėja ir tvirtina, kad P.Baršausko habilitacijai teiktoje monografijoje esama plagiato – ištisos pastraipos žodis žodin nukopijuotos nuo užsienio mokslininkų darbų, kai kurie nurašyti teiginiai pateikti kaip autoriaus nuomonė, dalies teiginių autoriai nurodyti klaidingai, į bibliografinį sąrašą kaip šaltiniai įtraukti tokių svetainių kaip Elta.lt, Balticsww.com ar Lda.lt adresai ir pan.

VIDEO: Donato Raščiaus monografijos „Tarptautinio verslo vadybos principų taikymo ypatybės Vidurio ir Rytų Europos šalyse“ analizė

Pirmadienį KTU rektorius 15min tikino, kad užsienio autorių darbus 2002-ųjų moksliniame darbe citavo laikydamasis to laikmečio reikalavimų ir pažadėjo atlikti darbo ekspertizę.

„Šiuo metu atliekama monografijos, dėl kurios esu šimtu procentų užtikrintas, nes tai buvo ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas, analizė“, – antradienį BNS sakė jis. Išsamesnę poziciją KTU rektoriaus atstovas BNS žadėjo pateikti vėliau atsakant raštu į klausimus.

Tai ne pirmas kartas, kai abejojama P.Baršausko sąžiningumu. Šių metų vasarą grupė mokslininkų kreipėsi į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą dėl prof. Tado Šarapovo 2005 metų disertacijos, kuri po metų beveik identiško turinio buvo išspausdinta jau kaip trijų autorių monografija, rašė „Lietuvos žinios“. Disertacijai vadovavo tuometis ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto prorektorius P.Baršauskas, kurio pavardė atsirado tuo pačiu pavadinimu išleistos monografijos autorių sąraše.

Tuo metu mokslininkai įtarė, kad T.Šarapovas darbą arba atliko ne savarankiškai, arba 2006-aisiais išleista monografija yra disertacijos plagijavimas, nes nurodomi trys monografijos bendraautoriai. Tokius kaltinimus KTU pavadino šmeižtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius