-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pedagogikos studentams – galimybė sudaryti išankstinę darbo sutartį ir gauti daugiau nei 500 eurų stipendijas

Į šalies mokyklas siekiant pritraukti daugiau naujų mokytojų pedagogikos studentai kviečiami iš anksto sudaryti įsidarbinimo sutartį su savivaldybe ar mokykla ir kas mėnesį gauti 539 eurų stipendiją. Sudaryti sutartis ir teikti paraiškas stipendijai gauti gali paskutinio kurso ir profesinių studijų studentai, paraiškų laukiama iki rugsėjo 30 d. 15 val., rašoma ŠMSM pranešime spaudai.
Mokytojų, kuriems daugiau nei 65 metai, Lietuvoje yra dvigubai daugiau nei tų, kuriems yra mažiau nei 25-eri.
Mokytojai / 123rf nuotr.

„Pernai susidomėjimas šia ministerijos iniciatyva išties pradžiugino – sulaukėme daugiau nei 80 pedagogikos studentų, sudariusių išankstines įsidarbinimo sutartis. Tikimės, jog šiemet tokių studentų atsiras dar daugiau, todėl labai kviečiame pasinaudoti galimybe iš anksto rasti darbo vietą ir gauti valstybės paramą. Toks sutarimas naudingas ne tik garantuoto darbo ieškantiems studentams, bet ir savivaldybėms bei jų mokykloms, kurios siekia pritraukti daugiau mokytojų, ypač tų sričių, kurių pedagogų poreikis šiuo metu yra didžiausias“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras.

Kas gali gauti stipendiją?

Stipendija gali būti skiriama tiek valstybės finansuojamose, tiek valstybės nefinansuojamose studijų vietose studijuojantiems didžiausio poreikio pedagogikos specializacijų studentams, sudariusiems išankstinę įsidarbinimo sutartį su savivaldybe ar mokykla baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį ir ne mažiau kaip 0,7 etato.

Stipendija gali būti skiriama šiems studentams:

· paskutinio kurso pirmosios pakopos pedagogikos studijų programų studentams,

· paskutinio kurso gretutinių pedagoginių studijų studentams,

· pedagoginių profesinių studijų studentams.

Stipendija skiriama studijuojantiems pedagogikos specializacijas, kurių mokytojų mokyklose šiuo metu reikia labiausiai. Tai matematika, lietuvių kalba ir literatūra, prancūzų kalba, vokiečių kalba, fizika, chemija, biologija, istorija, geografija, informacinės technologijos, pradinis ugdymas ir specialioji pedagogika.

Kaip sudaryti sutartį?

Sutartį gali inicijuoti ir studentas, ir mokykla ar savivaldybė, ir aukštoji mokykla.

Baigiamųjų kursų studentai, apsisprendę dėl išankstinės įsidarbinimo sutarties sudarymo, gali tiesiogiai kreiptis į savivaldybes ar pasirinktas mokyklas. Mokyklas galima išsirinkti ir iš laisvų darbo vietų pedagogams duomenų bazės paieškos sistemos, filtruojant pagal požymį „Tinkamas paskutinių kursų studentams“.

Mokyklos ir savivaldybės gali kreiptis į pedagogus rengiančias aukštąsias mokyklas, kviesdamos būsimuosius mokytojus kitais mokslo pradėti darbą ir inicijuoti sutartis.

Studentai, sudarę sutartį dėl įsidarbinimo, teikia prašymus gauti tikslinę stipendiją Valstybiniam studijų fondui (VSF). Pateikdami prašymus, jie kartu turi pateikti ir išankstinę sutartį dėl įsidarbinimo.

VSF studentų prašymus priima iki rugsėjo 30 d. 15 val. Prašymus teikti bus galima ir antro etapo metu spalio 5–25 d. Daugiau informacijos galima rasti VSF interneto svetainėje.

Kitos skatinimo priemonės

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija numačiusi daugiau priemonių, kaip pritraukti naujus pedagogus ar suteikti daugiau kvalifikacijų jau dirbantiesiems.

Norint pritraukti daugiau jaunų žmonių rinktis mokytojo profesiją, įstojusiesiems į didžiausio poreikio pedagogikos specialybes skiriamos tikslinės stipendijos, siekiančios 319 eurų per mėnesį.

Neribotas priėmimas į didžiausio poreikio pedagogikos specializacijas. 2022 m. ir 2023 m. norinčiųjų studijuoti ugdymo mokslų programas padaugėjo. Šiemet pagrindinio priėmimo į aukštąsias mokyklas metu sutartis sudarė 1,1 tūkst. stojančiųjų. Tai 22 proc. daugiau nei pernai per pagrindinį etapą. Specialiąją pedagogiką – vieną didžiausio poreikio pedagogikos specialybių – šiemet pasirinko dvigubai stojančiųjų daugiau nei ankstesniais metais. Tikimasi, kad dar ne mažiau kaip 800 dar bus priimta į gretutines ir profesines pedagogikos studijas – jas dažniau renkasi norintieji tapti dalyko mokytojais.

Atvertas kelias pradėti dirbti mokytoju ir tuo pačiu įgyti pedagogo kvalifikaciją. Valstybė skiria finansavimą antrai kvalifikacijai įgyti.

Naujais mokslo metais startuos nacionalinės kvalifikacijos tobulinimo programos. Jos bus pasiūlytos matematikos ir gyvenimo įgūdžių mokantiems mokytojams, taip pat visiems pedagogams, norintiems pagilinti įtraukiojo ugdymo kompetencijas. Tokios ilgalaikės nacionalinės kvalifikacijos tobulinimo programos rengiamos pirmą kartą.

Pedagogai gali nemokamai studijuoti informatikos magistrantūrą ir tapti informatikos mokytojais.

Savivaldybės taip pat taiko įvairias pritraukimo, skatinimo priemones, pavyzdžiui, finansuoja mokytojų kvalifikacijos įgijimą, skiria išmoką įsikūrimui ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius